pakistan copy

Οι αρχές στο Πακιστάν έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εντοπίσουν τους αντάρτες που οργάνωσαν τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, που κόστισε χθες τη ζωή τουλάχιστον 65 ανθρώπων.

Η επίθεση είχε ως στόχο χριστιανούς και την ευθύνη για την πραγματοποίησή της ανέλαβε η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ που σχετίζεται με τους Ταλιμπάν. Η συγκεκριμένη οργάνωση στο παρελθόν είχε διακηρύξει την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος. Η οργάνωση Τζαμαάτ-ουλ-Αχράρ, τόνισε ότι ο στόχος της ήταν η μικρή χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης, ο Εχσανουλάχ Εχσάν, ανέφερε ότι «ο στόχος ήταν οι χριστιανοί». «Θέλαμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα στον πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, ότι μπήκαμε στη Λαχόρη. Μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αλλά δεν θα καταφέρει να μας σταματήσει. Οι βομβιστές αυτοκτονίας μας θα συνεχίσουν αυτές τις επιθέσεις», είπε.

Οι ακραίοι ισλαμιστές του Πακιστάν βάζουν συχνά στο στόχαστρο τους χριστιανούς και άλλες θρησκευτικές μειονότητες της χώρας αυτής την τελευταία δεκαετία. Οι χριστιανοί από την πλευρά τους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει ελάχιστα πράγματα για να τους προστατεύσει.

Κάτοικος της πόλης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «όταν έγινε η έκρηξη, οι φλόγες πετάχτηκαν τόσο ψηλά που ξεπέρασαν σε ύψος τα δέντρα και είδα ανθρώπους να εκτινάσσονται στον αέρα».

Αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας, ο Σαλμάν Ραφίκ, είπε ότι οι τραυματίες ξεπερνούν τους 280. «Πολλοί χειρουργούνται αυτήν την ώρα και φοβόμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε. Τουλάχιστον 50 από τους τραυματίες είναι παιδιά.

Στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια εμφανίστηκαν εικόνες στις οποίες δεκάδες γυναίκες και παιδιά μεταφέρονται σε ασθενοφόρα. Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία με ταξί ή ακόμη και με δίτροχα ρίκσο, λόγω έλλειψης ασθενοφόρων. Εκατοντάδες πολίτες έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της Λαχόρης για να δώσουν αίμα.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει και πολλά από τα πτώματα φυλάσσονται προς το παρόν σε θαλάμους νοσηλείας.

Οι αρχές του Πουντζάμπ διέταξαν να κλείσουν όλα τα δημόσια πάρκα και ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος στην επαρχία. Τα περισσότερα καταστήματα έκλεισαν και οι δρόμοι της Λαχόρης ερήμωσαν.

Ο Τζάβεντ Άλι, ένας κάτοικος της Λαχόρης το σπίτι του οποίου βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το πάρκο, είπε ότι άκουσε «μια τεράστια έκρηξη» και τα παράθυρα έσπασαν. «Όλα έτρεμαν, ακούγονταν κραυγές και παντού υπήρχε σκόνη. Δέκα λεπτά αργότερα, μπόρεσα να βγω έξω. Στον τοίχο του σπιτιού μας υπήρχαν ανθρώπινες σάρκες. Οι άνθρωποι έκλαιγαν, άκουγα τις σειρήνες των ασθενοφόρων».

Όπως κατέληξε ο Άλι, το πάρκο, όπου είχε πάει και ο ίδιος λίγες ώρες νωρίτερα, «ήταν γεμάτο από κόσμο λόγω του Πάσχα, υπήρχαν πολλοί χριστιανοί εκεί. Είχε τόσο πολύ κόσμο που είπα στην οικογένειά μου να μην πάμε κι εμείς».

Υπενθυμίζεται ότι η επίθεση έγινε χθες το απόγευμα, σε πάρκο στην πόλη Λαχόρη στο ανατολικό Πακιστάν και τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες και παιδιά που έκαναν τη βόλτα τους, καθώς γιόρταζαν την ημέρα του Πάσχα των Καθολικών.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε χαρακτηριστικά: “Πρέπει να βρούμε τους δολοφόνους των αθώων αδελφών και των παιδιών μας και να τους παραδώσουμε στη δικαιοσύνη. Δε θα αφήσουμε ποτέ αυτούς τους απάνθρωπους να κυριαρχήσουν πάνω στη ζωή μας και στην ελευθερία μας,”.

Σημειώνεται ότι από τη βομβιστική επίθεση έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 65 άνθρωποι και τραυματίστηκαν περίπου 300 άλλοι, ενώ ο αριθμός των νεκρών πιθανολογείται ότι θα αυξηθεί.

Το Πακιστάν βρίσκεται αντιμέτωπο με την τυφλή αιματηρή βία, εδώ και 15 χρόνια, από την ένταξή του στη διεθνή συμμαχία υπό τις ΗΠΑ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

Πηγή:topnews.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Χρήστος Σταϊκούρας: Παραδίδουμε, ενοποιημένο, το μεγαλύτερο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας, Ε65

«Με τη σημερινή παράδοση στην κυκλοφορία δύο σημαντικών τμημάτων του έργου, ολοκληρώνουμε …