eurogroup

Ανοιχτά και με σημαντικές αποκλίσεις στις θέσεις ακόμη και μεταξύ των πιστωτών, παραμένουν τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, όπως το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και το δημοσιονομικό κενό.

Καθώς φαίνεται ότι η διαπραγμάτευση για τα «αγκάθια» έχει περάσει σε πολιτικό επίπεδο, στο κρίσιμο Εurogroup σήμερα αναμένεται να φανεί αν και πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Επί τάπητος βρίσκεται πλέον και η πιθανότητα τμηματικής διαπραγμάτευσης για τα εκκρεμή ζητήματα και τμηματικής εκταμίευσης των καθυστερούμενων δόσεων, καθώς ο ελληνικός προϋπολογισμός αρχίζει να πιέζεται για να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις στο εσωτερικό, ενώ τις επόμενες εβδομάδες λήγουν δόσεις δανείων του προγράμματος στήριξης που πρέπει να εξυπηρετηθούν.

H Κυβέρνηση επιδιώκει να χτίσει κοινό μέτωπο με τουςΕυρωπαίους δανειστές ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να πιεστεί να υποχωρήσει από τις σκληρές θέσεις του και να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των κλιμακίων, για να κλείσει η διαπραγμάτευση.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει σύγκλιση στις απόψεις Αθήνας και ευρωπαίων δανειστών σε ότι αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και το δημοσιονομικό κενό ως το 2018».

Μετά από τις συνεχείς σχετικές αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου, την σκυτάλη πήρε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος έριξε τις πρώτες βολές μέσω της Bild.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα ότι «το ΔΝΤ αποτελεί μόνιμο πρόβλημα, καθώς προβάλει διαρκώς απαιτήσεις πέραν των συμφωνημένων», ενώ κάλεσε το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών να πιέσει το Νομισματικό Ταμείο να σεβαστεί την συμφωνία του καλοκαιριού.

Πηγή:businessnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…