Dim Sx Gomfwn (1)

…«Από Θεού άρξασθαι…»

Μετά την πρωινή προσευχή της   9ηςΟκτωβρίου ξεκίνησαν οι μαθητές της Στ΄ τάξης του σχολείου μας με το δάσκαλό τους κ. Δημήτριο Πάνο, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος» μοναχισμός και Ελληνισμός » να επισκεφτούν την ουράνια πολιτεία των Μετεώρων.

Πρώτη επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, ένα από τα έξι μοναστήρια που συνεχίζουν να είναι ενεργά στα Μετέωρα και από το 1988 συμπεριλαμβάνονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ορθώνεται στο νότιο άκρο των Μετεώρων και καθημερινά κατακλύζεται από πλήθος κόσμου που μένουν εκστασιασμένοι μπροστά στο μοναδικό φυσικό κάλλος και το υπερφυσικό μεγαλείο της Ορθοδοξίας.

Το παλιό Καθολικό, που τιμάται στη μνήμη του Αγίου Στεφάνου, χτίστηκε κατά τον 14ο  – 15ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες του ναού αποτελούν ένα ενδιαφέρον ζωγραφικό σύνολο της μεταβυζαντινής Αγιογραφίας, όπως περιέγραψε η δόκιμη μοναχή με το γλυκό και ευγενικό της λόγο.

Το νέο καθολικό του μοναστηριού χτίστηκε το 1798 και τιμάται στη μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους, του οποίου η τιμία κάρα φυλάγεται εκεί πώς ιερό θησαύρισμα. Το τέμπλο που κατασκευάστηκε το 1814, με περίτεχνη διακόσμηση από φυτά, ζώα και ανθρώπους, είναι από τα πιο ωραία που σώζονται στην Ελλάδα.

Ακολούθησε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ρουσάνου. Η ίδρυσή της προσδιορίζεται στο τέλος του 12ου αιώνα. Η ανάγνωση της Διαθήκης των οσίων Κτητόρων της μονής αγαλλιάζει την ψυχή και το πνεύμα: «…έστρωσαν άπαντες συνημμένοι εν αγάπη και αλήθεια ως μία ψυχή εν πολλοίςσώμασιν».

Μοναχοί, μοναχές που καλλιεργούν νυχθημερόν τη μετάνοια, την προσευχή, την ευχαριστία και δοξολογία στον τριαδικό Θεό.

Ανάλογος προορισμός αλλά συγχρόνως διαφορετικός περίμενε τους μικρούς εκπαιδευόμενους την 22ηΟκτωβρίου.

Ένα φτωχό, μικρό μοναστήρι,η Ιερά Μονή Αγίου Προκοπίου, στο ομώνυμο χωριό της Πύλης υποδέχτηκε τους εκδρομείς και κέρδισε τις εντυπώσεις και την αγάπη τους. Πόσο ζεστός και φιλικός, πόσο άμεσος και περιποιητικός ήταν ο πατήρ Διονύσιος, νέος ηγούμενος της Μονής! Άνοιξε μία μεγάλη αγκαλιά, έβαλε τους μαθητές μας στο ναό, τους μίλησε με απλό και συγχρόνως μεστό, θεολογικό λόγο , και τους μετέδωσε την αγάπη και τη λαχτάρα του για τα Θεία. Φτωχό μοναστήρι, που μας χρειάζεται όλους κοντά, όμως πλούσιο σε αγάπη, προσφορά και εργατικότητα. Φωτεινοί φάροι, πνευματικά καταφύγια στην αναζήτηση της αλήθειας κόντρα στη ζοφερή καθημερινότητα της εποχής μας.

Η ατζέντα της ημέρας περιλαμβάνει και τους μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με το δάσκαλό τους κ. ΙωάννηΣβάνα, οι οποίοι στα πλαίσια εκπαιδευτικού περιβαλλοντικού προγράμματος που εκπονούν επισκέφτηκαν τη δριστέλαΠαλαιοκαρυάς και τον αντίστοιχο νερόμυλο.

Συνεχίζοντας τη διαδρομή σταμάτησαν στους καταρράκτες Παλαιοκαρυάς, ένα φυσικό στολίδι της περιοχής μας, που αναδείκνυε περισσότερο η φθινοπωρινή πανδαισία των χρωμάτων και η ατμοσφαιρική διαύγεια. Η πέτρινη γέφυρα της Πύλης αποτελεί πάντα πρόκληση για όμορφες φωτογραφίες και ο χώρος τριγύρω ξεκουράζει και χαλαρώνει τους περαστικούς.

Έτσι όμορφα και γλυκά ολοκληρώθηκε μία ακόμα χρήσιμη και παραγωγική εμπειρία, εμπειρία στα μονοπάτια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας που γεμίζουν την ψυχή και οδηγούν σε πνευματική ανάταση.

Dim Sx Gomfwn (2)

Dim Sx Gomfwn (3)

Dim Sx Gomfwn (4)

Dim Sx Gomfwn (5)

Dim Sx Gomfwn (6)

Dim Sx Gomfwn (7)

Dim Sx Gomfwn (8)

Dim Sx Gomfwn (9)

Dim Sx Gomfwn (10)

Dim Sx Gomfwn (11)

Dim Sx Gomfwn (12)

Dim Sx Gomfwn (13)

Dim Sx Gomfwn (14)

Dim Sx Gomfwn (15)

Dim Sx Gomfwn (16)

Dim Sx Gomfwn (17)

Dim Sx Gomfwn (18)

Dim Sx Gomfwn (19)

Dim Sx Gomfwn (20)

Dim Sx Gomfwn (21)

Dim Sx Gomfwn (22)

Dim Sx Gomfwn (23)

Dim Sx Gomfwn (24)

Dim Sx Gomfwn (25)

Load More Related Articles
Load More In Εκπαίδευση
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…