kathariotita 6

«Πότε θα εφαρμοσθεί ο «Κανονισμός Καθαριότητας» στο Δήμο Πύλης;;;» Αυτό είναι το ερώτημα & συνάμα η απορία πολλών εκ των δημοτών μας, μιας & ο συγκεκριμένος Κανονισμός στο Δήμο έχει ψηφισθεί & είναι σε ισχύ από τον περασμένο Ιούνιο.

Το ερώτημα έχει να κάνει σχετικά με τον καθαρισμό των οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες & νομείς αυτών, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου, αλλά & από σχετικές πυροσβεστικές διατάξεις.

Οι Δημότες του Δήμου Πύλης (& όταν λέμε Δήμο εννοούμε & τα Τοπικά Συμβούλια), δεν έχουν δει ο συγκεκριμένος Κανονισμός να εφαρμόζεται κατά γράμμα, μιας & το πρόβλημα παραμένει άλυτο, όπως περίτρανα αποδεικνύουν & οι φωτό, που μας έχουν σταλεί από συνδημότες μας, αφού δεν υπάρχει βούληση ή διάθεση, υπολογίζοντας οι τοπικοί μας άρχοντες, το δήθεν πολιτικό κόστος, προβάλλοντας ακόμη & το επιχείρημα: «Να γίνουμε κακοί;» Τελικά ποιοι είναι οι κακοί σ΄αυτή τη χώρα; Οι παράνομοι ή οι ευσυνείδητοι & νομοταγείς πολίτες;;;

Να τους θυμίσουμε λοιπόν….

«Οι δημοτικές και οι κοινοτικές αρχές διευθύνουν και ρυθμίζουν όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.

Οι αρμοδιότητες των ∆ήμων και Κοινοτήτων αφορούν, κυρίως, τους τομείς: β) Περιβάλλοντος, στον οποίο περιλαμβάνεται, ιδίως: 4. Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού και η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινόχρηστων χώρων και ιδιαίτερα των χώρων διάθεσης απορριμμάτων από εκδήλωση πυρκαγιάς, σύμφωνα με την κείμενη σχετική νομοθεσία.

26.Η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις, για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων.

Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του Ν. 3463/2006 του Κώδικα ∆ήμων και Κοινοτήτων…κλπ…»

Ας μην περιμένουν λοιπόν οι αρμόδιοι από τους δημότες να πάρουν την κατάσταση οι ίδιοι στα χέρια τους, αντικαθιστώντας τους ίδιους, δημιουργώντας έτσι κοινωνικούς αυτοματισμούς, με έριδες μεταξύ των δημοτών. Μάλιστα υπάρχει περίπτωση όπου Πρόεδρος Τ.Κ. του Δήμου, για να πάει από την πλατεία του χωριού στο σπίτι του, περνάει καθημερινά μπροστά από οικόπεδα των οποίων τα χόρτα, έχουν σχεδόν κρύψει τις οικίες που υπάρχουν σ΄αυτά!

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ’ – ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ Ι∆ΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ…(Από τον Κανονισμό Καθαριότητας Δ. Πύλης)

ΑΡΘΡΟ 24 Καθαριότητα ιδιωτικών χώρων (στεγασμένων ή μη)

Παράγραφος 2. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο ιδιωτικός χώρος είναι ακάθαρτος αποτελεί εστία μόλυνσης ή προκαλεί δυσοσμία και κινδύνους για την δημόσια υγεία, ο ∆ήμος ,μετά από σχετική προειδοποίηση, αυτοψία, της αρμόδιας υγειονομικής υπηρεσίας και εντολή εισαγγελέα μπορεί να προβεί σε καθαρισμό ιδιόκτητων χώρων και να καταλογίσει τη δαπάνη καθαρισμού, που θα προκύπτει κάθε φορά, στους ιδιοκτήτες και λοιπούς υπευθύνους. 

ΑΡΘΡΟ 25 Καθαριότητα οικοπέδων. Οι ιδιοκτήτες ή νομείς οικοπέδων οφείλουν να τα διατηρούν πάντοτε ελεύθερα από απορρίμματα ακόμη και όταν προέρχονται από τρίτους. Γι΄ αυτό οφείλουν να προβαίνουν σε περιοδική καθαριότητα. Στις αρμοδιότητες των ∆ήμων, βάσει της περ. 26 του αρθ. 94 του Ν. 3852/10 περιλαμβάνεται η μέριμνα, σύμφωνα με τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις (Π.∆. αρ. 4/2012 – ΦΕΚ 1346/25.04.2012 τεύχος Β΄), για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, καθώς και η υποχρέωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τους δήμους, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων. Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου και βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του ∆ήμου προς καθαρισμό. Στους παραβάτες της ανωτέρω διάταξης για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας επιβάλλεται πρόστιμο και πέραν της περιόδου που ορίζουν οι ανωτέρω ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις (Π.∆. αρ. 4/2012 – ΦΕΚ 1346/25.04.2012 τεύχος Β΄). Σε περίπτωση υποτροπής ανάλογα με το μέγεθος της ρύπανσης το πρόστιμο διπλασιάζεται. Πρόστιμο 0,30 € /τ.μ.

 

Δείτε όλο τον «Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Πύλης, πατώντας ΕΔΩ!

kathariotita 1 kathariotita 2 kathariotita 3 kathariotita 5 kathariotita 6

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Ολοκλήρωση αιολικών πάρκων 40 MW, στη Δυτική Μακεδονία 

Δυναμικά προχωρά η οργανική ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, καθώς νέα …