xionias

Από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Πρωτόγνωρες, θερμοκρασίες που φτάνουν έως και τους -8 βαθμούς Κελσίου καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους –12 βαθμούς Κελσίου.

Αττική

Λόγω χιονόπτωσης στην Αττική, απαγορεύτηκε από τη Τροχαία η κίνηση των φορτηγών στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας- Θήβας, από το ύψος των Βιλίων, στο ρεύμα προς Θήβα, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για τα υπόλοιπα οχήματα.

Πριν από λίγο έκλεισε επίσης η λεωφόρος Φυλής από την Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια.

Αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς και στην οδό Αγίου Μερκουρίου.

Υπενθυμίζεται ότι από το βράδυ της Παρασκευής, παραμένει κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το τελεφερίκ και πάνω και η περιφερειακή οδός Πεντέλης, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έως την λεωφόρο Διονύσου.

Προβλήματα στη Δυτική Ελλάδα

Μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκε χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων – Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας.

Στο μεταξύ, οι μηχανισμοί της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα και εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται διαρκώς για να κρατούν τους δρόμους ανοικτούς.

Τέλος, προβλήματα στην εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, μεταξύ Ακράτας και Αιγίου έχει προκαλέσει η χιονόπτωση σε συνδυασμό, με τη σύγκρουση δύο μεγάλων οχημάτων. Έτσι εδώ και αρκετή ώρα τμήμα του δρόμου παραμένει κλειστό.

55 πυροσβέστες με 26 οχήματα, προσεγγίζουν οδηγούς και επιβάτες, τόσο στη νέα εθνική οδό, όσο και στην παλαιά και τους ενημερώνουν, πως αν θέλουν, μπορούν να τους μεταφέρουν σε ασφαλή χώρο.

Όσοι, κυρίως από τους επιβάτες, θέλουν να μετακινηθούν, οι πυροσβέστες τους μεταφέρουν στους σταθμούς εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, που βρίσκονται στο Αίγιο και στην Ακράτα.

Ο χιονιάς έφτασε στη Μυτιλήνη και στη Χίο

Εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, από νωρίς σήμερα το πρωί, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, ιδιαίτερα τις προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και ασφάλειας.

xionias-2

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, Νίκο Καρασάββα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται αυτή τη στιγμή (ώρα 09:30 π.μ) προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο προς το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης που βρίσκεται μέσα στην πόλη.

xionias-3

Παράλληλα, προβληματισμός για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί το βράδυ στον καταυλισμό της Μόριας, καθώς και τις επόμενες μέρες και κυρίως νύχτες που προβλέπεται να επικρατήσουν στην περιοχή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Με αντιολισθητικές η κυκλοφορία των οχημάτων στη Μακεδονία

Τα σημεία του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας στα οποία τα οχήματα κινούνται με αντιολισθητικές αλυσίδες ανακοίνωσε η γενική περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση. Στη Θεσσαλονίκη κλειστή είναι η επαρχιακή οδός Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου ενώ εκτιμάται ότι θα ανοίξει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, τα περισσότερα προβλήματα παρατηρούνται στην Ημαθία και την ορεινή Χαλκιδική.

Πρωτόγνωρες θερμοκρασίες στη Φθιώτιδα

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

Χωρίς αλυσίδες και χωρίς περιορισμούς εξελίσσεται πλέον η κυκλοφορία σε όλο το κεντρικό οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, αφού μετά την ύφεση της κακοκαιρίας έστω και για μικρό διάστημα δόθηκε η δυνατότητα στα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους και να εξελίσσεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στο εθνικό δίκτυο Λαμίας-Αθηνών και Λαμίας-Θεσσαλονίκης, παρά την χιονόπτωση, τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, η κυκλοφορία εξελίσσεται ομαλά ωστόσο παραμένουν σε επιφυλακή δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα για να παρέμβουν σε ενδεχόμενο υποτροπής των ακραίων καιρικών φαινομένων. Τόσο στην περιοχή του Μαρτίνου στην εθνική οδό Λαμίας Αθήνας όσο και στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων στην εθνική οδό Λαμίας Θεσσαλονίκης όλη τη νύχτα δόθηκε μια μάχη για οποία συνεχίστηκε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος. Χρειάστηκαν και παρεμβάσεις της αστυνομίας για απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα λόγω κυρίως των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή και οι οποίες έφτασαν και τους – 10 βαθμούς.

Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα μέχρι το μεσημέρι η τροχαία είχε διακόψει την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων και για περίπου 10 κρίσιμα χιλιόμετρα από το 12ο χιλιόμετρο έως το 22ο. Επιπλέον ζητούσε ακόμη και από τα Ι.Χ. να διέρχονται μόνο με αλυσίδες.

Στην «κατάψυξη» όλη η Ήπειρος

Στην «κατάψυξη» βρίσκεται από τα ξημερώματα όλη η Ήπειρος, ενώ χιόνισε ακόμη και στις παραλιακές περιοχές. Στο Μέτσοβο το θερμόμετρο δείχνει -15 βαθμούς, σε χωριά του Ζαγορίου και της Κόνιτσας και των Τζουμέρκων -12, ενώ στην πόλη των Ιωαννίνων -7.

