dyskiliotita

Μπορεί η δυσκοιλιότητα να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία; Η δυσκοιλιότητα είναι μια κοινή πάθηση την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κατάλληλα ενώ παράλληλα λαμβάνετε προληπτικά μέτρα. Δεν κάνει καλό στην υγεία σας και αν γίνει χρόνια, τότε μπορεί να μετατραπεί σε ένα αρκετά σοβαρό πρόβλημα.

Πού οφείλεται όμως αυτό; Ουσιαστικά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες· άλλα προβλήματα τα οποία θα μπορούσαν σίγουρα να επιδεινώσουν την κατάστασή σας. Θα σας τα εξηγήσουμε όλα στο σημερινό μας άρθρο.

Δυσκοιλιότητα, μια συχνή διαταραχή

Ποιος απο σας μπορεί να πει ότι δεν έχει αντιμετωπίσει αυτήν την πάθηση; Σχεδόν όλοι μας, έχουμε αντιμετωπίσει τη δυσκοιλιότητα σε κάποιο στάδιο της ζωής μας και μερικοί από μας μπορεί να την αντιμετωπίζουν σε πολύ τακτική βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να περάσουν μέρες ή ακόμη και εβδομάδες χωρίς να μπορείτε να πάτε κανονικά στην τουαλέτα. Επιπλέον, δεν είναι εφικτό να αφοδεύουν όλοι τακτικά χωρίς να πονούν ενώ ακόμη και η βιομηχανία φαρμάκων έχει παρατηρήσει μια αύξηση σε αυτό το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια.

Μήπως ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που συνηθίζει να λαμβάνει φάρμακα για «να μπορεί να πάει στην τουαλέτα»; Ορισμένες φορές, είναι αλήθεια ότι δεν έχετε καμία άλλη επιλογή αλλά κατά γενικό κανόνα αυτά τα φάρμακα δεν συνιστώνται. Το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να τροποποιήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες και κάποιες ακόμα συμπεριφορές έτσι ώστε να μπορέσει το σώμα σας να ρυθμίσει σταδιακά αυτήν την κατάσταση.

Η καθιστική ζωή, η έλλειψη φυτικών ινών, η κακή διατροφή καθώς και η ελλιπής κατανάλωση υγρών είναι χωρίς αμφιβολία οι κυριότερες αιτίες της δυσκοιλιότητας. Και προσέξτε γιατί οι γυναίκες είναι περισσότερο πιθανό να αντιμετωπίζουν αυτήν την πάθηση. Γιατί; Αυτό οφείλεται κυρίως στον τύπο του σώματος· το γυναικείο σώμα είναι περισσότερο επιρρεπές σε αυτό το πρόβλημα.

Θα πρέπει να εξηγήσουμε επίσης ότι η αφόδευση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν χωνεύουμε όλοι οι άνθρωποι τις τροφές με τον ίδιο τρόπο· για άλλους μπορεί να είναι πιο εύκολο ενώ για άλλους πολύ πιο δύσκολο. Ωστόσο, η πιο φυσιολογική κατάσταση θα ήταν να πηγαίνετε στην τουαλέτα μια φορά την ημέρα, χωρίς πόνο και χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια. Αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν είμαι δυσκοίλιος/α ή όχι;

  • Αφοδεύετε τρεις φορές την εβδομάδα (ή και λιγότερο).
  • Τα περιττώματά σας είναι πολύ υγρά ή πολύ πολύ συμπαγή.
  • Καταβάλλετε πολύ μεγάλη προσπάθεια, τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά.
  • Αισθάνεστε πρησμένοι, βαριά και έχετε αέρια.
  • Ορισμένες φορές έχετε πονοκεφάλους.
  • Αν αντιμετωπίζετε αυτήν την κατάσταση για περισσότερο από 3 μήνες, τότε πάσχετε από χρόνια δυσκοιλιότητα.

    Πότε η δυσκοιλιότητα μπορεί να αποβεί επικίνδυνη;

Γνωρίζετε ότι η δυσκοιλιότητα δεν κάνει καλό στην υγεία και ότι πρέπει να κάνετε ότι καλύτερο μπορείτε για να την αποφύγετε. Να θυμάστε ότι αν το σώμα σας δεν αποβάλλει όλες αυτές τις άχρηστες ουσίες που συγκεντρώνονται μέσα του, τότε αυτές οι άχρηστες ουσίες θα σας κάνουν να αρρωστήσετε. Το έντερό σας θα είναι ευερέθιστο, γεμάτο από ένα πλήθος τοξινών, οι οποίες θα εμποδίζουν το σώμα σας να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές που λαμβάνετε. Αυτό είναι επικίνδυνο.

