KKE KO Trikala

ΕΡΩΤΗΣΗ…

Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών

 Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών, πλήρης αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων του Νομού Τρικάλων από την πλημμύρα της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 και προώθηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων, τεχνικών έργων και υποδομών για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Η πλημμύρα στις 18 και 19/9/2020, που σημειώθηκε σε περιοχές του Νομού Τρικάλων, προκάλεσε στα χωριά Πηνειάδα, Ζάρκο, Φαρκαδώνα, Κεραμίδι, Κλοκωτός, Νομή Φανερωμένη, Σερβωτά του Δήμου Φαρκαδώνας καταστροφές σε πάνω από 25.000 στρέμματα χωράφια και γεωργικό εξοπλισμό (αντλιοστάσια, συστήματα άρδευσης, μηχανήματα, κλπ) και αντίστοιχα σε πάνω από 12.000 στρέμματα στα χωριά Μεγάλα Καλύβια, Λόγγο, Αγ. Κυριακή, Γλύνο του Δήμου Τρικάλων. Καταστροφές υπήρξαν και σε ορισμένους κτηνοτρόφους των Μεγάλων Καλυβίων που έχασαν από το ζωικό τους κεφάλαιο και σε μελισσοκόμους, οδηγώντας σε αδιέξοδο πολλούς αγρότες των παραπάνω περιοχών.

Μεγάλο μέρος του αγροτικού οδικού δικτύου των παραπάνω περιοχών έχει υποστεί επίσης ζημιές, αφού κατακλύστηκε από νερά και λάσπη.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές στις παραπάνω περιοχές είναι συχνά επαναλαμβανόμενα εδώ και χρόνια, αφού από αυτές διέρχεται ο Πηνειός και παραπόταμοί του, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα νερά όχι μόνο της περιοχής, αλλά και άλλων περιοχών και όταν βρέχει αρκετά, κατακλύζουν τις αγροτικές καλλιέργειες της περιοχής.

Τα αποσπασματικά έργα δεν λύνουν το πρόβλημα. Ποτέ δεν έχει γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός και κατασκευή ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, αφήνοντας εκτεθειμένη την περιοχή στο έλεος των καιρικών φαινομένων.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα παραπάνω χωριά του Νομού Τρικάλων και η άμεση αποκατάσταση τους αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων, καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών έργων.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την Καρδίτσα, αποτελούν πρόκληση, τόσο για τις πενιχρές αποζημιώσεις στους πληγέντες όσο και για τις υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι δήθεν το κράτος λειτούργησε ικανοποιητικά.

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό, των πληγέντων αγροτοκτηντρόφων των παραπάνω περιοχών, στις δίκαιες διεκδικήσεις τους για την πλήρη αποκατάστασή τους.

Ερωτάται η κυβέρνηση και οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για:

  • Να αντληθούν το νερό και η λάσπη από τις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις, κτηνοτροφικές μονάδες, να αποκατασταθεί το αγροτικό οδικό δίκτυο.
  • Να στηριχθούν άμεσα οικονομικά από το κράτος όλοι οι πληγέντες γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, με την χορήγηση μηνιαίου έκτακτου βοηθήματος 1.200 ευρώ και προσαυξημένο κατά 200 ευρώ για κάθε παιδί της οικογένειας.
  • Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο εισοδήματος και αλληλεγγύης για τους αγρότες που έχουν πληγεί. Να παγώσουν τα χρέη όλων των πληγέντων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Δήμο, τράπεζες, ΔΕΗ, ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ και δημοτικά τέλη, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους, για όσο διάστημα αδυνατούν να τα πληρώσουν.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών μέχρι την αποκατάσταση του εισοδήματος των αγροτών που επλήγησαν στην περιοχή, σε εφορία, δήμο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κλπ.
  • Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Να ενισχυθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με προσωπικό για να ολοκληρωθεί άμεσα η καταγραφή των ζημιών σε χωράφια και μηχανήματα, ζωικό κεφάλαιο και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη, δεδομένου ότι αυτά παρασύρθηκαν μακριά ή θάφτηκαν στη λάσπη και είναι αδύνατο να βρεθούν.
  • Να εξασφαλιστεί από τις κρατικές υπηρεσίες ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν άμεσα από την ύπαιθρο να νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Να υπάρξει κρατικός σχεδιασμός σε επίπεδο Ν. Τρικάλων, Θεσσαλίας και πανελλαδικά, για την αντιπλημμυρική προστασία με γενναία χρηματοδότηση. Να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες και η κατασκευή των προβλεπόμενων από αυτές έργων, να επιταχυνθούν όσα αντιπλημμυρικά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους του Νομού Τρικάλων, της Θεσσαλίας, στον Πηνειό, στους παραποτάμους, χειμάρρους και ρέματα, να γίνει άμεσα η διευθέτηση και ο καθαρισμός τους μέσα και έξω από κατοικημένες περιοχές. Να γίνουν άμεσα δασοτεχνικά, αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης όλων των χειμάρρων.

 

Οι Βουλευτές

Λαμπρούλης Γιώργος

Μανωλάκου Διαμάντω

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Πωλείται Διαμέρισμα 89 τ.μ στο Πευκόφυτο

Πωλείται επιπλωμένο διαμέρισμα ισογείου , σε διώροφη οικία, στο Πευκόφυτο Καρδίτσας στον κ…