krasi

Οι πολυφαινόλες είναι φυτοχημικές ουσίες που βρίσκονται στα φυτά και τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης και έχουν την ιδιότητα να τα προστατεύουν από παράγοντες όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και τα μικρόβια, ενισχύοντας παράλληλα τη φυσική τους άμυνα.

Σύμφωνα με τη χημική δομή τους, χωρίζονται σε τρεις μεγάλες ομάδες: Φλαβονοειδή (φλαβονόλες, ισοφλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, κατεχίνες κλπ.), φαινολικά οξέα και στιλβένια, με κύρια εκπρόσωπο τη ρεσβερατρόλη που βρίσκεται στα σταφύλια και στο κρασί.

Πλήθος ερευνών επιβεβαιώνει την ευεργετική επίδραση των πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους. Έχει βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές, αντιμικροβιακές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, καθώς και ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

dontias

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί μπορούν να αποτελέσουν «ασπίδα» ενάντια στα επιβλαβή βακτήρια του στόματος, προστατεύοντας από την ουλίτιδα και την τερηδόνα.

AdTech AdΟι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση δύο πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού με εκείνη συμπληρωμάτων που περιέχουν εκχύλισμα κόκκινου σταφυλιού επάνω στα βακτήρια που προκαλούν οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.

Ανακάλυψαν ότι τόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού όσο και τα εκχυλίσματα μείωναν την ικανότητα των βακτηρίων να «κολλούν» στα δόντια και στα ούλα. Ωστόσο οι πολυφαινόλες του κρασιού –συγκεκριμένα το καφεϊκό οξύ και το p-κουμαρικό οξύ– ήταν πιο αποτελεσματικές.

Όταν μάλιστα οι δύο αυτές πολυφαινόλες συνδυάστηκαν με το Streptococcus dentisani που θεωρείται προβιοτικό το οποίο ενεργοποιεί την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων, ήταν ακόμη πιο αποτελεσματικές στην αναχαίτιση των παθογόνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νέα ευρήματα μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες για τα οδοντικά προβλήματα.

Εκτός από το κόκκινο κρασί πολυφαινόλες περιέχουν ο καφές, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι, ο χυμός πορτοκάλι και ο χυμός λεμόνι, διαφορετικά είδη μούρων, τα κεράσια αλλά και τα φασόλια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Agricultural and Food Chemistry».

onmed.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Το Σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», παρουσίασαν στο Μουζάκι, Μητσοτάκης – Σταϊκούρας

Το σχέδιο αποκατάστασης ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και  «Elias», σε Σ…