mavrakanas

Στο Παλαιομονάστηρο ζει ο αιωνόβιος συνδημότης μας, διανύοντας ένα μακραίωνο ταξίδι ζωής από τον περασμένο αιώνα και συγκεκριμένα από το 1916!!! έως και σήμερα, αποτελώντας ενδεχομένως τον μακροβιότερο άνθρωπο σε επίπεδο Δήμου, ενδεχομένως και Νομού, σίγουρα και έναν εκ των μακροβιότερων παγκοσμίως που είναι εν ζωή και με πολύ καλή κατάσταση υγείας.

Πρόκειται για τον μπαρμπα-Θωμά Μαυρακάνα, μόνιμο κάτοικο Παλαιομοναστήρου, ο οποίος μας υποδέχτηκε με πολλή χαρά στο σπίτι του και με αγνότητα ψυχής και διαύγεια μνήμης, που μας έκανε εντύπωση από την πρώτη κιόλας στιγμή της κουβέντας μας, μας έδωσε αρκετά στοιχεία της καθημερινότητας των ανθρώπων της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας, αποκαλύπτοντάς μας παράλληλα το δικό του «μυστικό» μακροζωίας.

Η έλλειψη χρημάτων και οι ανάγκες της οικογένειας για εργατιά χέρια, καθ’ ότι και παιδί πολυτεκνικής οικογένειας με αυξημένες υποχρεώσεις, του στέρησε τη δυνατότητα να συνεχίσει την μαθητική του πορεία & μετά το Δημοτικό στο τότε Σχολαρχείο στο Μουζάκι, μιας κι όπως ο ίδιος μας είπε ήταν πάρα πολύ καλός στα Μαθηματικά, που ήταν και η μεγάλη του αγάπη.

Η μεθοδική χειρωνακτική εργασία, η αποφυγή πολύωρης έκθεσης σε ρεύματα όντας ιδρωμένος, η αποφυγή του καπνίσματος, αλλά & διατηρώντας μέτρο σε διατροφή και ποτό, σύμφωνα με τον μπάρμα-Θωμά, είναι τα δικά του μικρά μυστικά της μακροζωίας του, ενώ η οκνηρία αποτελεί επίσης κακό σύμμαχο της ευζωίας.

Η μεσογειακή δίαιτα βέβαια, ήταν και είναι μέχρι σήμερα, αυτή που κατέχει περίοπτη θέση στο καθημερινό του βασικό μενού, διανθισμένο με τις παραδοσιακές τοπικές συνταγές και ποικιλίες από πίτες & πολλά όσπρια, με το κρέας να προτιμάται μόνον δύο φορές την εβδομάδα, αποτελώντας κι αυτή ένα από τα σημαντικά «συν» της μακροζωίας.

Ωστόσο ο μπαρμπά-Θωμάς δεν μας έκρυψε τις διατροφικές του προτιμήσεις, που απολάμβανε με μεγαλύτερη βουλιμία, όπως τα φασόλια από τα όσπρια & το πρόβειο από τα κρεατικά, ενώ το ποτό ήταν πάντα υπό έλεγχο και με προτίμηση ένα με δύο  ποτηράκια κρασί και συνοδεία φαγητού.

Έως τώρα, στην ηλικία των 104 χρονών, δεν θυμήθηκε τον εαυτό του ποτέ να υποφέρει από κάποια αρρώστια και όπως ο ίδιος εξομολογείται δεν θυμάται ποτέ τον εαυτό του κλινήρη καμιά φορά. Μόνο ένα μικρό θεματάκι τον απασχόλησε γύρω στα 65 του με τον προστάτη, αλλά χάρη σε έναν πολύ καλό γιατρό αυτό ξεπεράστηκε και είναι το μόνο χάπι που μέχρι & σήμερα έχει «γευτεί».

Σε άλλη ερώτησή μας, σχετικά με το πώς βλέπει την πολιτική στη χώρα, η θεώρησή του είναι πως αυτή εντάσσεται σε ένα γενικότερο παγκόσμιο πλαίσιο που περισσότερη σημασία έχει το χρήμα, θεωρώντας το κινητήριο μοχλό όλων των πραγμάτων που δεν μπορεί να αγγίξει η πολιτική, ενώ θεωρεί την ψήφο σημαντική και όλοι θα πρέπει να διαθέτουν υγιή νου, ώστε αυτή να πιάνει τόπο!

Ας πάμε λοιπόν με την βοήθεια του παρακάτω βίντεο, να ακούσουμε και να μάθουμε περισσότερα από τον ίδιο…

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Σκοτεινές μεθοδεύσεις για πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελλάδα! Καταγγελία των Πράσινων -Οικολογία στην επέτειο του Τσερνομπίλ

Στην υλοποίηση του κρυφού σχεδίου της να λειτουργήσει πυρηνικό εργοστάσιο με ελληνική χρημ…