sisamoeiditida

Ορισμός

Η Σησαμοειδίτιδα είναι μια πολύ συχνή πάθηση που επηρεάζει το μπροστινό μέρος του ποδιού και συμβαίνει συχνότερα σε νεαρά άτομα που παίρνουν μέρος σε έντονη αθλητική δραστηριότητα όπως χορό και τρέξιμο. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι πόνος στην περιοχή της πρώτης μεταταρσιαίας κεφαλής, ειδικά στην έσω πλευρά.

sisamoeiditida-e-podi-picture-02

Ο ορισμός είναι μια γενική περιγραφή οποιασδήποτε ενόχλησης στα σησαμοειδή οστάρια, δυο μικρά οστά ανάμεσα στους τένοντες που περικλείουν το μεγάλο δάκτυλο πελματιαία. Όπως η επιγονατίδα, έτσι και τα σησαμοειδή παρομοιάζονται με την λειτουργιά μιας “τροχαλίας” των τενόντων που ελέγχουν το δάκτυλο. Με την υπερβολική πίεση που ασκείται στα οστάρια, πολύ συχνά έχουμε κατάγματα και φλεγμονές. Επειδή τα οστάρια είναι ανάμεσα σε τένοντες, η σησαμοειδίτιδα έχει και την μορφή τενοντίτιδας δηλαδή φλεγμονή των τενόντων αυτών.

sisamoeiditida-e-podi-picture-05Η σησαμοειδίτιδα γενικά μπορεί να διαχωριστεί από αλλά προβλήματα του πρόσθιου μέρους του ποδιού, από την αργή και σταδιακή αύξηση έντασης των συμπτωμάτων. Ο πόνος είναι μέτριος στην αρχη και αυξάνεται σταδιακά κατά την υπερβολική άσκηση και καταλήγει οξύς και θρομβώδης. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει κυανότητα η ερυθρότητα. Μια από τις μεγαλύτερες αίτιες της σησαμοειδίτιδας είναι η υπερβολική άσκηση. Ακόμη και η αύξηση των χιλιομέτρων στο τρέξιμο μπορεί να την έχει προκαλέσει. Ακόμα μια πολύ συνηθισμένη αίτια είναι η κοιλοποδία, στην οποία παρουσιάζεται υπερβολικά ψήλη καμάρα και έτσι έχουμε αυξημένες τραυματικές πιέσεις στα μετατάρσια και την πτέρνα.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Σχεδόν πάντα, η αντιμετώπιση της σησαμοειδίτιδας είναι μη επεμβατική. Στις ήπιες περιπτώσεις είναι αναγκαία η ξεκούραση, σε συνδυασμό με εξειδικευμένα πέλματα μετά από πελματογράφημα, για να γίνει ανακατανομή των τραυματικών πιέσεων. Ακόμα, το μεγάλο δάκτυλο μπορεί να δεθεί με ταινία, για να ακινητοποιηθεί η άρθρωση και να επιτραπεί η ανάρρωση. Προτείνεται η χρήση πάγου με ελαφριές μαλάξεις στην περιοχή για 10 με 15 λεπτά μετά την άσκηση η οποιαδήποτε δραστηριότητα. Σε περιπτώσεις που έχουμε φλεγμονή, η χρήση αντί-φλεγμονωδών φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση οιδήματος αν υπάρχει.

sisamoeiditida-e-podi-picture-03  sisamoeiditida-e-podi-picture-04

e-podi.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το πρόγραμμα Εορτασμού στα Τρίκαλα στις 9/5, των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης,  κατά του Ναζισμού και Φασισμού

  Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθιερώθηκε ως ημέρα Πανελλαδικ…