bipolar copy

Μαχιά Βάσω 2Επιμέλεια:Βασιλική Μαχιά

Χθες, 30 Μαρτίου, γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ηµέρα Διπολικής διαταραχής. Σαν χθες γεννήθηκε ο μεγάλος  Ολλανδός ζωγράφος Vincent Van Gong, ο οποίος θεωρείται ότι έπασχε από τη διπολική διαταραχή.

Η διπολική διαταραχή, είναι μια ψυχική νόσος. Τα άτομα που πάσχουν βιώνουν επεισόδια ανεβασμένης ή ευερέθιστης διάθεσης με εναλλασσόμενα  επεισόδια κατάθλιψης. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα του ανθρώπου, καθ’ ότι τον οδηγεί σε μη φυσιολογικές συμπεριφορές. Σχεδόν το 4% των ανθρώπων παγκοσμίως έχουν διπολική διαταραχή, είναι το ίδιο συχνή σε άνδρες και γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως σε νεαρή ηλικία. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν τα ακριβή αίτια εμφάνισης της διπολικής διαταραχής. Είναι σίγουρο, όμως, πως  παίζουν σημαντικό ρόλο οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες. Η θεραπεία που ακολουθείται σε άτομα που πάσχουν από αυτή την διαταραχή περιλαμβάνει σταθεροποιητές διάθεσης όπως το λίθιο, αντιεπιληπτικά φάρμακα καθώς και ψυχοθεραπεία.

Η Παγκόσµια Ηµέρα Διπολικής διαταραχής δηµιουργήθηκε από τρεις διεθνείς οργανώσεις για τη διπολική διαταραχή την Asian Network of Bipolar disorders, την International Bipolar Foundation και την  International Society for Bipolar disorders.

Το φάσμα των διπολικών διαταραχών είναι ευρύ. Για να μπορέσει ένας άνθρωπος με διπολική διαταραχή  να θεραπευτεί σωστά θα πρέπει να γίνει πρώιμη και ορθή διάγνωση και στη συνέχεια να δοθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με ψυχοκοινωνική παρέμβαση.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…