Arxiki copy

Sakis Του Σάκη Γιώτα.

Πραγματοποιήθηκε η διαβούλευση στην αίθουσα του Δημ. Συμβουλίου Πύλης, σήμερα Πέμπτη το απόγευμα στις 6:30, για τον σχεδιασμό του νέου τοπικού προγράμματος  CLLD/ Leader, που συνδιοργάνωσαν  ο Δήμος Πύλης και η  Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ Ο.Τ.Α.

Η διαβούλευση έγινε παρουσία του Δημάρχου Πύλης & των Αντιδημάρχων, στελεχών των Υπηρεσιών του Δήμου, του Δ/ντή του ΚΕΝΑΚΑΠ κ. Παν. Πάτρα, του Υπ/ντή κ. Βάϊου Κουτή & της κας Γλυκερίας Θυμιάκου στελέχους της Εταιρείας, ενώ κατόπιν ακολούθησε ευρεία ενημέρωση των Φορέων του Δήμου Πύλης και του κοινού.

Κατά την ομιλία του ο κ. Πάτρας, είπε μεταξύ άλλων, ότι ο βασικός σκοπός της σημερινής διαβούλευσης – ενημέρωσης, είναι να ακουσθούν & προταθούν  από πλευράς Δήμου, καινοτόμες δράσεις, ώστε να αλλάξει κάποτε η «μίζερη» έως τώρα ζωή μας, χωρίς να μένουμε στα ήδη γνωστά μέχρι τώρα «μονοπάτια». Ευχής έργον θα ήταν η εκμετάλλευση του πρωτογενούς τομέα της περιοχής, η λεγόμενη & αγροτοδιατροφή, στοχεύοντας στην αναδιάταξη του αγροτοδιατροφικού μοντέλου, συνδέοντάς το όλο αυτό, με τον παράγοντα, τοπική «γαστρονομία».

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί & στα τοπικά συστήματα ελέγχου ποιότητας, όλων των επιχειρήσεων του Νομού.

Το ύψος της χρηματοδότησης  για το νέο Leader, όσον αφορά στο Νομό Τρικάλων, ανέρχεται στο ύψος των 10.000.000€, εκ των οποίων τα 2.500.000€ θα απορροφηθούν από τους τέσσερις Δήμους, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί στους ιδιώτες. Από το συγκεκριμένο έργο, εξαιρείται το πολεοδομικό συγκρότημα των Τρικάλων.

Το χρονοδιάγραμμα έγκρισης του προγράμματος αξιολογήθηκε από τον κ. Πάτρα, κοντά στα Χριστούγεννα, οπότε το ΚΕΝΑΚΑΠ χωρίς χρονοτριβή, θα περάσει στην προκήρυξη των έργων που θα προταθούν από τους Δήμους, διότι για να «ωριμάσουν», όπως χαρακτηριστικά είπε, απαιτείται διάστημα περίπου 2 χρόνων.

Να πούμε ακόμη πως η 16η Σεπτεμβρίου, είναι η ημερομηνία υποβολής της πρότασης από το ΚΕΝΑΚΑΠ προς το αρμόδιο Υπουργείο, για μια πρώτη αξιολόγηση, το οποίο με τη σειρά του, έως τις 28 Οκτωβρίου θα πρέπει να βγάλει τους καταλόγους κατάταξης, δηλ. τις 50 αναπτυξιακές της χώρας που θα αξιολογηθούν, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή(Digi Agri).

Οι προτάσεις του Δημάρχου κ. Μαράβα, σε πρώτη φάση, αφορούσαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου, στην αξιοποίηση της τοποθεσίας «Καταρράκτες» στην Παλαιοκαριά & στην κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Βροντερό.

Στα σχέδια επίσης του Δημάρχου, είναι & η αξιοποίηση του Φαρμακοτριβείου στην Πιαλεία, που συνδέεται με τον Ασκληπειό, πρόταση στην οποία παρενέβη συμπληρωματικά η κ. Φωτάκη, λέγοντας πως κάτι τέτοιο πρέπει να συνδεθεί & με την ανάδειξη και αξιοποίηση & άλλων χώρων μεγάλης Ιστορικής & Αρχαιολογικής σημασίας, όπως αυτός των Γόμφων, στον οποίο – να συμπληρώσουμε – η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως από το 2000 ακόμη, αξιολογότατα ευρήματα.

Από τον κ. Κουτή, εν συνεχεία, έγινε παρουσίαση των δράσεων & των μέτρων που αυτά τις ακολουθούν, εκ των οποίων το 40% είναι δημοσίου χαρακτήρα επεμβάσεις, ενώ το 60% θα επιμερισθεί στους ιδιώτες.

Στη συνέχεια, εδόθη ο λόγος σε φορείς & κοινό, λαβαίνοντας χώρα, ένας εποικοδομητικός διάλογος, κατά τον οποίο συζητήθηκαν προτάσεις & απορίες.

Συμπληρωματικά να πούμε, πως έχει ήδη ορισθεί & η επιτροπή η οποία θα διαχειρίζεται το Leader, είναι 9μελής & αποτελείται από τους τέσσερις Δήμους του Νομού, την ΕΑΣ, το Επιμελητήριο, την Συνεταιριστική Τράπεζα, την Ένωση Ξενοδόχων & μια ΜΚΟ την «Πράσινη Κιβωτό».

 

 

IMG_1068 copy IMG_1040 copy IMG_1042 copy IMG_1043 copy IMG_1045 copy IMG_1046 copy IMG_1048 copy IMG_1056 copy IMG_1057 copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Κάλεσμα ΓΣΕΕ, για συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη η Μαϊου

  Η ΓΣΕΕ καλεί σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που …