tsipras

Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, πραγματοποιεί από σήμερα Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χωράς, θα μιλήσει σε οικονομικό φόρουμ και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της Cosco και Κινέζους επιχειρηματίες, με στοχο των ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολυμελές υπουργικό κλιμάκιο, όπως και από ομάδα επιχειρηματιών και εκπροσώπων θεσμικών φορέων.

Ο κ. Τσίπρας αναχωρεί λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του κυρωτικού νόμου για τη σύμβαση παραχώρησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco. Οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατατέθηκαν την κυβέρνηση ικανοποιούν την κινεζική εταιρεία, καθώς ουσιαστικά επαναφέρουν το νομοσχέδιο στην αρχική συμφωνία.

«Η συμφωνία της COSCO με τον ΟΛΠ είναι πολύ επωφελής για το ελληνικό λιμάνι», υποστήριξε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, τονίζοντας ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για την Κίνα στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής και θα φτάσει στο Πεκίνο το πρωί του Σαββάτου στις 09:00 τοπική ώρα.

Θα τον συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας κ.ά.

Το Σάββατο στις 18:30 ο κ. Τσίπρας θα παραχωρήσει συνέντευξη στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV και στις 20:00 θα παραθέσει δείπνο προς τα μέλη της επιχειρηματικής και δημοσιογραφικής αποστολής.

Την Κυριακή πρωί στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με το Πρόεδρο του Wanda Group, ενώ θα επισκεφθεί το τεχνολογικό πάρκο της HUAWEI στις 11:45 και θα έχει συνάντηση με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας. Η ημέρα θα κλείσει με επίσκεψη στο Σινικό Τείχος.

Το κυρίως πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά τη Δευτέρα στις 16:30 με την επίσημη τελετή υποδοχής, την κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ στις 16:45, τις διευρυμένες διαβουλεύσεις των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, την υπογραφή διμερών συμφωνιών και τη συμμετοχή σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Τρίτη οι πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου, θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Ηρώων του Λαού στην Πλατεία Τιέν Αν Μεν και στις 16:00 θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας, Ξι Γινπίνγκ.

Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Σαγκάη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της Cosco, τον πρόεδρο της εταιρίας ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου Alibaba, τον πρόεδρο της τεχνολογικής εταιρείας ΖΤΕ και της επενδυτικής εταιρίας Fosun. Θα έχει επίσης συνάντηση με το δήμαρχο της Σαγκάης, Γιανγκ Ξιόνγκ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Αθήνα την Τετάρτη στις 17:00.

Πηγή:ert.gr,  ΕΡΤ, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…