Βρυξέλλες

Τρόμος επικρατεί από το πρωί στο Βέλγιο μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ, ενώ ακολούθησε έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, ο οποίος βρίσκεται κοντά σε κτίρια της ΕΕ. Τουλάχιστον 30 οι νεκροί και 230 οι τραυματίες.

Συνοπτικά:

  • Νωρίς το πρωί της Τρίτης δύο ισχυρές εκρήξεις έσπειραν το θάνατο στο αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Βελγίου.
  • Ακολούθησε λίγη ώρα αργότερα ακόμη μία πολύνεκρη έκρηξη στο μετρό των Βρυξελλών και συγκεκριμένα στο σταθμό Μάαλμπεκ.
  • Τουλάχιστον 34 οι νεκροί (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό) και 230 οι τραυματίες.
  • Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, η οποία φέρεται να δημοσιεύθηκε στο συνδεόμενο με την οργάνωση πρακτορείο ειδήσεων Amaq.
  • Νεκρή πόλη το Βέλγιο, λόγω των υψηλών μέτρων ασφαλείας και του ύψιστου συναγερμού (επίπεδο 4)
  • Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις.
  • Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στο Βέλγιο, μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες σε όλα τα κρατικά κτίρια.

    Φωτογραφία υπόπτων από το αεροδρόμιο

    Η βελγική αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα την εικόνα υπόπτων από το αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ. Συγκεκριμένα, η φωτογραφία -από κάμερα παρακολούθησης του αεροδρομίου- δείχνει έναν άνδρα ντυμένο στα λευκά, για τον οποίο η αστυνομία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης. Η ταυτότητα των δύο άλλων ατόμων που διακρίνονται στη φωτογραφία δεν είναι γνώστη και εκτιμάται ότι πρόκειται για βομβιστές καμικάζι. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet σημειώνει ότι το «μυστικό» βρίσκεται στο γάντι που φορούν οι δύο άνδρες με τις σκουρόχρωμες μπλούζες, καθώς δεν αποκλείεται εκεί να βρισκόταν ο μηχανισμός πυροδότησης εκρηκτικών. Οι Αρχές αναζητούν εκτός από τον άνδρα στα λευκά, έναν ακόμα ύποπτο από το Μάαλμπεκ.

    Οι ύποπτοι για τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών μετέφεραν τις βόμβες μέσα στις αποσκευές τους, ανέφερε ο δήμαρχος του Ζαβεντέμ Φράνσις Βερμέιρεν, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αποκάλυψε επίσης ότι οι ύποπτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο με ταξί. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δράστες τοποθέτησαν τις βαλίτσες με τους εκρηκτικούς μηχανισμούς πάνω σε καρότσια. «Οι δύο πρώτες βόμβες εξερράγησαν, ο τρίτος βομβιστής πρέπει να πανικοβλήθηκε», πρόσθεσε.

    Συλλήψεις υπόπτων

    Ειδησεογραφικά πρακτορεία, μεταδίδοντας τις παρακάτω πληροφορίες, έκαναν λόγο για συλλήψεις δύο ανδρών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτηρίζονται ως ύποπτοι, ενώ έγινε γνωστό πως συνελήφθη ύποπτος και στην Ολλανδία.

    Όπως φαίνεται από τις εικόνες, αστυνομικοί έχουν ακινητοποιήσει δυο άντρες και τους περνούν χειροπέδες, σε περιοχή των Βρυξελλών. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία σύλληψης.

    «Έγινε αυτό που φοβόμασταν»

    «Πολλοί οι νεκροί και οι τραυματίες» δήλωσε ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για να ενημερώσει σχετικά με τις εξελίξεις από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Επίσης, έκανε λόγο για ένα τυφλό, βίαιο και άνανδρο χτύπημα, τονίζοντας πως «έγινε αυτό που φοβόμασταν».

    Τηλεφωνική γραμμή για όσους θέλουν να ενημερωθούν για συγγενικά πρόσωπα

    Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή (0032 2 506 47 11) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

    Ωστόσο, από το πρωί οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με δυσκολία και οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συνεχείς επικοινωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο, κάτι που θα παρεμποδίσει τις εν εξελίξει έρευνες των αρχών.

    Οι πληροφορίες του βελγικού πρακτορείου ειδήσεων Belga κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που ακούστηκαν δευτερόλεπτα πριν την έκρηξη, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις. Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και οι πτήσεις από και προς σε αυτό ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας. Οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα έχουν κλείσει, ενώ διακόπηκαν και όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Έκλεισε τα σύνορά της με το Βέλγιο η Ολλανδία.

    Το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4).

    Σχετικά με τους τραυματίες από την έκρηξη στο αεροδρόμιο, επιβεβαιώθηκε πως ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και μία Κύπρια γιατρός η οποία ταξίδευε από το Νεπάλ με ενδιάμεση στάση τις Βρυξέλλες, ενώ ένας ακόμη Κύπριος τραυματίστηκε από τις εκρήξεις στο μετρό. Και οι δύο πάντως είναι ασφαλείς, ενώ η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της βελγικής πρωτεύουσας με ελαφρά τραύματα και εγκαύματα.

    Οι εκρήξεις, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, σημειώθηκαν στο χώρο check-in της American Airlines.

    Αξίζει να προστεθεί πως η πτήση 620 της Aegean με αναχώρηση 08:40 π.μ. από Αθήνα για Βρυξέλλες προσγειώθηκε στο Ντίσελντορφ τελικά.

    Έκρηξη σε σταθμό του μετρό

    Παράλληλα, έκρηξη σημειώθηκε και στο μετρό των Βρυξελλών, στον σταθμό Μάαλμπεκ, που βρίσκεται πολύ κοντά στο κτίριο της Κομισιόν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του βέλγου πρωθυπουργού 15 είναι οι νεκροί από την έκρηξη στο Μάαλμπεκ, ενώ 75 είναι οι τραυματίες, με 10 εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

    Ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Γ. Συριόπουλος, σημείωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη δύο επιχειρήσεις της αντιτρομοκρατικής σε δύο άλλους σταθμούς του μετρό, με σκοπό εξουδετερωθούν εκρηκτικοί μηχανισμοί.

    «Δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες»

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Βελγίου, μιλώντας πριν από λίγο στην ΕΡΤ, ανέφερε πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για Έλληνες τραυματίες από τις εκρήξεις στους σταθμούς του μετρό, ενώ σημείωσε πως έχει πληροφόρηση ότι στο σταθμό Μάαλμπεκ υπάρχουν πυροβολισμοί.

    Πηγή:koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…