εικόνα 2 copy

Μαχιά Βάσω 2 Επιμέλεια άρθρου:Βασιλική Μαχιά.

Σαν σήμερα 2 Απριλίου του 1805, γεννήθηκε ο γνωστός Δανός λογοτέχνης και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο Οντένσε, στο νησί Φιονία της Δανίας. Από το 1996 η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίου για τη Νεότητα, καθιέρωσε αυτή την ημερομηνία ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

εικόνα 1

Έκτοτε, κάθε χρόνο ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της ΙΒΒΥ έχει την ευκαιρία να γίνει χορηγός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Επιλέγει ένα θέμα και καλεί ένα γνωστό συγγραφέα να γράψει ένα μήνυμα για όλα τα παιδιά του κόσμου και ένα γνωστό εικονογράφο να φιλοτεχνήσει μια αφίσα.

Το υλικό αυτό χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους για την προώθηση των βιβλίων και της ανάγνωσης σε όλο τον κόσμο.

Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ και άλλους φορείς, φροντίζει για την εκτύπωση και διανομή του υλικού σε σχολεία και βιβλιοθήκες. Παράλληλα, τις ημέρες αυτές οργανώνει εκδηλώσεις, ημερίδες, ομιλίες και απονέμει τα ετήσια βραβεία του.

εικόνα 3

Φέτος το μήνυμα και την αφίσα έφτιαξε το τμήμα της ΙΒΒΥ στην Βραζιλία. Το μήνυμα μας μιλάει για ένα μικρό κοριτσάκι που πηγαίνει με την φωτογραφία του στην βιβλιοθήκη για να βγάλει κάρτα και να δανειστεί κάποια βιβλία. Με λύπη της, όμως, μαθαίνει πως μπορεί να δανειστεί μόνο ένα. Το δίλημμα είναι μεγάλο, αλλά το κοριτσάκι αποφάσισε να πάρει το βιβλίο της αγαπημένης της ηρωίδας, της Χιονάτης. Την ώρα, όμως, που πήγαινε στην βιβλιοθηκονόμο για να το καταχωρίσει στο όνομά της, εμφανίστηκε μπροστά της ο Παπουτσωμένος Γάτος κρατώντας το βιβλίο του και της ζήτησε να επιλέξει εκείνον. Πριν προλάβει το μικρό κοριτσάκι να συνέλθει από την έκπληξη, εμφανίστηκε κι η αγαπημένης της Χιονάτη ζητώντας της ακριβώς το ίδιο. Κι όσο ο Παπουτσωμένος Γάτος τσακωνόταν με την Χιονάτη εμφανίστηκαν ως δια μαγείας κι άλλοι ήρωες παραμυθιών. Ξαφνικά βρέθηκαν δίπλα της η Ωραία Κοιμωμένη, η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, μία παρέα πριγκιπισσών, ο Μολυβένιος Στρατιώτης και ο κακός Λύκος. Όλοι ήθελαν να πάνε μαζί της και της έταζαν ό,τι μπορούσε ο καθένας. Το μικρό κοριτσάκι είχε σαστίσει, δεν ήξερε τι να κάνει. Ήταν όλοι ήρωες των παραμυθιών του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τότε, ο λύκος πρότεινε να δανειστεί το βιβλίο που επέλεξε στην αρχή και οι υπόλοιποι να κρυφτούν μέσα στην τσάντα της και να πάνε μαζί της στο σπίτι. Έτσι κι έγινε. Το μικρό κοριτσάκι ξαφνικά απέκτησε πολλούς καινούριους φίλους, ο καθένας από τους οποίους μπορούσε με την ιστορία του να την ταξιδέψει στα πιο όμορφα παραμύθια. Έτσι γίνεται με τα βιβλία, τα παιδιά ταξιδεύουν παρέα με τους αγαπημένους τους ήρωες σε μέρη μαγικά διαβάζοντάς τα. Κάθε βιβλίο είναι μία πύλη, μόλις  διαβάσει ένα παιδί την πρώτη του γραμμή, ξεκινάει ένα ταξίδι στο άγνωστο έχοντας ως συνοδοιπόρους τους αγαπημένους του ήρωες.

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…