arxikicopy

Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Βαλομανδρίου, η προγραμματισμένη Λαϊκή Συνέλευση, παρουσία των τοπικών Αρχών, με θέμα: «λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων, από την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα», η οποία ξεκίνησε στις 7:00μμ  & διήρκεσε περίπου 2:30 ώρες.

Στην Συνέλευση παραβρέθηκαν ο Αντ/ρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο  Περιφ. Σύμβουλος κ. Ντίνος Μπάρδας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Μπάτζιος, ο Αντ/ρχος Πολιτικής Προστασίας Δ. Πύλης κ. Άρης Τζάνης, ο δημ. σύμβουλος Πύλης κ. Σωτ. Αγγέλης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παραποτάμου κ. Παναγ. Καλυβιώτης, ο κ. Κ. Παιδοκούκης ως εκπρόσωπος του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κ. Σκρέκα & ο κ. Στεφ. Παπαθανασίου ως εκπρόσωπος του κ. Σιμορέλη.

Αρχικά ο κ. Δήμος Μάντζαρης καλωσόρισε όλους τους παρισταμένους, Αρχές & κόσμο για την παρουσία τους, ενώ στη συνέχεια ανέγνωσε το ψήφισμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης, αμέσως μετά πήρε το λόγο, δίνοντας αναλυτικά σαφείς εξηγήσεις των αιτιών, που προκάλεσαν την υπερχείλιση του Πηνειού & τις καταστροφές που ακολούθησαν.

Μία εξ αυτών ήταν  η μεγάλη σε ένταση & διάρκεια βροχόπτωση, που «φούσκωσε» τους τέσσερις παραποτάμους του Πηνειού, διοχετεύοντας σ’ αυτόν υπερβολικό όγκο νερού. Η μη έκδοση, από την Πολιτική Προστασία, έκτακτου δελτίου καιρού με έντονα καιρικά φαινόμενα, ώστε να ληφθούν εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά & να γίνει ενημέρωση των πολιτών, αποτελεί μια δεύτερη αιτία, η οποία αναγάγεται στις εκτεταμένες καταστροφές. Οι πεπαλαιωμένες συνταχθείσες, από την περίοδο 1947-1961, μελέτες βάσει των οποίων ενεργεί σήμερα η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση της δένει τα χέρια, πράγμα το οποίο αποτελεί τροπέδη, σε όποια παρέμβαση, άλλη μία εκ των αιτιών.

Η κατασκευή της γέφυρας,  η φθορά των χωμάτινων αναχωμάτων, η φορτωμένη από φερτά υλικά κοίτη του ποταμού, τα δέντρα που υπάρχουν σε αυτήν, είναι συνολικά οι αιτίες που συνέθεσαν το παζλ της καταστροφής. Κατά την αναφορά των αιτιών από τον κ. Μιχαλάκη δεν έλειψε & μια μικροένταση, από πλευράς των κατοίκων, που μέχρι σήμερα μετράνε ακόμα τις πληγές τους.

Κατόπιν ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στους τρόπους, που θα πρέπει να βρεθούν, ώστε η περιοχή να μην βιώσει ξανά την ίδια κατάσταση, αλλά & στις αποζημιώσεις, που θα πρέπει να είναι άμεσες & δίκαιες. Επίσης αναφέρθηκε & στην συνάντηση που είχαν στο αρμόδιο Υπουργείο, με συμμετοχή του ιδίου, του κ. Αγοραστού, των δύο δημάρχων, & των τεσσάρων βουλευτών του Νομού & στα αποτελέσματα αυτής.

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημ. Παπαστεργίου ήταν ο επόμενος ομιλητής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Αισθάνομαι άσχημα εκ μέρους της Πολιτείας, για έργα που εδώ & χρόνια έπρεπε να είχε κάνει & δεν έκανε. Προβλήματα & λάθη 50 ετών, τα πληρώνετε εσείς σήμερα, όπως την έλλειψη έργων στα αναχώματα & την εκβάθυνση του Πηνειού, αλλά πιθανώς & η χωματερή στην κοίτη του, να είναι μια από τις αιτίες».

