epifaniako-egkauma-xeri

Μικρά ατυχήματα στο σπίτι ή υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσούν σε επιφανειακό έγκαυμα. Δεν χρειάζεται να πάτε στο νοσοκομείο αλλά μπορείτε να το θεραπεύσετε στο σπίτι.

Σχεδόν όλοι έχουμε υποστεί ένα επιφανειακό έγκαυμα. Ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα οικιακού ατυχήματος, κυρίως στην κουζίνα.

Επίσης, υπάρχουν και άλλα εγκαύματα, όπως αυτά που συμβαίνουν λόγω της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Μπορεί επίσης να προέρχονται από επαφή με ζεστά σίδερα, όταν χύνεται ένα φλιτζάνι καφέ ή ίσως κατά λάθος να αγγίξουμε έναν σωλήνα που καίει. Αυτά τα ελαφριά εγκαύματα είναι συνήθως εύκολο να αντιμετωπιστούν στο σπίτι και δεν απαιτούν επίσκεψη στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, θα πρέπει να μάθετε να διαφοροποιείτε τα επιφανειακά εγκαύματα (πρώτου βαθμού) από τα βαθύτερα (τρίτου βαθμού). Όσον αφορά στα επιφανειακά εγκαύματα, υπάρχουν πολλές τοπικές θεραπείες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απαλύνετε τον πόνο που προκαλείται.

Διαφορετικοί βαθμοί εγκαυμάτων

Επιφανειακό έγκαυμα στο χέρι
Ένα έγκαυμα μπορεί να ταξινομηθεί σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με το στρώμα του δέρματος στο οποίο φτάνει.

Οι γιατροί ταξινομούν το έγκαυμα από το βαθμό βλάβης του στα στρώματα του δέρματος Έτσι, υπάρχουν εγκαύματα πρώτου, δεύτερου και τρίτου βαθμού. Η θεραπεία θα ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ενός εγκαύματος και το βαθμό του.

  • Τα περισσότερα οικιακά εγκαύματα εμπίπτουν στην κατηγορία του πρώτου βαθμού. Αυτό σημαίνει ότι ο τραυματισμός είναι επιφανειακός και υπάρχει ζημιά στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.
  • Επίσης, ορισμένα εγκαύματα μπορούν να χαρακτηριστούν ως δεύτερου βαθμού. Σε αυτά, η βλάβη φτάνει όχι μόνο στο πρώτο στρώμα του δέρματος ή της επιδερμίδας, αλλά και στο δεύτερο στρώμα ή στο δέρμα.
  • Τέλος, ένα έγκαυμα τρίτου βαθμού φτάνει στο στρώμα του λίπους κάτω από το χόριο. Επομένως, είναι πολύ πιο σοβαρό. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να βλάψει τα νεύρα και να οδηγήσει σε μόνιμο μούδιασμα. Γενικά, αυτά τα εγκαύματα είναι αποτέλεσμα σοβαρών πυρκαγιών ή έκθεσης σε ηλεκτρικά και χημικά.

Το επιφανειακό εγκαύματα προκαλεί κυρίως ερυθρότητα και πόνο. Επιπλέον, το δέρμα μπορεί επίσης να φαίνεται πρησμένο και μπορεί να υπάρχουν φουσκάλες στα προσβεβλημένα μέρη του σώματος.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά είδη θεραπείας που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι όταν εμφανίζεται ένα μικρό έγκαυμα χρησιμοποιώντας τοπικές θεραπείες για να απαλύνετε τυχόν πόνο και πρήξιμο.

Πρώτες βοήθειες για το επιφανειακό έγκαυμα

κρεμα για το έγκαυμα
Ο καθαρισμός του εγκαύματος, μαζί με την εφαρμογή αναγεννητικών κρεμών, θα προωθήσει την επούλωση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε αν έχετε επιφανειακό έγκαυμα είναι να κρυώσετε το δέρμα. Το κρύο νερό είναι ο γρηγορότερος τρόπος για να γίνει αυτό. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε πάγο, επειδή μπορεί να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στο δέρμα. Ιδανικά, διατηρήστε το τραυματισμένο δέρμα κάτω από τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά.

