nuovo-copy

NUEVO COMIENZO, ένα ποίημα της Βασιλικής Παππά, από την συλλογή «Αντίσταση στο ετοιμόρροπον», διανθισμένο με μουσική του Μάνου Χαντζιδάκι, σε απαγγελία της Φλωρεντίας Παναγιωταράκη.

Λίγα λόγια για την δημιουργό

vasw-pappa  Η Βασιλική Β. Παππά γεννήθηκε στους Γόμφους Τρικάλων και διαμένει στην Ηγουμενίτσα. Σπούδασε στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών διπλωμάτων με άριστα, στην Εκκλησιαστική Ιστορία και στη Χριστιανική Ηθική.

Εργάζεται ως σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕ.ΣΥ.Π. Ηγουμενίτσας. Έχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων και άρθρων τόσο σε επιστημονικά περιοδικά όσο και σε εφημερίδες και blogs. Δημοσιογραφεί στην εφημερίδα «Ελληνική Γνώμη» της Γερμανίας.

Της Φλωρεντίας Παναγιωταράκη

Την Βασιλική Παππά, τη γνώρισα εντελώς απρόσμενα σε μία φάση της ζωής μου όπου είχα αποφασίσει να πετάξω τα σκούρα γυαλιά της απαισιοδοξίας, της αυτομεμψίας και της μεμψιμοιρίας για λάθος επιλογές, θέτοντας προσωπικούς στόχους, προκειμένου εν συνεχεία, να τους υλοποιήσω. Στο καινούργιο μου ξεκίνημα επομένως, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τρεις λέξεις που πατρικά με συμβούλεψε ένας άνθρωπος που αγαπώ και εκτιμώ ‘’Να είσαι δυνατή’’.  Και για να μην μακρυγορώ, άρχισα να καλλιεργώ το έδαφος, για να υποδεχτώ τη χαρά στη ζωή μου. Μέσα από αυτήν την εσωτερική διεργασία, την εσωτερική πάλη αν θέλετε, θέρισα την γνωριμία μου με την Βασιλική. Ομολογώ, ότι, από την πρώτη μας κιόλας επικοινωνία αντιλήφθηκα ότι πρόκειται για έναν καλοσυνάτο, ευπροσήγορο και δοτικό άνθρωπο. H πρότασή της να μεταφράσω ένα ποίημά της στην Ισπανική Γλώσσα αλλά και να το απαγγείλω με ενθουσίασε πάρα πολύ ως ιδέα, με αποτέλεσμα να δεχθώ την πρότασή της, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Διαβάζοντας λοιπόν την ποιητική της συλλογή  ‘’Αντίσταση στο ετοιμόρροπον’’ δεν σας κρύβω, ότι, τα περισσότερα ποιήματα με άγγιξαν για πολλούς και διάφορους λόγους. Στην ποίηση ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα της δικής του προσωπικής ερμηνείας. Ένας στίχος μπορεί να σου γεννήσει εικόνες και ως εκ τούτου συναισθήματα, να σου «ξυπνήσει» μνήμες, να ενεργοποιήσει ηφαίστεια που σιγοβράζουν, να πυροδοτήσει στοχασμούς, φιλοσοφίες …. έτσι είναι η ποίηση. Αυτό και έγινε μέσα μου… μια ποιητική συλλογή που χάρις στην πλατειά κοινωνική συνείδηση της δημιουργού, θίγεται η αλλοίωση της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης, η ανατροπή της κλίμακας των ανθρώπινων αξιών, η ηθική εξαχρείωση, η αποξένωση, η αδικία.  Και μέσα από αυτά, σκιαγραφείται τρόπον τινά η ψυχή της Βασιλικής, η οποία, αγωνιά, αντιδρά, αντιστέκεται, αναζητά, διερωτάται, θλίβεται, επαναστατεί αλλά και ελπίζει όπως διαφαίνεται μέσα από την ποίησή της.

Επέλεξα να μεταφράσω το «Καινούριο ξεκίνημα», ένα ποίημα με το οποίο ταυτίστηκα στην δεδομένη φάση της ζωής μου… Τελειώνοντας τη μετάφραση το διάβασα δυο τρεις φορές με αγάπη και σεβασμό και ένιωσα λες και πρωτογράφτηκε στα Ισπανικά. Είχε τόση δύναμη η κάθε λέξη και σε αυτή την γλώσσα που μεταφράστηκε… ‘’Ωραία’’ είπα στον εαυτό μου ‘’και τώρα πάμε στο επόμενο βήμα, το πιο δύσκολο, αυτό της απαγγελίας …’’ Επιλέγω ένα ορχηστρικό κομμάτι του μεγάλου Μάνου Χατζιδάκι, βρίσκω φωτογραφίες που σχετίζονται με το θέμα και πατάω το κουμπί της ηχογράφησης. Ένιωθα τη δύναμη της κάθε λέξης:

Καινούριο ξεκίνημα/ Καθαρό οξυγόνο/ Προοπτική για μια νέα αρχή/ Αδήριτη ανάγκη για επανεκκίνηση/ Αλλαγή πλεύσης και οπτικής γωνίας/ Μπορείς ν’ αλλάξεις τις καταστάσεις/ Αρκεί ν’ αλλάξεις τον εαυτό σου/ Αν θέλεις, μπορείς / Οπλίσου με δύναμη/Βεβαιώσου πού πηγαίνεις/ Αλλιώς θα φτάσεις/ Στη χώρα του ποτέ/ Στη χώρα που δεν θα σ’ αρέσει.

Σας καλώ να αισθανθείτε, να συναισθανθείτε τη χαρά που ένιωσα όταν το απήγγειλα, ελάτε να το νιώσουμε συλλογικά γιατί ό,τι βιώνεται συλλογικά απλώς πολλαπλασιάζεται.

Load More Related Articles
Load More In Κοινωνικά
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…