eyridiki

«Βροχή» προβλημάτων από τις ισχυρές καταιγίδες

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με ισχυρές καταιγίδες πλήττει τη χώρα λόγω του σαρωτικού φαινομένου «Ευρυδίκη» που κάνει την επέλασή του στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας.

Η «Ευρυδίκη», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, έχει προκαλέσει καταιγίδα προβλημάτων στην Αργολίδα.

Η καταρρακτώδης βροχόπτωση μετέτρεψε τους δρόμους της του Ναυπλίου σε απέραντες λίμνες. Σπίτια πλημμύρισαν και αγρότες είδαν τους κόπους μηνών να χάνονται στα λασπόνερα μέσα σε λίγες ώρες. Πορτοκαλεώνες και αυλές σπιτιών έχουν θαφτεί κάτω από τη λάσπη.

Έντονο είναι το πρόβλημα στην περιοχή του Αργολικού όπου το ρέμα έχει φουσκώσει και τα νερά έχουν καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οδοστρώματος.

Στα Λευκάκια και την Αγία Τριάδα οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι για τους πεζούς ενώ και η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν με μεγάλη δυσκολία.

Αρκετά είναι και τα περιστατικά με πλημμυρισμένα υπόγεια σε Ναύπλιο και Άργος, ενώ ζημιές καταγράφονται σε καταστήματα και επιχειρήσεις.

Η δημοτική αρχή και η υπηρεσία πολιτική προστασίας με μηχανήματα και προσωπικό προσπαθούν να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που αφήνουν πίσω τους οι ορμητικοί χείμαρροι.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έκαναν την εμφάνισή τους και στην Αθήνα. Καταιγίδες έπληξαν τις πρωινές ώρες πολλές περιοχές του Λεκανοπέδιου Αττικής, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα.

Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για κοπές δένδρων, στη Νέα Φιλαδέλφεια, τον Άγιο Στέφανο, το Μοσχάτο, το Αιγάλεω και το κέντρο της πρωτεύουσας.

«Πνίγηκε» η Σύμη

Στο έλεος της «Ευρυδίκης» βρέθηκαν χθες το απόγευμα τα Δωδεκάνησα. Στη Σύμη, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων φούσκωσαν οι χείμαρροι, ενώ τουλάχιστον 12 αυτοκίνητα κατέληξαν στη θάλασσα, στο λιμάνι του νησιού.

2

Τα οχήματα βρίσκονταν στο λιμάνι περιμένοντας το πλοίο Blue Star, το οποίο δεν κατάφερε να προσεγγίσει λόγω της έντονης κακοκαιρίας. Τα πελώρια κύματα παρέσυραν τα σταθμευμένα Ι.Χ. οδηγώντας τα στο βυθό. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δύτες και βατραχάνθρωποι πραγματοποιούσαν έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένα άτομα στο εσωτερικό των οχημάτων.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον ακόμη 30 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν σε διάφορα σημεία λόγω των ορμητικών νερών.

Η διακοπή ρεύματος, βύθισε το ακριτικό νησί στο σκοτάδι  βυθίστηκε στο σκοτάδι με τον δήμαρχο, Λευτέρη Παπακαλοδούκα, να δηλώνει: «Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί. Εύχομαι να μην υπάρχει κάποιο θύμα».

 

Στη Σύμη μετέβη και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος ανέφερε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο γιαλό, όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση νερών και λάσπης.

Μηχανήματα του στρατού από τη Ρόδο αναμένεται να μεταφερθούν με το πλοίο της γραμμής στη Σύμη προκειμένου να συνδράμουν στα έργα αποκατάστασης, μετά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Ρόδο ακυρώθηκε το δρομολόγιο της εταιρείας Dodekanisos Seaways, που ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει χθες το πρωί , ενώ δεν κατάφερε να προσεγγίσει το Διεθνές Αεροδρόμιο Ρόδου «Διαγόρας» η πτήση της Aegean Airlines A720 προερχόμενη από Θεσσαλονίκη.

Μετρά τις πληγές της η Κέρκυρα

Την ίδια ώρα η Κέρκυρα μετρά τις πληγές που της άνοιξε η σφοδρή κακοκαιρία το βράδυ του Σαββάτου.

Η Λευκίμμη και οι γύρω περιοχές, στο νότιο τμήμα του νησιού, μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Ισχυρός ανεμοστρόβιλος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, προκαλώντας  ανυπολόγιστες ζημιές στους ελαιώνες, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του περιφερειακού δικτύου.

Δένδρα ξεριζώθηκαν, κεραμίδια ξηλώθηκαν από τις στέγες των σπιτιών. Σοκ προκαλούν οι εικόνες από το νεκροταφείο της Λευκίμμης όπου οι τάφοι άνοιξαν εξαιτίας των δυνατών ανέμων.

Συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη για την αποκατάσταση των βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επί ποδός βρίσκονται και κλιμάκια της Πυροσβεστικής προκειμένου να μετακινήσουν δέντρα και κλαδιά από το εθνικό δίκτυο, που παρουσιάζει πρόβλημα σε πολλές περιοχές.

Κλειστό παρέμεινε χθες το 1ο δημοτικό σχολείο Λευκίμμης, για να επισκευαστούν οι ζημιές που υπέστη στην σκεπή του αλλά και στο προαύλιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής εμφανίζονται συγκλονισμένοι από τον τραγικό θάνατο του 55χρονου οικογενειάρχη μέσα στο αυτοκίνητό του, που εγκλωβίστηκε σε ρεματιά. Η σύζυγός και η κόρη του σώθηκαν την τελευταία στιγμή.

Εβδομάδα κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Τις επόμενες ώρες ισχυρές βροχές θα επηρεάσουν αρχικά την Πελοπόννησο και αργότερα τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία.

Το τριήμερο Τετάρτης-Παρασκευής διαδοχικές διαταραχές, οφειλόμενες σε έντονη αστάθεια στην ανώτερη ατμόσφαιρα, θα προκαλέσουν βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

2

Σε πολλές περιπτώσεις η κακοκαιρία θα συνοδεύεται από χαλαζοπτώσεις αλλά και υδροστροβίλους.

kontranews.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…