eduard-philippe

(«Χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται, εξαιτίας του αβάστακτου χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας | AP Photo/Michel Euler)

Στο υπέρογκο χρέος της Γαλλίας εστίασε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, καλώντας του Γάλλους να «αντιμετωπίσουν με θάρρος και ειλικρίνεια» την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Ο Εντουάρ Φιλίπ, η κυβέρνηση του οποίου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά, αναφέρθηκε στο δημοσιονομικό έλλειμμα των 8 δισ. ευρώ της Γαλλίας, που διαπίστωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, έπειτα τον έλεγχο που ζήτησε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως είπε, «η διαπίστωση είναι σοβαρή, 8 δισ. ευρώ μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες. Το χρέος μας έχει φθάσει σε ένα ανυπόφορο ύψος: 2.147 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο η Γαλλία δαπανά 42 δισ. για την αποπληρωμή των τόκων. Πρόκειται για ένα ποσό που ξεπερνάει τον προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα».

Και για να δείξει τη σοβαρότητα της κατάστασης, είπε ότι το χρέος φέρνει τη Γαλλία «στο έλεος των χρηματοπιστωτικών αγορών των οποίων οι διακυμάνσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο το μέλλον μας. Εάν τυχόν προέκυπτε μια νέα κρίση δεν έχουμε κανένα περιθώριο ελιγμών».

Και συμπλήρωσε ότι εάν τα επιτόκια αυξηθούν κατά μια μονάδα «και είναι σίγουρο ότι μια μέρα θα αυξηθούν, θα είναι το ισοδύναμο του προϋπολογισμού για την ανώτατη εκπαίδευση που θα εξαφανιστεί. Και παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε με δαπάνες που είναι μεγαλύτερες από τις εισπράξεις μας».

Το γερμανικό παράδειγμα

Θέλοντας να δείξει πόσο μεγάλες είναι οι γαλλικές δαπάνες, ο Εντουάρ Φιλίπ χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη «χρηστή» διαχείριση των Γερμανών.

«Η αλήθεια είναι ότι όταν οι Γερμανοί γείτονές μας συλλέγουν ένα φόρο των 100 ευρώ, ξοδεύουν 98 ευρώ, ενώ εμείς φορολογούμε 117 ευρώ και ξοδεύουμε 125 ευρώ. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί να διαρκέσει η κατάσταση αυτή;» είπε.

Και προσθέτοντας έναν κάπως δραματικό τόνο στα λεγόμενά του είπε:

«Κάτω από το ανήσυχο βλέμμα των Γάλλων, χορεύουμε πάνω σε ένα ηφαίστειο που βρυχάται όλο και πιο δυνατά. Οι Γάλλοι δεν πιστεύουν στις απλοϊκές λύσεις, στην έξοδο από το ευρώ ή στη διαγραφή του χρέους».

Έλλειμμα κάτω από 3%

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τόνισε ότι στόχος του είναι να φέρει «το έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ από το 2017».

Όπως είπε οι κανόνες που θα ακολουθήσει είναι η μείωση μέσα στην πενταετία της φορολογικής πίεσης κατά μια μονάδα του ΑΕΠ, αλλά και η μέιωση της δημόσιας δαπάνης κατά τρεις μονάδες ΑΕΠ, την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους Γάλλους, είπε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της φορολογίας, διότι «οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως η μεταβλητή παράμετρος προσαρμογής του προϋπολογισμού».

«Αντίθετα, οι υποχρεωτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 20 δις ευρώ έως το 2022», είπε.

Επίσης, δεσμεύθηκε, να παραμείνουν σταθερές οι δημόσιες δαπάνες και να μην αυξηθούν το 2018.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλίπ έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης του γαλλικού κοινοβουλίου εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία, με 370 ψήφους υπέρ έναντι 67 κατά σε σύνολο 577.

Από τη διαδικασία απείχαν 129 βουλευτές απείχαν. Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των 67 βουλευτών που καταψήφισαν τον Φιλίπ είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί σε παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης από το 1959.

«Δεν θεωρώ, επ’ ουδενί τρόπω, αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης ως λευκή επιταγή. Ευχαριστώ όλους τους βουλευτές που ψήφισαν, σέβομαι φυσικά και εκείνους που δεν το έκαναν», είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας.

 efsyn.gr
Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…