arxiki-ok-siourlas

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016, τα «Τσιαβαλιάρεια 2016» στην Πιαλεία, προς τιμήν του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, του πρώτα πεσόντα στο Ελληνο-Αλβανικό μέτωπο, 28η Οκτωβρίου 1940, παρουσία του πρώην Υπουργού & πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεωργίου Σιούρλα.

Στις 9:30πμ, ο κ. Σούρλας, κατέφθασε στην πλατεία της Πιαλείας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Πύλης κ. Κων/νος Μαράβας , προχωρώντας στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, όπου & παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία.

Με το πέρας αυτής, αναχώρησαν για τον τόπο του μνημείου του Βασίλη Τσιαβαλιάρη, παρουσία αρκετών επισήμων & κόσμου, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση ιερουργούντος του πατήρ Δημητρίου Κατσαρού & πατήρ Φώτιου Κωτούλα.

Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δήμαρχο κ. Κώστα Μαράβα, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλη & του θεματικού Αντ/ρχη Θεσσαλίας κ. Βασ. Αναγνωστόπουλου.

Ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του, αφού καλωσόρισε όλους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους, δήλωσε υπερήφανος για την συγκεκριμένη ημέρα τιμής προς τον ήρωα Βασίλη Τσιαβαλιάρη, ο οποίος με τον θάνατό του, έδωσε πρώτος το παράδειγμα της αυτοθυσίας , γράφοντας στα βουνά της Πίνδου, σελίδες δόξας.

Τελειώνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί & ευχαριστήσει όλους εκείνους που πάλεψαν, ώστε τα «Τσιαβαλιάρεια» να καταστούν θεσμός, λέγοντας πως ακόμη & σήμερα η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν οικονομικό πόλεμο, απέναντι σε έναν στρατό χωρίς όπλα & επιβάλλεται να ξυπνήσουμε, λέγοντας άλλη μια φορά «ΟΧΙ» στα τείχη που θέλουν να χτίσουν γύρω μας κι αν δεν τα γκρεμίσουμε, αύριο θα είναι αργά.

Στην ομιλία του ο κ. Σούρλας είπε πως «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να απευθύνω έναν λόγο, έχοντας δίπλα μου αυτόν τον γενναίο & σπουδαίο συντοπίτη σας». Είπε ακόμη πως «Επιτακτική προβάλλει η ανάγκη σε καιρούς κρίσεων, να αναδείξουμε  γεγονότα & πρόσωπα που λάμπρυναν, που λάμπρυναν την Ιστορία του τόπου. Ένα εξ αυτών, ήταν & το Έπος του 1940-41».

Αιχμές άφησε στις γειτονικές χώρες, Αλβανία & Βουλγαρία που & πολέμησαν εναντίον μας, αλλά & άφησαν να περάσουν από τα εδάφη τους οι δυνάμεις του «Άξονα» & σήμερα διεκδικούν πάτρια εδάφη μας.

Αναφορά έκανε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλβανία & σε μαρτυρικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, εκφράζοντας την δυσαρέσκειά του, αντικρίζοντας ομαδικούς τάφους Ελλήνων στρατιωτών, ένα θέμα που δεν έχει βρει λύση έως σήμερα, με το να μην επιτρέπεται από την γείτονα χώρα να γίνει η περισυλλογή των οστών.

Τελειώνοντας ο κ. Σούρλας, εξέφρασε την ελπίδα, η φετινή χρονιά να είναι η τελευταία, χωρίς αποκατάσταση της μνήμης των νεκρών ηρώων στην Αλβανία. Είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους. Ήθελαν & θέλουν μια Ελλάδα περήφανη κι όχι μια Ελλάδα υποταγμένη σε οικονομικά συμφέροντα, σε διεθνή κυκλώματα & σε κάποιους ανιστόρητους, που δεν αγαπάνε, όσο θα έπρεπε να αγαπούνε την Πατρίδα. Είναι ώρα αφύπνισης. Κι ο ήρωας Βασίλης αυτό θα μας έλεγε:…Κρατήστε την Ελλάδα όρθια…».

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους πολιτικών, στρατιωτικών & κοινωνικών φορέων. Ακολούθησε παρουσίαση τραγουδιών εποχής του 1940 από την χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Παλαιομοναστήρου & απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του δημοτικού Σχολείου Πιαλείας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στην Εκδήλωση εκτός του Δημάρχου κ. Κων/νου Μαράβα & του επίσημου προσκεκλημένου κ. Γεωργίου Σούρλα, ο θεματικός αντ/ρχης Θεσσαλίας κ. Βας. Αναγνωστόπουλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρ. Σιμορέλης, ο αναπληρωτής Δ/της του Α.Τ. Πύλης κ. Βας. Ραμμόπουλος, ως εκπρόσωπος της ΣΜΥ ο Αν/ης κ. Πανάγος, ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. κ. Ηλ. Βλαχογιάννης,  ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πύλης κ. ΑΘ. Γιαννοτάκης, ο Αντ/ρχος κ. Άρης Τζάνης, ο Αντ/ρχος. κ. Παύλος Μπόμπορας, ο δημ. Σύμβουλος κ. ΑΘ. Κωστάκης,  ο δημ. Σύμβουλος & Γραμματέας της ΝΟΔΕ Τρικάλων κ. Ιωαν. Κουτσονάσιος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πιαλείας κ. Νικ. Λεμονάς, ο αναπληρωτής προϊστάμενος του πυρ. Κλιμακίου Πύλης κ. Ανστ. Καραγεώργος, ο δημ. Σύμβουλος κ. Δημ. Καλλαντζής, η γραμματέας του ιδιαιτέρου γραφείου του Δημάρχου κα Μάνη Γιαννοτάκη,  ο δημ σύμβουλος κ. Χρ. Νάκος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Χρ. Μπακάλης, ο τέως Δήμαρχος Πύλης κ. Μιχ. Τσιούτσιας, εκπρόσωποι της Ένωσης αποστράτων Αξ/κών Αεροπορίας, της Ένωσης αποστράτων Αξ/κών Στρατού, του Συνδέσμου εφέδρων Αξ/κών Ν. Τρικάλων, του Συνδέσμου εφέδρων Αξ/κών Ν. Λάρισας, του Συνδέσμου αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Τρικάλων, του Συνδέσμου Αναπήρων & Θυμάτων Πολέμου, καθώς & συγγενείς του Βασίλη Τσαβαλιάρη.

 

 

dscn6782-copy dscn6784-copy dscn6785-copy dscn6786-copy dscn6790-copy dscn6792-copy dscn6793-copy dscn6794-copy dscn6795-copy dscn6797-copy dscn6798-copy dscn6799-copy dscn6800-copy dscn6802-copy dscn6804-copy dscn6806-copy dscn6808-copy dscn6809-copy dscn6810-copy dscn6811-copy dscn6812-copy dscn6813-copy dscn6814-copy dscn6816-copy dscn6817-copy dscn6818-copy dscn6819-copy dscn6820-copy dscn6821-copy dscn6822-copy dscn6823-copy dscn6824-copy dscn6825-copy dscn6826-copy dscn6827-copy dscn6830-copy dscn6831-copy dscn6832-copy dscn6833-copy dscn6835-copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…