Αν αισθάνεστε δυσκοίλιοι για μια ή δυο φορές το μήνα, αυτό είναι φυσιολογικό. Αλλά αν αντιμετωπίζετε χρόνια δυσκοιλιότητα, θα πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα καθώς υποδεικνύουν μια πολύ πιο σοβαρή πάθηση και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας:

  • Έχετε πολύ επίπονες κράμπες στομάχου και αισθάνεστε έντονη δυσφορία όταν πηγαίνετε στη τουαλέτα, η οποία μπορεί να σας προκαλέσει μέχρι και τάση εμετού.
  • Συνήθως περνούν μέχρι και 7 εβδομάδες χωρίς να πάτε στην τουαλέταεκτός και αν ακολουθείτε μια κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
  • Θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας αν δείτε αίμα στα περιττώματά σας.
  • Είναι επίσης επικίνδυνη η εναλλαγή από τη δυσκοιλιότητα σε διάρροια.
  • Παρατηρήστε το σχήμα των περιττωμάτων σας. Αν είναι πολύ μεμβρανοειδή, ενημερώστε το γιατρό σας καθώς αυτό δεν είναι καλό για την υγεία σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν χάνετε απότομα βάρος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα άμεσο σύμπτωμα ότι κάτι κακό συμβαίνει στο σώμα σας όπως για παράδειγμα ότι χάνετε θρεπτικά συστατικά.
  • Ένας επιπλέον κίνδυνος που εγκυμονεί η δυσκοιλιότητα είναι ο κίνδυνος της εμφάνισης αιμορροΐδων. Αν χρειάζεται να πιέζεστε πολύ όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αυτό θα οδηγήσει στην καταστροφή του εντέρου σας. Αν παρατηρήσετε κάτι μη φυσιολογικό ή αίμα στον πρωκτό σας, επισκεφτείτε άμεσα το γιατρό σας.

Εύκολα κόλπα για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα

1. Κινηθείτε λίγο περισσότερο. Μισή ώρα την ημέρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Η κίνηση τονώνει την εντερική δραστηριότητα στο σώμα σας. Είναι εύκολο να το κάνετε και είναι πολύ ωφέλιμο για σας.

2. Πρωινό από χυμό με αλόη βέρα και λεμόνι ή ακτινίδιο. Για να φτιάξετε αυτό το απλό και αποτελεσματικό ρόφημα, αναμειγνύετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου με μια κουταλιά της σούπας αλόη βέρα. Το αφήνετε να διαλυθεί και μετά προσθέτετε το χυμό από μισό λεμόνι. Μπορείτε επίσης να το φτιάξετε αναμειγνύοντας την αλόη βέρα με δυο ακτινίδια σε ένα μπλέντερ. Γευστικότατος!

3. Ένα μπολ με παπάγια, καρύδια και ελληνικό γιαούρτι. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εναλλακτικό πρωινό γεύμα. Θα σας προσφέρει φυτικές ίνες, βιταμίνες και βακτήρια που είναι ιδανικά για την υγεία του εντέρου σας.

4. Βρώμη με δαμάσκηνα. Άλλη μια εξαιρετική επιλογή για πρωινό γεύμα.

5. Ρύζι ολικής άλεσης. Αυτό είναι ένα τέλειο συστατικό το οποίο μπορείτε να ενσωματώσετε στο μεσημεριανό σας γεύμα. Το καστανό ρύζι είναι ιδανικό για τον καθαρισμό του σώματός σας, σας προσφέρει πολλές φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

6. Άφθονα υγρά. Νερό, φυσικοί χυμοί… όλα αυτά είναι ιδανικά για να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, τονώνουν την εντερική κίνηση και την αποτοξίνωση. Πίνετε τουλάχιστον δυο λίτρα την ημέρα.

7. Να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν πρέπει ποτέ να παραλείπετε τα γεύματά σας και κυρίως το πρωινό σας. Είναι σημαντικό να τηρείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα γευμάτων έτσι ώστε το σώμα σας να μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα πρόγραμμα ρουτίνας. Βεβαιωθείτε επίσης ότι δεν τρώτε βαριά το βράδυ. Ένα ελαφρύ και ισορροπημένο βραδινό γεύμα θα σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε τη δυσκοιλιότητα.

8. Πείτε «ναι» στα φρούτα και τα λαχανικά. Μπορείτε να τρώτε σαλάτες ή να φτιάχνετε φυσικούς χυμούς συνδυάζοντας φρούτα και λαχανικά. Θέλετε να σας δώσουμε μερικές ιδέες; Δοκιμάστε το σέσκουλο, με πεπόνι και λάιμ· το καρότο με ανανά, καρπούζι και πιπερόριζα ή καρπούζι με ντομάτα και βασιλικό. Και οι τρεις συνδυασμοί είναι υπέροχοι!

meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

 Ευχαριστήριο αλλά και μηνύματα, από τον Βασίλειο Αγγέλη… 

Έπειτα από τα τελικά επίσημα εκλογικά  αποτελέσματα των Περιφερειακών  εκλογών 2023 για τη…