thesmoi

Σε διαδικασία αργής αλλά σταθερής προσέγγισης βρίσκονται κυβέρνηση και δανειστές, σε ότι αφορά στα προαπαιτούμενα της επόμενης δόσης. Οι εκκρεμότητες έχουν περιοριστεί αισθητά και αναμένεται την Τετάρτη και την Πέμπτη να κατατεθούν στη Βουλή όλες οι τροπολογίες για τα ανοικτά θέματα της συμφωνίας. Κυβερνητικοί παράγοντες τονίζουν ότι το ζήτημα των αναδρομικών του ΕΚΑΣ θα λυθεί με τρόπο ουδέτερο για την τσέπη των συνταξιούχων.

Υπάρχουν κάποιες αποκλειστικές πληροφορίες της τελευταίας στιγμής για τις «ουρές» της αξιολόγησης και συγκεκριμένα για τα θέματα που κλείνουν αλλά και τα «αγκάθια». Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση Δημοσίου, για τα οποία η Αθήνα συζητά το σπάσιμο σε μικρά και μεγάλα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της ΕΡΤ, αναβάλλεται για τρεις μήνες η αύξηση του ειδικού φόρου στην μπύρα. Στο ΕΚΑΣ το νέο καθεστώς θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου και δεν θα χρειαστεί αναδρομική επιστροφή ποσών. Αγκάθι είναι και οι εκπτώσεις στις εισφορές με την Αθήνα να προτείνει, να ισχύσουν για υγεία, αλλά όχι για τη σύνταξη. Στόχος της Αθήνας να έχουν κλείσει τα πάντα μέχρι την Πέμπτη ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν θέσει άλλα δύο αιτήματα ασφαλιστικού ενδιαφέροντος, για τα οποία η Αθήνα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Συγκεκριμένα, φέρονται να ζητούν τη μείωση του εισοδηματικού κριτηρίου για τη χορήγηση έκπτωσης 50% στις ασφαλιστικές εισφορές των νέων επιστημόνων καθώς και την ασφάλιση στο νέο ενιαίο Ταμείο όλων των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με επιστολή του προς τους θεσμούς, βάζει φρένο στις απαιτήσεις τους για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και πάγωμα των ειδικών μισθολογίων ακόμα κι αν βρεθούν ισοδύναμα. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, είχε γεύμα εργασίας με τον διοικητή της ΤτΕ και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, με αντικείμενο τις προσδοκίες για την ελληνική οικονομία μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Εξετάστηκαν ακόμα τα οφέλη από μία πιθανή απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver των ελληνικών ομολόγων, καθώς αυτό θα σημάνει μικρότερο κούρεμα όταν δίδονται ως ενέχυρα και συνεπώς μεγαλύτερη και φθηνότερη δανειοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει τονίσει με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και τη συμφωνία για το χρέος, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας.

Το πιο δύσκολο από τα προαπαιτούμενα, είναι τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, για τα οποία η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν πρόκειται για πουληθούν σε funds, αλλά θα βρεθεί λύση που δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα πάντως με τηλεγράφημα του Reuters, κυβερνητικοί παράγοντες έχουν ζητήσει από τους δανειστές να μεταφερθούν ορισμένα θέματα για το Φθινόπωρο, ώστε προχωρήσει ομαλά η εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ στα μέσα Ιουνίου.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν μπορούμε να ζητάμε από τους βουλευτές να ψηφίσουν για τα ίδια θέματα ξανά και ξανά. Κάποια από τα μέτρα που απαιτούνται πλήττουν περαιτέρω τις ευπαθείς ομάδες. Θα μπορούσαν να αναβληθούν για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει μια διέξοδος στην κατάσταση.

Σε περίπτωση πάντως, που κλείσουν μέχρι την Πέμπτη οι εκκρεμότητες τότε ανοίγει ο δρόμος για το Δ.Σ. της ΕΚΤ να αποφασίσει την επιστροφή της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα και την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση.

Πηγή:ert.gr,  ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ευχαριστήριο μήνυμα των πλημμυροπαθών της Φαρκαδόνας

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων και τα σωματεία για τη στήριξή του…