Arxiki

Σε αδιέξοδο οδηγείται το θέμα των πλημμυροπαθών του Βαλομανδρίου –Παραποτάμου, ύστερα από την καταστροφική πλημμύρα του Σεπτέμβρη του περασμένου χρόνου, με τους κατοίκους πλήρως απογοητευμένους & συγχρόνως  εξαγριωμένους με την έως τώρα δυσάρεστη τροπή που έχει πάρει γι’ αυτούς το όλο θέμα.

Θέμα που σκοντάφτει στα προβλεπόμενα από το Νόμο, σ’ αυτές τις περιπτώσεις & κάνει λόγο για αποζημιώσεις στην πρώτη κατοικία, με επιμέρους διατυπώσεις σχετικά με τα παραρτήματα(πυλωτές, υπόγεια, βοηθητικοί χώροι) τα οποία θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με την κύρια κατοικία & δηλωμένα στο Ε9. Και ήταν αυτές οι διατυπώσεις που η κάθε πλευρά ερμήνευε με τον δικό της τρόπο, ανάβοντας «φωτιά» στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., στην Πύλη.

Αρχικά, από την πλευρά της η δημοτική Αρχή, έδειξε πλήρη κατανόηση στο όλο θέμα, δηλώνοντας ότι είναι δίπλα στους κατοίκους & θα κάνει τα πάντα να βρεθεί λύση, ενώ από την άλλη «βλέπει» το Νόμο, δηλώνοντας πως δεν μπορεί να  πάει αντίθετα, τη δεδομένη στιγμή.

Έτσι λοιπόν, αν & συστάθηκε η κατά νόμου τριμελής επιτροπή για την καταγραφή & την αξιολόγηση όλων των ζημιών & παρά τις «συστατικές» του Υπουργείου, που εστάλησαν στον Δήμο, όπως ζητήθηκε σχετικά με το τι; προβλέπει τελικά ο Νόμος & με τα έως τώρα δεδομένα, τα χρήματα της αποζημίωσης δεν μπορούν να αποδοθούν στους πληγέντες.

Το ποσό που έχει αποσταλεί από το αρμόδιο Υπουργείο ως αποζημίωση, είναι αυτό  των 197.000€, στο οποίο  εντάσσεται & το βοήθημα των 586€, για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών, υπαγόμενο κι αυτό στις διατάξεις του ίδιου Νόμου, όσον αφορά την απόδοσή του στους πληγέντες.

Από την πλευρά τους οι πληγέντες θεωρούν, ότι η μη απόδοση του ποσού των  αποζημιώσεων, κωλυσιεργεί στα γρανάζια της γραφειοκρατίας & στην μή  ορθή αποσαφήνιση του συγκεκριμένου Νόμου από πλευράς Δήμου.

Για το έκτακτο βοήθημα των 586€, οι κάτοικοι εκτιμούν ότι αυτό είναι ανεξάρτητο του υπόλοιπου ποσού της αποζημίωσης & ήδη θα έπρεπε να είχε δοθεί από την επόμενη κιόλας μέρα της καταστροφής.  Στην περίπτωση τώρα  που η δημοτική Αρχή δεν δώσει η ίδια άμεσα λύση, οι πληγέντες είναι αποφασισμένοι να βρουν το δίκιο τους, μέσω της δικαστικής οδού.

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση κατηγόρησε την δημ. Αρχή για ελλιπή ενημέρωση σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, επιρρίπτοντάς της παράλληλα ευθύνη για το ό,τι αυτή καλλιέργησε ένα κλίμα ευφορίας στους κατοίκους, μέσα από φρούδες ελπίδες, ότι τα χρήματα θα δοθούν. Χρήματα όμως, που αν κι έχουν εισέλθει στο ταμείο του Δήμου, δεν μπορούν τελικά  να αποδοθούν.

Η νομική σύμβουλος του Δήμου κα Τριανταφύλλου, κατά πρώτον & ερμηνεύοντας το νόμο είπε πως, τρία βασικά στοιχεία που προβλέπονται από το Νόμο: Κύρια κατοικία, παραρτήματα & δήλωση όλων στο Ε9, φρενάρουν την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, γι’ αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν προσεχτικά  μία προς μία όλε οι δηλώσεις των πληγέντων & κατά δεύτερον, θα πρέπει από όλους μαζί να παρθεί απόφαση, ώστε να ασκηθούν πιέσεις προς την πολιτεία, μιας & η πολιτική βούληση είναι ξεκάθαρη στο ό,τι τα χρήματα πρέπει να δοθούν. Ο τρόπος όμως που θα επιλεγεί, επιβάλλεται να είναι νομότυπος.

