Ektakti Arxiki

Σε «Έκτακτη» συνεδρίαση συνήλθε το Δ.Σ.  Δήμου Πύλης  χθες Παρασκευή 21/4 το μεσημέρι, με τρία θέματα ημερήσιας διάταξης, για τα οποία πάρθηκε ομόφωνη απόφαση…

  1. Ανάκληση της αριθμ. 308/2016 απόφασης του Δ.Σ. σχετικά με τη συμβιβαστική επίλυση διαφοράς Δήμου Πύλης & Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας ΣΥΝ.Π.Ε., αναφορικά με το δάνειο του Χιονοδρομικού Κέντρου Περτουλίου .
  2. Αποδοχή επιχορήγησης Δήμου Πύλης, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών του προς τρίτους.
  3. Τροποποίηση προϋπολογισμού Δ. Πύλης, οικ. Έτους 2017, που αφορούσε κυρίως στην αποδοχή του ποσού.

 

Η Συνεδρίαση κρίθηκε κατεπείγουσα διότι με την θετική απόφαση του Σώματος(δεν θα μπορούσε να είναι & διαφορετική άλλωστε) θα εξοφληθούν άμεσα ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου Πύλης προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να αποδεσμευθεί το ποσό των 750.000€, το οποίο ως γνωστόν δέσμευσε η Τράπεζα από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου, για την εξόφληση της οφειλής  & έτσι θα αποκατασταθεί η ομαλή & απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.

Ως γνωστόν & μετά από σχετικό δελτίο Τύπου(της 20/4/17) από το πολιτικό Γραφείο του κυρίου Χρ. Σιμορέλη, πληροφορηθήκαμε ότι για τον Δήμο Πύλης  εγκρίθηκε το ποσό των 870.113,00€, από το Υπουργείο Εσωτερικών ως επιχορήγηση για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, μέσα από το γενικότερο πλαίσιο απόφασης του ΥΠ.ΕΣ, για οικονομικές ενισχύσεις & επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ & δομές αυτών.

Έτσι δίνεται η δυνατότητα στο Δήμο εκ του ποσού αυτού, από την μια να αποπληρωθεί η υποχρέωσή του προς την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας(750.000€) & από την άλλη να εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που βάραιναν τον Δήμο, ήτοι με του εναπομείναντος ποσού των 120.000€.΄

Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, θα δημιουργηθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ειδικός λογαριασμός για κάθε Δήμο που έχει λάβει σχετική επιχορήγηση, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας πληρωμών & η διενέργεια σχετικών ελέγχων.

Στην αρχική του εισήγηση ο Δήμαρχος, έκρινε το θέμα της Συνεδρίασης ως δύσκολο & συνάμα ευχάριστο μιας & με την επιχορήγηση του συγκεκριμένου ποσού, αποκολλάται από τον Δήμο ο «Βραχνάς» του Χιονοδρομικού.

Στη συνέχεια & από τον Προϊστάμενο της οικονομικής Υπηρεσίας κ. Παν. Τζαχρήστο έγινε μία συνολική αναφορά για την δυσχερή οικονομική κατάσταση του Δήμου, αλλά & για τις συνολικές ενέργειες που έγιναν από την Υπηρεσία & τον Δήμαρχο, για να προσπελαστεί αυτή μέσω του ποσού της επιχορήγησης από το ΥΠ.ΕΣ.

Κατόπιν & από δημ. Συμβούλους της κυβερνώσας παράταξης, τέθηκαν ερωτήματα, εκφράσθηκαν απορίες, αλλά & δυσαρέσκεια…

Από τη μια η κα Ρούλα Οικονόμου έθεσε δύο ερωτήματα: 1)Πώς ξεπεράσθηκαν τα εμπόδια που συνάντησαν, Οικονομική Υπηρεσία & Δήμαρχος σχετικά με τις επαφές τους που είχαν στο ΥΠ.ΕΣ για την επιχορήγηση, όπως ανέφερε ο κ. Τζαχρήστος & 2)Πώς προέκυψε η κατάσταση των πληρωμών σε ληξιπρόθεσμες  οφειλές του Δήμου προς τρίτους.

Ερωτήματα με τα οποία ο Δήμαρχος φάνηκε να δυσφορεί & να λύνει τις απορίες τής κας Οικονόμου λέγοντας πως: «Αν το σκέφτεσαι πολιτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει ρουσφέτια. Πήγαμε υπηρεσιακά, κανονικά», θεωρώντας ο Δήμαρχος πως η κα Οικονόμου υπονοούσε πως για την επίτευξη της επιχορήγησης δεν αρκούσε μόνο η δική του προσπάθεια, αλλά χρειάστηκε & πολιτικός «δάκτυλος» κυβερνητικού βουλευτή του Νομού…Του κυρίου Σιμορέλη ίσως;;;

Από την άλλη ο Αντ/ρχος κ. Άρης Τζάνης, ζήτησε να μάθει: α)Εάν είναι μόνο αυτοί οι έξι δικαιούχοι (πλην του Χιονοδρομικού) που εμφανίζονται στην κατάσταση εξόφλησης  β)Ποιος πήρε την απόφαση & γ)Ποια τα κριτήρια επιλογής τους…

Για να απαντήσει ο κ. Τζαχρήστος λέγοντας πως η απόφαση είναι του ιδίου & τα κριτήρια το τελεσίδικο δικαστικών αποφάσεων έως & την 1/4/16.

Τέλος μερική δυσαρέσκεια εκφράστηκε από τον δημ. Σύμβουλο κ. Ούτρα, για το γεγονός πως για το θέμα δεν υπήρξε επαρκής ενημέρωση, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί & από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

 

Load More Related Articles
Load More In Τοπικά
Comments are closed.

Check Also

40ημερο Μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του Κωνσταντίνου Αναγνώστου

40ημερο Μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Αναγνώστου και ευχαριστίες στην τοπική Κοινότητα Δήμου …