Hmerida Arxiki

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πύλη & στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ.  Δ. Πύλης στις 10:00πμ, η Ημερίδα – Ενημερωτική Εκδήλωση με δύο θέματα που αφορούσαν μολυσματικές ασθένειες του πλατάνου & της καστανιάς, που προσέβαλαν πληθυσμούς δέντρων & στο Δ. Πύλης.

Την Ημερίδα διοργάνωσε το Δασαρχείο Τρικάλων, καθώς σε περιοχές αρμοδιότητάς του, που είναι & ο Δ. Πύλης διαπιστώθηκε κατά τόπους εκτεταμένη προσβολή οικοσυστημάτων πλατάνου από τον επιβλαβή μύκητα Ceratocystis fimbriata sp. platani Walter, που προκαλεί την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, αλλά & κρούσματα της ασθένειας «Σφήκα της καστανιάς», που αποτελεί εντομολογικό εχθρό, που προσβάλει και ζημιώνει σημαντικά την καστανιά.

Τα δύο θέματα σχετικά με τις συγκεκριμένες ασθένειες, την γέννεση, μετάδοση & τρόπους αντιμετώπισης αυτών, ανέλυσαν με εισηγήσεις τους & προβολή σλάιτς, για το μεν πλάτανο ο Δρ. Παναγιώτης Τσόπελας, υπεύθυνος του εργαστηρίου Δασικής παθολογίας Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, την δε καστανιά ο Δρ. Δημήτριος Αβτζής (Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ).

Όσον αφορά τον μύκητα που προσβάλλει τον πλάτανο ο κ. Τσόπελας ανέφερε πως η ασθένεια βρίσκεται σε μικρό βαθμό στο Δήμο Πύλης & περιορίζεται σε μεμονωμένες περιοχές, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα όρια του Νομού με την γειτονική Ήπειρο.

Αναφορικά με την «Σφήκα της καστανιάς» ο κ. Αβτζής ανέφερε πως υπάρχουν κρούσματα της ασθένειας στο Δ. Πύλης, έχει γίνει όμως η ενδεδειγμένη καταπολέμηση & μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο, με την εξαπόλυση ενός ωφέλιμου εντόμου & αναμένονται τα αποτελέσματα. Επίσης ο κ. Αβτζής ανέφερε πως οι καλλιεργητές που διαθέτουν λίγα δέντρα καστανιάς & όχι φυσικά κτήμα καστανιάς, μπορούν να προβούν σε κλάδεμα αυτών, προς αντιμετώπιση της ασθένειας.

Στην σημερινή Ημερίδα παραβρέθηκαν & παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Δ. Πύλης & φυτοϋγειονομικός ελεγκτής του Δασαρχείου Τρικάλων κ. Χρ. Νάκος, ο δασάρχης Τρικάλων κ. Χρ. Κουλουκούρας, ην προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος – Καθαριότητας & Πρασίνου του Δήμου κα Γιόλα Λαμπρογεώργου, ο δημ. σύμβουλος κ. Βασ. Αναγνώστου, καθώς & εκπρόσωποι δασικών συνεταιρισμών του Δ. Πύλης.

 

Hmerida (1)

Hmerida (2)

Hmerida (3)

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…