google

Η Google «εξοικονόμησε» 3,6 δισ. ευρώ σε φόρους το 2015 μετακινώντας περίπου 14,9 δισ. ευρώ σε μια εταιρεία «κέλυφος» στις Βερμούδες

Το ποσό που μετέφερε η εταιρεία μέσω της ολλανδικής θυγατρικής, της Google Netherlands Holdings BV, και μετά στις Βερμούδες ήταν 40% υψηλότερα σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ολλανδίας.

 Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η ολλανδική θυγατρική μέσω της οποίας μεταφέρονται τα ποσά δεν έχει κανέναν υπάλληλο.

Η εταιρεία χρησιμοποιεί την ολλανδική εταιρεία από το 2004 στο πλαίσιο μιας φορολογικής δομής που ονομάζεται «ολλανδικό σάντουιτς» ή «διπλό ιρλανδικό».

Η φορολογική αυτή πρακτική επιτρέπει στην Google, που τώρα ανήκει στην εταιρία συμμετοχών Alphabet Inc, να μην επιβαρύνεται με φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ ή παρακράτηση φόρου στην Ευρώπη για τα ποσά αυτά, τα οποία αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχει καταθέσει η Alphabet, η μητρική της Google, στην αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το 2015 κατάφερε να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή εκτός ΗΠΑ στο 6,4%.

Στις Βερμούδες δεν επιβάλλεται φόρος στα έσοδα των εταιριών.

Η φοροαποφυγή των επιχειρήσεων έχει ανέλθει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα η Google δέχεται πιέσεις για το χαμηλό φόρο που πληρώνει για τα κέρδη της στην Ευρώπη.

Πώς δουλεύει το «διπλό ιρλανδικό» που χρησιμοποιούν πολλές πολυεθνικές, αναλυτικότερα: Βάσει αυτής της πρακτικής, δημιουργούνται τέσσερις εταιρίες, δύο ιρλανδικές, μια ολλανδική και μια υπεράκτια που έχει έδρα σε κάποιο «φορολογικό παράδεισο» σαν τις Βερμούδες.

Στην πρώτη ιρλανδική εταιρία παραχωρούνται τα πνευματικά δικαιώματα επί των αγαθών που πωλούνται στους καταναλωτές από τη δεύτερη ιρλανδική εταιρία. Μέσω της ολλανδικής εταιρίας, η δεύτερη ιρλανδική μεταφέρει τα κέρδη της στην πρώτη ιρλανδική εταιρία, στην οποία «οφείλει» πνευματικά δικαιώματα.

Με βάση την ιρλανδική νομοθεσία, η πρώτη αυτή ιρλανδική εταιρία μπορεί στη συνέχεια να μεταφέρει τα κέρδη αφορολόγητα στην υπεράκτια εταιρεία, όπου παραμένουν αφορολόγητα. Ένα παρόμοιο σχήμα χρησιμοποιείται και για τα κέρδη από τις εξαγωγές εκτός ΕΕ που πραγματοποιεί η δεύτερη ιρλανδική εταιρία.

news247.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πιστοποιημένο Green Data Center η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και την ενδυνάμωση της υπεύθυνης εν…