κατάλογος

Προχθές ήταν Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, αλλά η μέρα είναι πιο γνωστή καθ’ ότι είναι ταυτόχρονα και Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ μόλις πριν λίγα χρόνια, την 1η Νοεμβρίου 2007.

Αυτισμός: Τι είναι αυτό;

Ο Αυτισμός είναι μια σοβαρή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με κύρια χαρακτηριστικά της την  μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και την περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Στην διαταραχή του αυτισμού εμπλέκονται διάφορες εγκεφαλικές δομές . Οι δύο άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού (ASD) είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ, στο οποίο δεν παρατηρείται καθυστέρηση στη γνωστική ανάπτυξη και τη γλώσσα, και η Εκτεταμένη διαταραχή της ανάπτυξης – Μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (PDD-NOS), όπου διαγνώσκεται όταν δεν πληρούνται επαρκώς τα κριτήρια για τις άλλες δύο διαταραχές.

Ο αυτισμός αποτελεί μία σοβαρή νεύρο-ψυχολογική διαταραχή, που διαρκεί μία ολόκληρη ζωή και είναι συνήθως παρούσα από τη γέννηση του παιδιού. Τα άτομα με αυτισμό αντιλαμβάνονται με διαφορετικό τρόπο όσα συμβαίνουν γύρω τους σε σχέση με άλλα άτομα. Έτσι, δυσκολεύονται να προσεγγίσουν τους γύρω τους, ακόμη και τους συνομήλικούς τους, και δεν έχουν ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις κοινωνικές τους δεξιότητες  με αποτέλεσμα να μην δυσκολεύονται στην επικοινωνία. Τα άτομα με αυτισμό συχνά δείχνουν να έχουν επιθετική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, όχι λόγω κακών προθέσεων αλλά λόγω φόβου! Δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν σε κάθε περίπτωση τον πραγματικό κίνδυνο, όταν εκτεθούν σε αυτόν. Επίσης, έχουν την ρουτίνα τους και δεν τους αρέσει να αποσπώνται από αυτή. Ακόμη, τα άτομα με αυτισμό αντιδρούν στον έντονο θόρυβο, στο φως και εκδηλώνουν επαναλαμβανόμενες στερεότυπες συμπεριφορές.

Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να ακολουθήσουν κάποια φαρμακευτική αγωγή καθώς και να έχουν εκπαιδευτική παρέμβαση. Για να υπάρχει όμως εξέλιξη θα πρέπει να συμμετέχουν κι οι γονείς. Οι γονείς  αλλά και  το οικείο περιβάλλον των ατόμων με αυτισμό θα πρέπει να ακολουθούν τις συμβουλές των θεραπευτών καθώς και των εκπαιδευτικών, προκειμένου να βοηθήσουν τον δικό τους άνθρωπο να σημειώσει πρόοδο. Ο ρόλος τους είναι καταλυτικός, καθώς εκείνοι ε ζούνε όλη την ημέρα μαζί του, βιώνουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τον επηρεάζουν ως ένα βαθμό.

 

Όποιος ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για τις διαταραχές αυτιστικού φάσματος μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα: www.autismhellas.gr.

Η γνώση είναι δύναμη, σε ωθεί να δεις τα πράγματα με άλλη οπτική και σου δίνει την δυνατότητα να βοηθήσεις! Μην μένεις στην άγνοια!

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Παρουσία του Δημάρχου οι Θρησκευτικές & Χορευτικές εκδηλώσεις στον Αγ. Αθανάσιο Πύλης (βίντεο/φωτό)

Παρουσία αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν οι προγραμματισμένες για χθες το απόγευμα στις …