OHE

(Φωτογραφία αρχείου)

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει με θέμα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας σήμερα Δευτέρα στις 10 π.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται σε δήλωση της αποστολής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Νότιας Κορέας.

Τραμπ: Θα δούμε αν θα επιτεθούμε στη Βόρεια Κορέα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «θα δούμε», όταν ερωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επιτεθούν στη Βόρεια Κορέα.

«Κύριε πρόεδρε, θα επιτεθείτε στη Βόρεια Κορέα;», ήταν η ερώτηση. «Θα δούμε», ήταν η λακωνική απάντηση του Αμερικανού προέδρου.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος έγραψε σήμερα στο Twitter πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να διακόψουν το εμπόριο με οποιαδήποτε χώρα κάνει δουλειές με τη Βόρεια Κορέα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν τη δυνατότητα, επιπλέον άλλων επιλογών, να βάλουν τέλος σε όλες τις εμπορικές συναλλαγές με όλες τις χώρες που κάνουν δουλειές με τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία δεν κατονομάζει την Κίνα, προορισμό του 90% των βορειοκορεατικών εξαγωγών.

Νωρίτερα ο Τραμπ είχε γράψει στο Twitter πως «η Νότια Κορέα διαπιστώνει, όπως τους είπα, ότι αυτά που λένε περί κατευνασμού της Βόρειας Κορέας δεν θα λειτουργήσουν, αυτοί καταλαβαίνουν μόνο ένα πράγμα».

Με «μαζική στρατιωτική απάντηση» απειλεί ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σε περίπτωση επίθεση της Πιονγκγιανγκ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις, απείλησε ότι θα δοθεί «μαζική στρατιωτική απάντηση» σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

Μιλώντας έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Μάτις δήλωσε: «Οποιαδήποτε απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τα εδάφη τους, περιλαμβανομένων του Γκουάμ ή των συμμάχων μας, θα αντιμετωπισθεί με μια μαζική στρατιωτική απάντηση, μια απάντηση τόσο αποτελεσματική όσο και σαρωτική».

Ο Μάτις δήλωσε πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την «πλήρη εξολόθρευση μιας χώρας, δηλαδή της Βόρειας Κορέας. Όμως όπως είπα, έχουμε πολλές στρατιωτικές επιλογές».

Παράλληλα, αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λόγο να αμφιβάλλουν ότι η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού.

«Δεν έχουμε τίποτε που να μας κάνει να αμφιβάλλουμε ότι αυτό ήταν μια δοκιμή ενός προηγμένου πυρηνικού μηχανισμού», δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ωστόσο πως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να ολοκληρωθεί μια εμπεριστατωμένη ανάλυση του μεγέθους της έκρηξης και του τύπου του μηχανισμού που πυροδοτήθηκε.

Πούτιν: «Να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο»

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε, ζήτησε «να μην υποκύψουμε στα συναισθήματα, να ενεργήσουμε με τρόπο ήρεμο και μετρημένο» και υπογράμμισε πως τα προβλήματα της κορεατικής χερσονήσου «δεν πρέπει να διευθετηθούν παρά μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κρεμλίνο.

Η δοκιμή αυτή της Πιονγκγιάνγκ «τορπιλίζει το παγκόσμιο καθεστώς της μη διάδοσης, παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο και δημιουργεί μια πραγματική απειλή για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», υπογράμμισε ωστόσο ο κ. Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης συνομιλίες για την κατάσταση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο και υπογράμμισαν «την ανάγκη να μην αφεθεί η κατάσταση αυτή να μετατραπεί σε χάος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι δύο πρόεδροι κάλεσαν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» και να αναζητήσουν μια λύση «μόνο με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η πυρηνικοποίηση της χερσονήσου είναι «απαράδεκτη», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ. Κατά τον ίδιο, ο Ρώσος δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Υπέρ νέων κυρώσεων η Ευρώπη

Η βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να εξετάσει επειγόντως το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας και να επισπεύσει την εφαρμογή των ήδη υφιστάμενων.

«Αυτή η τελευταία ενέργεια της Βόρειας Κορέας είναι απερίσκεπτη και θέτει μια απαράδεκτη επιπλέον απειλή στη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε δήλωσή της που στάλθηκε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου η Μέι.

«Συζήτησα τη σοβαρή απειλή που παρουσιάζουν αυτές οι επικίνδυνες και παράνομες ενέργειες με τον πρωθυπουργό Άμπε στην Ιαπωνία αυτή την εβδομάδα και επαναλαμβάνω την έκκληση που απευθύναμε από κοινού για πιο αυστηρή δράση, περιλαμβανομένης της αύξησης του ρυθμού εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων και της εξέτασης επειγόντως από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (του ενδεχομένου επιβολής) νέων κυρώσεων», ανέφερε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από την πλευρά της και η κυβέρνηση Τζεντιλόνι συμφωνεί με την υιοθέτηση αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Β. Κορέας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Ευρώπη, μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ.

Τουσκ: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει τις κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει την πολιτική της των κυρώσεων και καλεί τη Βόρεια Κορέα να επαναλάβει χωρίς προϋποθέσεις τον διάλογο για τα προγράμματά της», αναφέρει ο Τουσκ, σε δήλωση που εξέδωσε.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει περαιτέρω κυρώσεις και να δείξει ισχυρότερη αποφασιστικότητα για την ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Τα διακυβεύματα καθίστανται υπερβολικά υψηλά».

koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023…

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών Καταβάλλονται, σήμερα,…