123

Μαχιά Βάσω 2 Επιμέλεια: Βασιλική Μαχιά.

Άλλη μία ακόμη πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εχθές το απόγευμα κάτοικοι της Καλαμπάκας προκειμένου να σταματήσουν την εγκατάσταση σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Η πορεία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο Καλαμπάκας και ολοκληρώθηκε στην είσοδο του Δημαρχείου της πόλης. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά και στο πλευρό των διαμαρτυρόμενων βρέθηκαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου με πρώτο τον δήμαρχο της Καλαμπάκας, κο Χρήστο Σινάνη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε με το μέρος των κατοίκων στηρίζοντας τον αγώνα τους.

Οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις πιθανές επιπτώσεις έχουν αναφερθεί συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι κόπωση, απώλεια μνήμης νευρολογικές διαταραχές δερματικές παθήσεις, υπογονιμότητα, στείρωση σε άνδρες, έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες και άλλα πολλά.

Η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από τους σταθμούς-κεραίες βάσης των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, κάθε χώρα μπορεί να διαμορφώσει τα δικά της «όρια ασφαλείας» λαμβάνοντας υπόψη τα όρια που έχουν προταθεί από τον Παγκόσμιο Oργανισμό Yγείας (Π.O.Y.) και την ανεξάρτητη «διεθνή επιτροπή  προστασίας από τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες», αλλά μπορεί και πρέπει να συνεκτιμήσει τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα. H διακύμανση ανάμεσα στις χώρες είναι πολύ μεγάλη. Tο μεγαλύτερο πρόβλημα για τις κεραίες βάσης υπάρχει στα μεγάλα και πυκνοδομημένα αστικά κέντρα.

«O κάθε κάτοικος έχει το δικαίωμα να μην επιβαρύνεται ούτε με 1 βολτ/μέτρο
ακτινοβολίας στον χώρο που ζει και εργάζεται (εξαιρούνται οι επαγγελματικά
εκτιθέμενοι) και όχι με 33 ή 45 βολτ/μέτρο που ορίζουν τα ελληνικά όρια ασφαλείας», λέει ο κ. Mαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας, και συνεχίζει: «μελέτες επιδημιολογικές και πειραματικές σε κύτταρα και σε πειραματόζωα συνηγορούν υπέρ της άποψης ότι η ένταση της ακτινοβολίας κινητής τηλεφωνίας κάτω από τα όρια ασφαλείας του Π.O.Y, προερχόμενη είτε από κεραίες βάσης είτε από τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, είναι επιβλαβής».
Eιδικά για τις γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης έχει παρατηρηθεί πως σε
κοντινή απόσταση προκαλείται παιδική λευχαιμία και πάλι σε ένταση
πεδίου κάτω από τα όρια ασφαλείας.

Load More Related Articles
Load More In Θετταλών Τόπος
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…