Arxiki 1164 copy

Ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή 25 Ιουνίου, το 36ο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων στα λιβάδια Περτουλίου, με την παρουσία αρκετών επωνύμων προσκεκλημένων, όπου έλαβε χώρα η κεντρική εκδήλωση με παρουσίαση παραδοσιακών σαρακατσάνικων χορών από χορευτικά συγκροτήματα από όλες της γωνιές της χώρας & τον «Τρανό» Χορό.

Την εκδήλωση άνοιξε με αγιασμό ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Τρίκκης & Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος από τον πατήρ Δημήτριο Κατσαρό.

Σύντομοι Χαιρετισμοί

Ο κ. Γεώργιος Μουτσιάνας Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σαρακατσαναίων, ο οποίος αφού καλωσόρισε & ευχαρίστησε για την παρουσία τους, επίσημους προσκεκλημένους & τον κόσμο, είπε μεταξύ άλλων: «Για άλλη μια φορά η συνάντηση αυτή δηλώνει αστείρευτη την πίστη στην παράδοση του λαού μας. Από το «θησαυροφυλάκιο» αυτό της παράδοσης, δανειζόμαστε αυτό μας έλειψε: Εφόσον αυτή αποτελεί το ασφαλέστερο μέσο αυτογνωσίας μας & ταυτόχρονα το μέσον που θα προχωρήσουμε στο μέλλον, διατηρώντας την ταυτότητά μας & την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά».

Κώστας Αγοραστός(Περιφερειάρχης Θεσσαλίας):  «Μεγάλη ημέρα η σημερινή στιγμή, κάτω από μια δύσκολη συγκυρία. Ο πολισμός είναι η επικράτηση του δικαίου πάνω στη δύναμη, της πειθούς στη βία , του διαλόγου στον μονόλογο, του πνεύματος στη μνήμη. Κρατήστε ψηλά το φλάμπουρο, κρατήστε ψηλά την εθνική μας  ψυχή & βρείτε τα κατάλληλα εργαλεία, για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Το μήνυμα της σημερινής συνάντησης, που είναι η συνεργασία, συνέργεια, ρεαλισμός, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, αναγέννηση, είναι επίκαιρο όσο ποτέ».

Δημήτρης Κουτσιούμπας(Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ):  «Είναι η εποχή, είναι οι στιγμές, που πρέπει ακόμα περισσότερο, να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη & τα έθιμά μας, ό,τι καλύτερο μας έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί μας. Απέναντι σε όλους τους «κοσμοπολίτες» που θέλουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε & να μας χωρίσουν, πρέπει να τους γυρίσουμε την πλάτη.  Πρέπει  να ενωθούμε σαν μια γροθιά, απέναντι σε ένα σύστημα, που δίνει μόνο βαρβαρότητα σε όλους του Έλληνες.  Σε ένα κράτος «σάπιο» & διεφθαρμένο, πρέπει να αντιτάξουμε την ενότητα & τον αγώνα μας, για να δημιουργήσουμε  μια νέα Ελλάδα».

Χρήστος Σιμορέλης(Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων):  Ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο κ. Σιμορέλης, καταφέρθηκε κατά του κ. Αγοραστού, επειδή κατά τον χαιρετισμό του δεύτερου, δεν αναφέρθηκε το όνομά του. Εν τω μεταξύ εξ αρχής έως & το τέλος της ομιλίας του, εισέπραξε έντονες αποδοκιμασίες από τους παρευρισκόμενους, έστω κι αν στο τέλος επικαλέστηκε την Σαρακατσάνικη καταγωγή του, που  & πάλι δεν κατόρθωσε να το «σώσει».

Άρης Τζάνης: (Αντ/ρχος Πολιτισμού Δ. Πύλης): «Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους, που κοσμούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Νομό μας & την Ελλάδα ολόκληρη. Σας συγχαίρω γιατί κρατάτε ψηλά το λάβαρο της παράδοσης & στο πέρασμα των αιώνων διατηρήσατε τα ήθη & τα έθιμα, τις συνήθεις, τους κανόνες συμπεριφοράς & διαβίωσης με τρόπο πιστό & αυθεντικό. Θα είμαστε κοντά σας σε ό,τι μας χρειαστείτε. Οι στόχοι σας, είναι & δικοί μας στόχοι».

Μετά & τους χαιρετισμούς των επισήμων, παρουσιάσθηκαν βιωματικά δρώμενα & παραδοσιακές αθλοπαιδιές των Σαρακατσάνων & έγινε βράβευση αριστεύσαντων μαθητών, που πέτυχαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές κατά το προηγούμενο έτος.

Εν συνεχεία το λόγο είχαν…τραγούδι & χορός από τα χορευτικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στην εκδήλωση, κλείνοντας  με τον «Τρανό» χορό & τη συμμετοχή του κόσμου.

Μεταξύ των επίσημων παρευρισκομένων, εκτός των παραπάνω, ήταν ο κ . Λευτ. Αυγενάκης εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντ/ρχης Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκης, ο βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Κ. Σκρέκας, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Τρικάλων κ. Μιχ. Ταμήλος, ο θεματικός Αντ/ρχης Υγείας κ. Βασ. Αναγνωστόπουλος,  ο κ. Γεωρ. Σπηλιόπουλος  Αστ. Υπ/ντης Τρικάλων, ο κ. Ευγένιος Χαϊτήτης πρώην Νομάρχης Θεσ/κης, ο κ. Χρ. Μπλουγούρας Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Τρικάλων, ο κ. Γεωρ. Κίτσος Αν/ρχης Θεσσαλίας, ο κ. Βασ. Κόκκαλης Βουλευτής ΑΝΕΛ  Λάρισας, ο κ. Λ. Τσιτσάνης Περιφερειακός Σύμβουλος Στερ. Ελλάδας, η κ.  Ασημίνα Σκόνδρα,  ο κ. Γεωρ. Κατσαντώνης βουλευτής Εν Κεντρώων Ν. Λάρισας,  ο κ. Νώντας Ζαρογιάννης Αντ/ρχος Στυλίδας, ο κ.  Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Ν.Δ., ο κ. Κων/νος Γιουλέκας βουλευτής Ν.Δ. Θεσ/κης, ο κ.  Μιχ. Μπαγιώτης Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων, η κ. Φωτ. Αραμπατζή βουλευτής Ν.Δ. Σερρών, ο κ. Χρ. Λαδόπουλος Περ/κός Σύμβουλος Λάρισας, ο κ. Αθ Λιούτας πολιτευτής της Ν.Δ. Τρικάλων καθώς & αρκετοί άλλοι.

 

[huge_it_slider id=»32″]
Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…