Χιόνι και παγετός σε Βόλο και Σποράδες

Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των «πολικών» θερμοκρασιών και του παγετού έχουν δημιουργηθεί πλέον σε όλη την Μαγνησία, χερσαία και νησιωτική, αφού συνεχίζεται η χιονόπτωση στα ορεινά και στα πεδινά και το χιόνι παγώνει αμέσως,προκαλώντας μεγάλες δυσκολίες στις συγκοινωνίες.

Στον Βόλο σημειώνεται από τις 9 το βράδυ και μετά,έντονη χιονόπτωση και έχουν ασπρίσει τα πάντα μέχρι και την θάλασσα στην παραλία.

Ακόμα και στο κέντρο του Βόλου,,εξ αιτίας της έντονης χιονόπτωσης οι δρόμοι είναι ένα απέραντο παγοδρόμιο,τα θερμόμετρα στις 11.30 την νύχτα έδειχναν -7 βαθμούς και για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί επιχειρούν μέσα στον Βόλο δεκάδες αλατιέρες και υδροφόρες,τόσο της Περιφλερειας Θεσσαλίας ,όσο και του Δήμου Βόλου, που ρίχνουν θαλασσινό νερό.

Ο Περιφερειακός του Βόλου έχει χιόνι και πάγο και η κίνηση των αυτοκινήτων,παρά τον συνεχή αποχιονισμό, γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω του παγετού.

Η αντιπεριφειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολινδρίνη μιλώντας αργά την νύχτα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί,αφού 28 συνολικά αυτοκίνητα αποχιονίζουν ττις εθνικές οδούς στην Μαγνησία.Στην εθνική οδό Βόλου-Λάρισας στο ύψος της Α’ ΒΙΠΕ Βόλου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες λόγω χιονιού και παγου και επισημαίνεται η ανάγκη για χρήση αλυσίδων στα αυτοκίνητα .

Ανάλογη εικόνα και στην Π.Ε.Ο Βόλου-Αθήνας στο ύψος του Αλμυρού, αλλά οι δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Στο Πήλιο η συνεχιζόμενη χιονόπτωση έχει προκαλέσει μεγάλες δυσκολίες πάνω από τον Περιφερειακό του Βόλου και είναι υποχρεωτική η χρήση αλυσίδων σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου,από τον Ανω Βόλο και πάνω.

Στα Χάνια η θερμοκρασία έχει πέσει στους -14 βαθμούς και το πυκνό χιόνι σε συνδιασμό με τον παγετό, κάνουν σχεδόν αδύνατη την κίνηση των οχημάτων παρα τον αποχιονισμό και τις συνεχείς ρίψεις αλατιού.

Στα νησιά των Σποράδων , το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Αλόννησος όπου η σφοδρή χιονόπτωση συνεχίζεται ακατάπαυστα και το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 60 εκατοστά.Παράλληλα συνεχίζονται τα προβλήματα και με την ηλεκτροδότηση του νησιού.

Ανάλογη εικόνα και στην Σκόπελο, αλλά τα προβλήματα από το χιόνι που ξεπέρασε στην Χώρα τα 30 εκατοστά,είναι ηπιότερα.Και στην Σκόπελο μεγάλα τμήματα του νησιού αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Αττική
Καιρός: στα νοτιά νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις. στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους στα βόρεια θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως Θ μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 (μείον δυο) έως 03 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές ασθενείς χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά.
Άνεμοι: βορειοδυτικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στο Θερμαϊκό 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -06 (μείον 6) έως -01 (μείον 1) βαθμούς Κέλσιου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με κατά περιόδους χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -8 (μείον 8) έως 00 bαθμους Κέλσιου. στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική
Καιρός: νεφώσεις. κατά περιόδους τοπικά χιονόνερο η χιόνι.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο ιόνιο 7 έως Θ μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κέλσιου. στην ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με χιονοπτώσεις οι οποίες κατά τόπους θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -04 (μείον 4) έως Ξ βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η παροδικές χιονοπτώσεις στα πεδινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. χιονιά στα ορεινά και ημιορεινά τα οποία θα είναι κατά τόπους πυκνά στην Κρήτη (ενδεικτικό υψόμετρο 200 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 02 έως 04 και στην Κρήτη έως 06 βαθμούς Κέλσιου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο, χιονιά στα ορεινά – ημιορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. στα νησιά του ανατολικού αιγαίου χιονοπτώσεις οι οποίες κατά περιόδους θα είναι πυκνές.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια έως Θ μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 04 έως 08 βαθμούς Κέλσιου. στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

altsantiri.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Παρουσία του Δημάρχου οι Θρησκευτικές & Χορευτικές εκδηλώσεις στον Αγ. Αθανάσιο Πύλης (βίντεο/φωτό)

Παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες το απόγευμα στις …