nychterini-gastrooisofagiki-palindromisi

Η νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο σας. Ευτυχώς, μπορείτε να την ελέγξετε με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψετε τις καλύτερες συμβουλές.

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αποφύγουν τη νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα, για πολλούς, είναι συχνότερη τη νύχτα, και, για την ακρίβεια, ίσως προκαλέσει διαταραχές ύπνου.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προκαλείται από την αποδυνάμωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα, το μέρος του σώματος που επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να φτάσουν στον οισοφάγο και το στόμα.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο να νιώθει ένα δυσάρεστο αίσθημα καψίματος ή ερεθισμού, το οποίο συνοδεύεται από πόνο στο στήθος, καούρα, και δυσκολίες κατά την κατάποση.

Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ήπιας μορφής και δεν οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Όμως, είναι προτιμότερο να κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αποτρέψετε, επειδή μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας και τη γενικότερη ποιότητα ζωής.

Παρακάτω θα μοιραστούμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να την αποτρέψετε.

Γιατί βιώνουμε νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης τη νύχτα.

Πρώτα απ’ όλα, σχετίζεται με τα βαριά δείπνα που προκαλούν ερεθισμό, ειδικά όσο καταναλώνονται λίγο πριν πέσετε για ύπνο. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πέψη και εφόσον ξαπλώνετε, η ένταση του οισοφαγικού σφιγκτήρα μειώνεται και το οξύ ανεβαίνει στον οισοφάγο και το στόμα.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν πίνετε πολύ ζεστά ροφήματα πριν πάτε στο κρεβάτι ή όταν ξαπλώνετε με λάθος τρόπο.

Το πρόβλημα επηρεάζει και τους καπνιστές, όσους υποφέρουν από άγχος, και όσους φορούν σφιχτές πιζάμες. Γι’ αυτό, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι να βελτιώσετε τον τρόπο ζωής σας διορθώνοντας τις κακές συνήθειες που προκαλούν ή χειροτερεύουν το πρόβλημα.

Γυναίκα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Τα κλειδιά για την αποτροπή της νυχτερινής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Υπάρχουν αρκετά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να αποτρέψετε τη νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, ειδικά όταν είναι επαναλαμβανόμενη ή σοβαρή. Παρότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας ώστε να προσδιοριστούν οι αιτίες των συμπτωμάτων, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Αποφύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο

Αν και δε θα πρέπει να κοιμάστε με άδειο στομάχι, δε θα πρέπει να τρώτε πριν πάτε για ύπνο.

Μια καλή συνήθεια είναι να τρώτε ελαφρά δύο ή τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Έτσι, οι εκκρίσεις οξέων του στομάχου θα βρίσκονται υπό έλεγχο πριν τον ύπνο.

Περιορίστε την κατανάλωση ερεθιστικών τροφών

Τα φαγητά που αυξάνουν τα επίπεδα οξέων μπορούν να χειροτερέψουν τα συμπτώματα της νυχτερινής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Γι’ αυτό, σας συμβουλεύουμε να περιορίσετε την κατανάλωση ντομάτας, καφεΐνης, αλλαντικών, τηγανιτών, καυτερών, και αλκοολούχων ροφημάτων, ειδικά τη νύχτα.

Υψώστε το κεφάλι του κρεβατιού για να αποτρέψετε τη νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μια ακόμη καλή πρακτική είναι να κοιμάστε με ανυψωμένο τον κορμό σας. Για να το κάνετε αυτό θα πρέπει να υψώσετε το κεφάλι του κρεβατιού.

Όταν βάζετε το σώμα σας σε οριζόντια θέση, το στομάχι και ο λαιμός βρίσκονται στο ίδιο ύψος, και έτσι διατηρούνται στη θέση τους τα οξέα του στομάχου.

Να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά

Γυναίκα κοιμάται στην αριστερή πλευρά

Αν κοιμάστε στην αριστερή πλευρά θα μπορέσετε να μειώσετε την εμφάνιση νυχτερινής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Εξαιτίας ανατομικών λόγων, αν κοιμάστε στη δεξιά πλευρά το στομάχι στέλνει προς τον οισοφαγικό σφιγκτήρα περισσότερα οξέα, προκαλώντας πρόβλημα.

Χάστε βάρος

Τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα πρέπει να χάσουν βάρος για να ελέγξουν τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εξαιτίας της συγκέντρωσης λίπους στην περιφέρεια της κοιλιάς, αυξάνεται η γαστρική πίεση και τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν στον οισοφάγο.

Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Αν υποφέρετε από αυτό το πρόβλημα δε θα πρέπει να καπνίζετε αλλά ούτε να πίνετε, αυτές οι συνήθειες μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Να φοράτε άνετα ρούχα για να αποτρέψετε τη νυχτερινή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Για την άνεσή σας αλλά και για την υγεία σας, είναι καλύτερο να προτιμάτε χαλαρά ρούχα για τον ύπνο.

Οι σφιχτές πιζάμες μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση, επιτρέποντας στα οξέα να ανέβουν μέχρι τον οισοφάγο.

Διαχειριστείτε το άγχος

Η σωστή διαχείριση του άγχους δε μειώνει μόνο τον κίνδυνο εμφάνισης νυχτερινής γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αλλά βοηθά και την καλή ποιότητα ύπνου.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, και το διάβασμα είναι καλές επιλογές.

Δείτε έναν/μία γιατρό

Αν επιμένουν τα συμπτώματα ή αν χειροτερεύουν παρότι εφαρμόσατε τις προτάσεις μας, θα ήταν καλύτερο να δείτε έναν/μία γιατρό. Εκείνος/η θα μπορέσει να προσδιορίσει τα αίτια και να προτείνει την καλύτερη θεραπεία.

Πηγή: meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…