ntomata

Αν και μειώθηκε η ποσότητα νερού κατά 50% στην καλλιέργεια ντομάτας, το προϊόν όχι μόνο διατήρησε την ποιότητά του, τόσο την εμπορική όσο και τη διατροφική, αλλά κατάφερε να αυξήσει και τα επίπεδα καροτενοειδών. Χρωστικές ουσίες μεγάλου ενδιαφέροντος για τη βιομηχανία τροφίμων, καθώς εκτός από το ότι είναι φυσικοί χρωματισμοί, μερικοί είναι πρόδρομοι της βιταμίνης-Α, λειτουργώντας ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα του πανεπιστημίου της Σεβίλλης, που πραγματοποίησε τριετή μελέτη, κατά την οποία αναλύθηκαν δύο ποικιλίες ντομάτας, αλλά και άλλων νέων τύπων ντομάτας τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη σε καλλιέργειες του πανεπιστημίου.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο «Ελεγχόμενη ανεπάρκεια ποτίσματος», όπως την ονόμασαν, κατά την οποία συνιστάται η μείωση του ποτίσματος όσο δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της πιο ανθεκτικής φάσης της καλλιέργειας και η αύξηση της παροχής νερού στην αρχή της καλλιέργειας κατά την οποία τα ντοματάκια είναι πιο επιρρεπή στο στρες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Mireia Corell, η τεχνική αυτή μπορεί να ωφελήσει τον αγρότη, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες στις αγορές που αναζητούν προϊόντα μειωμένης κατανάλωσης νερού και ενέργειας, δίνοντας στο προϊόν προστιθέμενη αξία. Η τεχνική αυτή συμβάλλει, επίσης, στη μείωση του κόστους παραγωγής.

ypaithros.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Ολοκληρώθηκε η παράδοση- παραλαβή & η συγκρότηση σε Σώμα του νέου ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Δ. Πύλης

Από το απερχόμενο ΔΣ του Εμπορικού Συυλόγου Πύλης, εξεδόθη η κάτωθι σχετική ανακοίνωση …