paidiko papoutsi

Στα παιδιά, τα πόδια μεγαλώνουν – κατά μέσο όρο – δύο μεγέθη ανά χρόνο τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους και έπειτα ένα μέγεθος ανά έτος μέχρι την ολοκλήρωση της ανάπτυξής τους. Ωστόσο, το παιδικό πόδι μπορεί να μη μεγαλώσει για μια σημαντική χρονική περίοδο και έπειτα να μεγαλώσει πολλά νούμερα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό, το μέγεθος των ποδιών χρειάζεται να ελέγχεται κάθε οκτώ εβδομάδες, ώστε να βεβαιώνεστε ότι τα παπούτσια έχουν τη σωστή εφαρμογή σε μήκος και πλάτος.

Σε γενικές γραμμές, η κύρια περίοδος επιταχυνόμενης ανάπτυξης είναι μεταξύ 3 – 13 ετών για τα κορίτσια με μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης περίπου στα 12 χρόνια. Για τα αγόρια, η κύρια περίοδος είναι μεταξύ 10,5 – 16 ετών με μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης περίπου στα 14.

Ο έλεγχος της σωστής εφαρμογής παπουτσιών για το παιδί σας είναι καλύτερο να γίνεται στο κατάστημα όπου θα αγοράσετε τα παπούτσια, το οποίο συχνά γίνεται με ένα ειδικό εργαλείο μέτρησης. Καταγράψτε την ημερομηνία και το μέγεθος των παπουτσιών κάθε φορά, ώστε να έχετε ένα δικό σας αρχείο.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξετε μόνοι σας το μήκος των παπουτσιών είναι να κόψετε μια λωρίδα χαρτιού στο ίδιο μήκος με το εσωτερικό του παπουτσιού του παιδιού. Τοποθετήστε τη λωρίδα στο κάτω μέρος ενός εσωτερικού τοίχου στο σημείο όπου ενώνεται με το δάπεδο και βάλτε το παιδί να σταθεί πάνω σε αυτή. Μετρήστε την απόσταση μεταξύ του μακρύτερου δακτύλου του παιδιού και της άκρης της λωρίδας χαρτιού. Ένα καινούριο, καλής εφαρμογής παπούτσι θα πρέπει είναι περίπου 12 έως 16 χιλιοστά μακρύτερο από το μακρύτερο δάκτυλο για να επιτρέπει την ανάπτυξη του ποδιού και την επιμήκυνσή του κατά το περπάτημα. Παπούτσια τα οποία είναι μόνο 5 χιλιοστά μακρύτερα πρέπει να θεωρούνται ως πολύ κοντά και να αντικαθίστανται.

Ορισμένες φορές δεν είναι οικονομικά εφικτό για τους γονείς να παρέχουν στο παιδί πολλά ζευγάρια παπούτσια για καθημερινή χρήση. Ιδανικά, διαφορετικά παπούτσια θα πρέπει να φοριούνται σε εναλλασσόμενες ημέρες για να μπορούν να αφήνονται να στεγνώσουν, αφού τα πόδια των παιδιών μπορεί να είναι ιδρώνουν περισσότερο. Φορώντας νωπά με υγρασία παπούτσια συνέχεια μπορεί να κάνει το παιδί πιο επιρρεπές σε μυκητιάσεις και μυρμηγκιές.

sosti-efarmogi-papoutsion-sta-paidia-e-podi-picture-02

Τα παιδιά έχουν την τάση να δέχονται και να προσαρμόζονται σε ότι θεωρούν φυσιολογικό. Η πίεση από το φιλικό/κοινωνικό περιβάλλον και οι τάσεις της μόδας μπορεί επίσης να αποτελέσουν λόγο για τον οποίο ένα παιδί δε θα διαμαρτυρηθεί για κακής εφαρμογής παπούτσια. Γι’ αυτό χρειάζεται να μετριούνται τα πόδια από ειδικό και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι, ιδιαίτερα στα πολύ μικρά παιδιά.

Υπάρχουν τέσσερα βασικά προειδοποιητικά σημάδια για τα οποία πρέπει να κοιτάζετε κατά τον έλεγχο των ποδιών του παιδιού σας. Το δέρμα, τα νύχια, παραμορφώσεις και στάση/σχήμα του ποδιού.

Δέρμα: ελέγξετε για κοκκινίλες και εξανθήματα, ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα, στη καμάρα του ποδιού και στη φτέρνα, που μπορεί να υποδεικνύουν κάποια μυκητιασική λοίμωξη, ειδικά όταν υπάρχει και κνησμός. Κοιτάξτε για κόκκινα σημάδια ή και φουσκάλες στο πίσω μέρος της πτέρνας και πάνω στις μικρές αρθρώσεις των δακτύλων των ποδιών, αφού αυτά μπορεί να παρουσιάζονται λόγω κακής εφαρμογής των υποδημάτων. Σκληρά, επώδυνα εξογκώματα κάτω στο πέλμα ίσως είναι μυρμηγκιές (σκάθαροι).

Νύχια: οποιουδήποτε είδους φλεγμονή γύρω από τα νύχια πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αφού ίσως να πρόκειται για μόλυνση. Οποιοσδήποτε αποχρωματισμός στα νύχια πρέπει να ελέγχεται από τον ποδολόγο ή τον παιδίατρό σας.

Δυσμορφίες: τα δάκτυλα πρέπει να είναι σε ευθεία με το πόδι και όχι διπλωμένα ή μαζεμένα προς τα πίσω. Το πέμπτο δάκτυλο ίσως να μπαίνει ελαφρά κάτω από το τέταρτο, και το τέταρτο κάτω από το τρίτο αλλά το μεγάλο δάκτυλο θα πρέπει να είναι ίσιο.

Στάση/σχήμα ποδιού: Αν τα πόδια φαίνεται να γυρίζουν υπερβολικά προς τα μέσα ή έξω, ή αν η καμάρα του ποδιού φαίνεται πολύ επίπεδη και το παιδί αναφέρει συμπτώματα πόνου, χρειάζεται να αναζητήσετε συμβουλή από ένα ποδολόγο.

e-podi.gr από liopetritipodiatry.com

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Πασχαλινό Μήνυμα του Θανάση Λιούτα

Αγαπητές φίλες και φίλοι, Από καρδιάς εύχομαι σε όλες και όλους, η φετινή Ανάσταση να γεμί…