Αίσθηση προκάλεσε, η με αίσθημα ειλικρίνειας τοποθέτηση του πρώην Προέδρου του Δ.Σ. Πύλης & στενού συνεργάτη του Δημάρχου, κυρίου Θαν. Γιαννοτάκη, ο οποίος  κατηγόρησε τον Δήμαρχο για λαϊκισμό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δήμαρχε πήγες & έταξες χωρίς να είσαι σίγουρος για το Νόμο. Για μένα ήταν ένα λάθος αυτό». Κι ένα δεύτερο λάθος που ο κ. Γιαννοτάκης καταλόγισε στην δημ Αρχή, ήταν η αδικαιολόγητη καθυστέρηση μέσα από διαβουλεύσεις & συζητήσεις, που δεν έφεραν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Στο τέλος ακολούθησε, με έξι κύρια σημεία, η εισηγητική πρόταση της δημ. Αρχής επί του θέματος, με…

Πρώτο: Την διάθεση από πλευράς της να διαθέσει όλο το ποσό της αποζημίωσης.

Δεύτερον: Η τριμελής επιτροπή που εξέτασε τα δικαιολογητικά των αιτήσεων πριν τις «διευκρινιστικές» του Υπουργείου, έκρινε δώδεκα δικαιούχους από τους εξήντα τέσσερις (64), χωρίς όμως να απορρίψει  τους υπόλοιπους αναμένοντας τις «διευκρινιστικές» του Υπουργείου.

Τρίτον: Δήμος & επιτροπή βρίσκονται σε διαβούλευση με τους αρμόδιους, προκειμένου να τους δοθούν διευκρινίσεις , τόσο για το αρχικό βοήθημα των 586€, όσο & για το εφάπαξ χρηματικό ποσό των 5.861€.

Τέταρτον: Προσκόμιση δικαιολογητικών από τους πληγέντες προς την Επιτροπή, μέσω των οποίων θα προκύπτει, ότι τα παραρτήματα είναι προσαρτημένα στην κύρια κατοικία & εξυπηρετούν άμεσες ανάγκες διαβίωσης.

Πέμπτον: Ο Δήμος Πύλης προτίθεται, εφ όσον χρειαστεί & κριθεί αναγκαίο, να αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο, όλα τα σχετικά έγγραφα & δικαιολογητικά, προκειμένου να λάβει επιπλέον απαραίτητες «διευκρινιστικές», για την εφαρμογή των κείμενων νομοθετικών διατάξεων, δίνοντας ευνοϊκές λύσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Έκτο: Να γίνει διάβημα στους βουλευτές του Νομού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας & στην Κεντρική Κυβέρνηση, για τακτοποίηση του θέματος των πληγέντων.

Πρόταση η οποία & ψηφίστηκε ομόφωνα από το Σώμα & τον «Γολγοθά» των κατοίκων να μην σταματάει εδώ…

Για το άλλο μεγάλο θέμα της χθεσινής συνεδρίασης, την «Επέκταση του σχεδίου πόλεως Πύλης», το οποίο η δημ. Αρχή προσπάθησε να «χωρέσει» ανάμεσα σε τόσα άλλα, να πούμε πως αυτό θα έπρεπε, σύμφωνα & με τους κατοίκους που παραβρέθηκαν χθες, να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα ειδικής συνεδρίασης, διότι είναι ένα μεγάλο θέμα, που με τις προβλέψεις του, δεν αφορά αποκλειστικά την πόλη της Πύλης, αλλά ολόκληρο το Δήμο, μιας & θεωρεί πως οι ήδη υφιστάμενες αθλητικές υποδομές καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών του Δήμου!!!

Ένα θέμα το οποίο ψηφίστηκε & από την αντιπολίτευση, ελαφρά τη καρδία, στο κομμάτι τουλάχιστον των αθλητικών υποδομών, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες της κωρονίδος του Δήμου, της αθλούμενης νεολαίας ως επί το πλείστον, που εδώ & χρόνια παραμένει άστεγη, χωρίς ένα πραγματικό Δημοτικό Στάδιο κι ένα κλειστό Γυμναστήριο, εκδιωκόμενη με αυτό τον τρόπο σε όμορους Δήμους, όπως το Μουζάκι & τα Τρίκαλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι ντροπή για τον Δήμο Πύλης, που αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται μπασκετικά από μια ομάδα προς άνοδο στην Α’1 ΕΣΚΑΘ(το γνωρίζουν άραγε;), με μια Ακαδημία πίσω της που φιλοξενεί πάνω από 50 παιδάκια κάθε ηλικίας, αλλά & τόσες άλλες υποδομές που αναμένουν «στέγη», να δηλώνει έδρα το ΜΟΥΖΑΚΙ!!! Είναι ντροπή, για μια έδρα Δήμου η «λασπόγουρνα», που χρησιμοποιείται σήμερα για γήπεδο, με κερκίδα τον γκρέμουρα, να θεωρείται αρκετό!!!

DSCN9539 DSCN9540 DSCN9541

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023…

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση με συνέπεια βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών Καταβάλλονται, σήμερα,…