Επίσης ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην οικονομική αδυναμία, τόσο των Δήμων, όσο & της Περιφέρειας, στο να ανταποκριθούν σε τέτοιου μεγέθους έργα, που θα αποκλείουν παρόμοια καταστροφικά φαινόμενα, αλλά & στις ενέργειες από πλευράς τους για άμεση οικονομική βοήθεια, στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κώστας Μαράβας, θεώρησε άμεση την ανάγκη εκβάθυνσης της κοίτης του ποταμού & την ανύψωση των αναχωμάτων σε προβληματικά του σημεία. Θεώρησε επίσης επιτυχία την ανακήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ό,τι καλό απ’ αυτό απορρέει. Ακόμη, είπε, επειδή η ενίσχυση με το ποσό των 600€ περίπου, θα έχει μια αργοπορία ενός-δύο μηνών, αυτή να δοθεί από ιδίους πόρους των Δήμων.

Σχετικά με τα αποθηκευμένα προϊόντα που καταστράφηκαν, εξήγησε πώς εδώ περιπλέκονται τα πράγματα με τον νόμο που ισχύει στα ΠΣΕΑ, που αν δεν γίνει τροποποίησή του, οι αποζημιώσεις  μπορεί να καθυστερήσουν έως & τέσσερα χρόνια. Πράγμα το οποίο επισημάνθηκε & στον αρμόδιο Υπουργό, διότι αυτά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

«Καταπέλτης» στα γραφειοκρατικά γρανάζια & την αδράνεια της Πολιτείας, η απελπισμένη κραυγή μιας γυναίκας, μητέρα παιδιού με σοβαρό πρόβλημα υγείας,  που πρέπει να μετακινείται συχνά στην Αθήνα & υποχρεωτικά με Ι.Χ, το οποίο όμως της το στέρησε η καταστροφική μανία της φύσης, μαζί με όλο της το βιος, καθιστώντας παράλληλα, μέλη της οικογένειάς της άνεργα. Ο κ. Μαράβας για τον ιερό αυτό σκοπό, παραχώρησε στην οικογένεια, για τις ανάγκες του παιδιού, το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, άμεσα & χωρίς κανέναν δισταγμό.

Το παράπονο των κατοίκων

Από πλευράς κατοίκων, έντονα εκφράστηκαν παράπονα για το ότι:

Δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα, ώστε να μην εγκλωβιστούν.

Η κακή κατασκευή της γέφυρας που απεγκλωβίζει το νερό του ποταμού μέσω σωλήνων, κάτι που θεωρούν παράλογο.

Η χωματερή του Δήμου Τρικκαίων που υφίσταται στην κοίτη του ποταμού, καταλαμβάνοντας έκταση 400 στρεμμάτων.

Η μη, εδώ & χρόνια, εκβάθυνσή του, η μη συντήρηση & ανύψωση των αναχωμάτων, καθώς & ο καθαρισμός αυτού από τα δέντρα.

Η εμφάνιση μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών.

Και όσον αφορά τις αποζημιώσεις:

Ο διαχωρισμός σε πρώτη & δεύτερη κατοικία

Η μη αποζημίωση των βοηθητικών χώρων

Τα εισοδηματικά κριτήρια &

η πληθώρα των δικαιολογητικών που κωλυσιεργούν την διαδικασία των αποζημιώσεων.

Ζητούν: Την άμεση χορήγηση σε κάθε οικογένεια, εφάπαξ βοηθήματος ύψους 3.000€ για την ελάχιστη αποκατάσταση βασικών λειτουργιών των σπιτιών τους.

 

%cf%88%ce%ae%cf%86%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-1 %cf%88%ce%ae%cf%88%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%b1-2

img_1310-copy img_1286-copy img_1287-copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Την Μεγ. Τρίτη 30/4, η Τακτική Συνεδρίαση του ΔΣ Δήμου Πύλης

Αύριο Τρίτη 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση, του ΔΣ Δ. Πύλης δια ζώση…