eidomeni copy

Σε πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού στο Πολύκαστρο προχώρησαν χθες ομάδες προσφύγων. Προβληματισμός στον Ερυθρό Σταυρό για τα αυξανόμενα ιατρικά περιστατικά.

Ο φόβος του εγκλωβισμού στην Ελλάδα, οι άθλιες καιρικές συνθήκες που επικρατούν και η ανυπαρξία υποδομών έχουν δημιουργήσει ένα «εκρηκτικό κλίμα» στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Οι πρόσφυγες πλέον είναι απελπισμένοι και επιστρατεύουν κάθε μέσο στην προσπάθειά τους να πείσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να ανοίξουν τα σύνορα. Χθες εκατοντάδες «κάτοικοι» του καταυλισμού στην Ειδομένη προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία στο δρόμο στο ύψος του Πολυκάστρου, αλλά και στη σιδηροδρομική γραμμή προς τα Σκόπια.

Οι βροχές των τελευταίων ημερών δυσκολεύει τις συνθήκες διαβίωσης λόγω της λάσπης και της υγρασίας, εντείνοντας και τον εκνευρισμό. Βέβαια, η επιστροφή των ΜΚΟ στην περιοχή, μετά από ολιγόωρη απομάκρυνσή τους υπό τον φόβο επεισοδίων βελτιώνει, έστω και λίγο την κατάσταση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού επαναλαμβάνει την ανάγκη να πεισθούν οι πρόσφυγες να αποχωρίσουν από το χώρο του καταυλισμού.

Χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισκέφθηκε την περιοχή, για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί εκεί, ενώ μετά από σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε να υπάρξει μεγαλύτερο συντονισμός μεταξύ των συναρμόδιων φορέων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Ανάγκη για περισσότερους χώρους φιλοξενίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα έχει πέσει κάτω από το όριο των 50 χιλιάδων (χθες ήταν καταγεγραμμένοι 49.085), ωστόσο η ανάγκη για τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας εντείνεται.
Αν υπολογίσει κανείς ότι ήδη περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε χώρους που έχουν διατεθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ περισσότεροι από 12.000 βρίσκονται στην Ειδομένη και περίπου 5.000 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου οι συνθήκες είναι ακατάλληλες, σύμφωνα με τους γιατρούς, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της ανάγκης των νέων δομών για τη στέγαση των προσφύγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα δέκα νέα κέντρα φιλοξενίας που προετοιμάζονται από τα εμπλεκόμενα υπουργεία αναμένεται να προετοιμαστούν και να έχουν παραδοθεί έως την επόμενη Πέμπτη 31 Μαρτίου.

Αυξάνουν τα ιατρικά περιστατικά

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην Ειδομένη τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί μια εντυπωσιακή αύξηση των ιατρικών περιστατικών σε πρόσφυγες που διαμένουν στην περιοχή του προσφυγικού καταυλισμού.

Σε διάστημα μιας εβδομάδας προσφέρθηκε ιατρική περίθαλψη σε 441 πρόσφυγες-μετανάστες, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού αντιμετώπισε συνολικά 20.086 περιστατικά από την αρχή της κρίσης στη συγκεκριμένη ακριτική περιοχή. Επιπροσθέτως, σε συνολικά 657 περιπτώσεις προσφέρθηκαν επείγουσες πρώτες βοήθειες.

Αντίστοιχη ιατρική μονάδα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού λειτουργεί και στα Διαβατά, όπου έχει ήδη παρασχεθεί ιατρονοσηλευτική φροντίδα σε 783 περιστατικά. Στις πλήρως εξοπλισμένες ιατρονοσηλευτικές μονάδες που λειτουργούν στη Χίο και στη Σάμο έγινε περίθαλψη σε 8.585 και 10.042 πρόσφυγες αντίστοιχα.

Συνολικά στις ιατρονοσηλευτικές μονάδες του Ερυθρού Σταυρού που λειτουργούν ακατάπαυστα στην Ειδομένη, τα Διαβατά, τη Σάμο και τη Χίο, αλλά και στα σημεία της χώρας όπου υπάρχει παρουσία του Οργανισμού, έχει προσφερθεί περίθαλψη σε 43.902 πρόσφυγες.

Πηγή:eyro2day.gr

Load More Related Articles
Load More In Ελλάδα
Comments are closed.

Check Also

Περισσότερες από 24.000 Ακαδημαϊκές Ταυτότητες έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet

Ξεπέρασαν τις 24.000 οι Ακαδημαϊκές Ταυτότητες που έχουν αποθηκευτεί στο Gov.gr Wallet. Συ…