Μόλις επιβεβαιώσετε ότι το έγκαυμα είναι επιφανειακό, καθαρίστε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό. Μην σκάσετε τις φουσκάλες εάν υπάρχουν. Μια ανοιχτή φουσκάλα μπορεί εύκολα να μολυνθεί και θα μπορούσε να επιδεινώσει τον τραυματισμό. Αντίθετα, μην καλύπτετε την πληγή με οτιδήποτε μπορεί να αφήσει ίνες πίσω, καθώς αυτές κολλάνε εύκολα στο έγκαυμα.

Μπορεί να έχετε ακούσει για ορισμένες θεραπείες όπως η εφαρμογή μουστάρδας, βουτύρου, οδοντόκρεμας, λαδιού ή ασπράδι αυγού. Δεν είναι καλή ιδέα. Αντ ‘αυτού, υπάρχουν μερικές ειδικά σχεδιασμένες αλοιφές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και είναι διαθέσιμες στο τοπικό φαρμακείο σας.

Εάν δεν αντέχετε τον πόνο, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα όπως παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη. Μπορείτε να ελέγξετε αποτελεσματικά τον πόνο και τα επακόλουθα συμπτώματα φροντίζοντας αμέσως το έγκαυμα.

Εδώ θα βρείτε μερικές από τις καλύτερες φυσικές θεραπείες.

Τζελ Αλόης Βέρα

Τζελ από αλόη βέρα
Η αλόη βέρα είναι ένα εξαιρετικό φυτό για την αναγέννηση στο καμένο δέρμα είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με άλλα φυτά όπως η καλέντουλα.

Αυτό το φυτό έχει πολλές υπέροχες ιδιότητες. Μεταξύ αυτών, είναι εξαιρετικό για την ανακούφιση από τον ερεθισμό, τον πόνο και το πρήξιμο. Επίσης, έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και είναι μια φυσική, ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την ανακούφιση από ένα επιφανειακό έγκαυμα.

Κρέμα κατιφέ

Επίσης γνωστή ως κρέμα καλέντουλας, είναι ένας ακόμα πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφίσετε τον ερεθισμό και το πρήξιμο που προκαλείται από εγκαύματα. Λάβετε υπόψη ότι δεν πρέπει να περιέχει τεχνητά χρώματα ή αρώματα.

Μέλι για το επιφανειακό έγκαυμα

Μέσα από πληθώρα μελετών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που προάγουν την επούλωση.

Μια μελέτη το 2014, που εξέτασε τα αποτελέσματα περισσότερων από δώδεκα προηγούμενων μελετών, αποκάλυψε ότι τα επιφανειακά εγκαύματα επουλώθηκαν γρηγορότερα όταν καλύφθηκαν με γάζα και λίγο μέλι. Στην πραγματικότητα, η επούλωση συμβαίνει γρηγορότερα από ό, τι σε εκείνες τις πληγές που αντιμετωπίζονται μόνο με αλοιφές, με αντιβιοτικά και με επιδέσμους. Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύτηκε νωρίτερα βρήκε παρόμοια αποτελέσματα.

Θεραπευτικές κρέμες για επιφανειακό έγκαυμα

Πολλοί τύποι θεραπευτικών κρεμών για το δέρμα αποτελούν επίσης καλές φυσικές θεραπείες. Αυτές οι αλοιφές δεν προκαλούν περαιτέρω ενόχληση. Αντ ‘αυτού, προσφέρουν άμεση ανακούφιση στο δέρμα και βοηθούν στην αναγέννησή του.

Γενικά, αυτοί οι τύποι κρεμών παρασκευάζονται με αιθέρια έλαια και άλλα συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αναγεννητικές ιδιότητες για το δέρμα. Η επίδρασή τους είναι πολύ θετική στο χόριο.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε ένα πιο σοβαρό έγκαυμα, τότε θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο. Ένας γιατρός πρέπει να αξιολογήσει τη βλάβη, ώστε να μπορεί να υποδείξει την καταλληλότερη θεραπεία για αυτήν.

Πηγή:meygeia.gr

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Κ. Πιερρακάκης: Χρεαζόμαστε 16.000 πληροφορικούς ετησίως και οι Σχολές παράγουν τους μισούς

Μόνο οι μισοί φοιτητές Πληροφορικής αποφοίτησαν την τελευταία επταετία-Ωστόσο οι επιχειρήσ…