d gomfwn (9)

«Ο δε Ιησούς είπεν: Άφετε τα παιδιά και μη κωλύετε αυτά ελθείν προς με` των γαρ τοιούτων εστίν η βασιλεία των ουρανών».

Κατά Ματθαίον 19ο, 13-15

Έχοντας στην καρδιά τους το Χριστό και με λαχτάρα να βιώσουν τη μαγική ζεστασιά που γλυκαίνει τον άνθρωπο μόνο η άδολη αναζήτηση της επαφής με το Θεό ξεκίνησαν τα παιδιά της Ε΄τάξης του Δημοτικού Σχολείου Γόμφων συνοδευόμενα από το δάσκαλό τους κ. Δημήτριο Πάνο τη δεύτερη εκπαιδευτική τους επίσκεψη το πρωινό της 19ης Νοεμβρίου.

Πρώτος σταθμός ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μουζάκι που φιλοξενούσε το Τίμιο Ξύλο εκΤροβάτου της Ευρυτανίας. Με πόση κατάνυξη και ταπεινότητα στάθηκαν ενώπιον του Ιερού μας συμβόλου και προσκύνησαν οι μαθητές μας! Το βλέμμα τους περιηγήθηκε στης μοναδικής ομορφιάς και ιδιαίτερης τεχνοτροπίας αγιογραφίες που κοσμούν το ναό και συντελούν στην πνευματική ανάταση των πιστών.

Αβίαστα ανακαλούνται στη θύμηση τα λόγια του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού: «Μπαίνω στην Εκκλησία, το κοινό για όλους μας ιατρείο… και εκεί η εικόνα με τραβά να δω το άνθος της και σαν λιβάδι με ευχαριστεί στα μάτια και με τρόπο που δεν καταλαβαίνω, με αγιάζει».

Και αφού ολοκληρώθηκε το προσκύνημα η παρέα συνέχισε… Ανηφορίζοντας τις πλαγιές των Χασίων,  πρόβαλε μπροστά απόκοσμο, βυθισμένο στα μουντά χρώματα της φθινοπωρινής ομίχλης το μοναστήρι που αποτελούσε προορισμό της ημερήσιας σχολικής απόδρασης.

Η Ιερά Μονή Κορμπόβου με τις πρόσχαρες μοναχές περίμενε τους μικρούς επισκέπτες να τους οδηγήσει στη «μυσταγωγία» του μοναχισμού. Το ιδιαιτέρου κάλλους τέμπλο συνεπήρε τους επισκέπτες και η Παναγία η Κορμποβίτισσα σα να άνοιξε την αγκαλιά της και καλοδέχτηκε τους επισκέπτες. Οι μοναχές αφοσιωμένες στην αγιογράφηση του ναού κέντρισαν το ενδιαφέρον και το πέρασμα στο Αρχονταρίκι ξεδίπλωσε χείμαρρο γλαφυρών περιγραφών παραδόσεων και ιστορικών στοιχείων της Μονής. Κεράσματα μπροστά στις φλόγες και τη ζεστασιά που αναδύονταν και σπίθες που αντανακλούσαν στα μάτια της γερόντισσας.

Ακολούθησε ξενάγηση στο εργαστήριο υφαντικής, όπου οι μοναχές κεντούν και άμφια τα οποία πωλούν για τη συντήρηση της Μονής και στην έκθεση με τις καλόγουστες κατασκευές και τις νόστιμες παρασκευές  τους. Μια κοινότητα αυτάρκης,  καθώς δίνει την ικανοποίηση της επίτευξης της αυτοσυντήρησης, της παραγωγικότητας, της δημιουργίας στα πλαίσια της οικολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης με υιοθέτηση πρακτικών αειφορίας.

Κάπως έτσι οργανώνεται και υλοποιείται και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Μοναχισμός και Ελληνισμός», που εκπονούν οι μαθητές της Ε΄ τάξης με το δάσκαλό τους.

d gomfwn (1)

d gomfwn (2)

d gomfwn (4)

d gomfwn (5)

d gomfwn (6)

d gomfwn (7)

d gomfwn (8)

d gomfwn (10)

d gomfwn (11)

d gomfwn (12)

d gomfwn (13)

d gomfwn (14)

d gomfwn (15)

d gomfwn (16)

d gomfwn (17)

d gomfwn (18)

d gomfwn (19)

d gomfwn (20)

d gomfwn (21)

d gomfwn (22)

d gomfwn (23)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Το Σάββατο 27/4 & στα Τρίκαλα, η Ημερίδα «Αγροδιατροφή και Τουρισμός-Πολιτισμός», από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας  και το Περιφερειακό Συμβούλιο  Έρευνας και Καινοτομίας, σας  προσ…