Ροπωτό Αρχική

Sakis Του Σάκη Γιώτα.

Στις 8:00μμ & στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πύλης, χθες Πέμπτη 14 Απριλίου η ενημέρωση των πληγέντων κατοίκων του Ροπωτού, για την πορεία των συζητήσεων του Δήμου με το Υπ. Περιβάλλοντος & την εξεύρεση ταχείας λύσης.

Η ενημέρωση έγινε από τον Δήμαρχο Πύλης κ. Κ. Μαράβα & τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Ν. Τόλια. Παραβρέθηκαν επίσης οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Άρης Τζάνης & Ρούλα Οικονόμου, οι οποίοι συμμετείχαν & στην επιτροπή εκπροσώπησης του Δήμου την περασμένη εβδομάδα στο Υπ. Περιβάλλοντος.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Μαράβας δήλωσε βαθειά κατανόηση για τη δεινή θέση στην οποία βρέθηκαν οι κάτοικοι του Ροπωτού & όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πέσαμε σε άσχημες πολιτικές συγκυρίες. Όλο το προηγούμενο διάστημα πηγαίναμε & φεύγαμε άπραγοι. Η υπόσχεση που πήραμε αυτή τη φορά, είναι η ένταξη του όλου θέματος στο «Πράσινο Ταμείο». Θέλουμε τη στήριξη & κατανόησή σας & μαζί να δώσουμε τη λύση».

Στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στον κ. Τόλια, ως καθ’ύλην αρμόδιο ο οποίος είπε πως το όλο θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στα πλαίσια του Δήμου.  Είναι μεγαλύτερης εμβέλειας & κυρίως οικονομικής, αφού πρόκειται για ποσό εκατομμυρίων ευρώ, αν το δει κανείς συνολικά. Κι όπως είπε χαρακτηριστικά «Άπτεται μόνο κυβερνητικών ευθυνών, πολιτικής & οικονομικών δεδομένων».

Όσον αφορά για τη λύση, είναι λίγο περίπλοκο το ζήτημα, γιατί κανονισμός όπως για τα σεισμόπληκτα, δεν υπάρχει ανάλογος για φαινόμενα κατολισθήσεων. Γι΄αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθορίζει τα πλαίσια των αποζημιώσεων & επιμέρους ζητημάτων.

Για να μην χαθεί λοιπόν πολύτιμος χρόνος αναμένοντας την Κ.Υ.Α, Υπουργείο & Επιτροπή του Δήμου κατέληξαν σε μια φόρμουλα αποκατάστασης του πληγέντος χώρου με μία έκτακτη χρηματοδότηση. Πρόκειται για την προμελέτη που συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου η οποία προβλέπει χρηματοδότηση της τάξεως των 250.000€, για την κατεδάφιση & την απομάκρυνση των μπαζών, καθώς  & ανάλογη διαμόρφωση του χώρου, πράγματα που είναι αναγκαία για να «ανοίξει»  ο δρόμος των αποζημιώσεων. Για τη συγκεκριμένη μελέτη, θετικό είναι, ότι δεν απαιτούνται επιπρόσθετες διαδικασίες , όπως μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι το οποίο θα ήταν αρκετά χρονοβόρο.

Τρεις οι τρόποι επίλυσης του προβλήματος για να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις

  1. Ο αναγκαστικός. Να υποχρεωθούν δηλ. οι κάτοικοι με δικά τους έξοδα & ευθύνη να αναλάβουν όλα τα παραπάνω.
  2. Η αναμονή της Κ.Υ.Α., η οποία θα περιπλέξει τα πράγματα

Και ο τρίτος τον οποίο προτείνει ο Δήμος, ως τον πιο ενδεδειγμένο, είναι αυτός της έκτακτης χρηματοδότησης, της προμελέτης δηλ. που κατέθεσε η επιτροπή του Δήμου στο Υπουργείο, το οποίο & συμφώνησε. Σ’ αυτή την περίπτωση το μόνο που χρειάζεται είναι η σύμφωνη γνώμη των κατοίκων, η οποία θα νομιμοποιείται μέσω Υπεύθυνης Δήλωσης (του Ν. 1599/1986 άρθρο 8, παράγραφος 4), την οποία ο κάθε πληγείς θα κληθεί να υπογράψει, εξουσιοδοτώντας το Δήμο για την ανάληψη των προβλεπόμενων της προμελέτης. Πρόταση που  ουσιαστικά ανοίγει & το δρόμο για τις αποζημιώσεις, χωρίς  οι κάτοικοι να επιβαρυνθούν με δικά τους έξοδα.

Το πλήρες κείμενο αυτής, παρατίθεται παρακάτω:

«Με ατομική μου ευθύνη…. δέχομαι την κατεδάφιση & απομάκρυνση των κατεστραμμένων υποδομών από την ιδιοκτησία μου, από το φυσικό φαινόμενο κατολίσθησης στην Τ.Κ. Ροπωτού, στα πλαίσια συνολικής αντιμετώπισης της κατεδάφισης &απομάκρυνσης επικίνδυνων & ετοιμόρροπων κατασκευών, από το Δήμο, μέσω εργολαβίας που θα χρηματοδοτηθεί μέσω προγράμματος. Δηλώνω επίσης ότι πριν την έναρξη των εργασιών, θα έχω προβεί σε απομάκρυνση του οικιακού ή κάθε εξοπλισμού & ο Δήμος δε θα φέρει καμιά μελλοντική ευθύνη».

Μετά την αναλυτική ενημέρωση από πλευράς Δήμου, η συντριπτική πλειοψηφία των πληγέντων κατοίκων του Ροπωτού, είδε θετικά την πρόταση & αναμένεται τις επόμενες μέρες το όλο θέμα να οδηγηθεί προς αίσια κατάληξη.

Μαράβας Τόλιας copy

Ροπωτό 1 copy

Ροπωτό 2 copy

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

Τρικαλινοί δρομείς στον Μαραθώνιο της Βιέννης!!!

Ακόμη μια αποστολή του Συλλόγου Δρομέων Τρικάλων σε Μαραθώνιο του εξωτερικού ! Αυτή την φο…