Το «Κελάρι Περγαντή» & τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου αυτού επισκέφθηκαν οι μαθητές της πρώτης Λυκείου του 1ου ΓΕΛ Κιάτου, σήμερα Παρασκευή 28/4.
Η επίσκεψη εντάσσετο στα πλαίσια περιβαλλοντικού προγράμματος, που αφορούσε την άμπελο, με δύο συναφή αντικείμενα: “Η άμπελος & η πολιτιστική της διάσταση» & «Η ιστορία της αμπέλου & η σταφιδική κρίση».
Τους μαθητές υποδέχτηκε ο επικεφαλής της οικογενειακής επιχείρησης «Κελάρι Περγαντή», κ. Αχιλλέας Περγαντής, ο οποίος αναφέρθηκε εν κατακλείδι στο πώς ξεκίνησε την λειτουργία της η επιχείρηση & στην φιλοσοφία αυτής, σχετικά με την παραγωγή & την διάθεση των προϊόντων κρασιού. Οι μαθητές έμαθαν για τα τέσσερα είδη κρασιού(λευκό, ροζέ, ημίγλυκο & ερυθρό) τα οποία παράγονται από διάφορες ποικιλίες σταφυλιού, που καλλιεργούνται στους αμπελώνες «Περγαντή» & ωριμάζουν στα κελάρια της επιχείρησης, με τον πλέον παραδοσιακό τρόπο της περιοχής.
Ο κ. Περγαντής αναφέρθηκε επίσης & στο αποσταγματοποιείο που διαθέτει η επιχείρηση, αξιοποιώντας άλλη μια δυνατότητα της αμπέλου, με προϊόντα που παράγονται από αυτό, όπως το τσίπουρο,(με ή χωρίς γλυκάνισο), την τσικουδιά, το ρακόμελο & το πετιμέζι, αλλά & στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους.
Κατόπιν οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους χώρους με τα κελάρια, τις δεξαμενές και τα βαρέλια, παίρνοντας παράλληλα αναλυτικές απαντήσεις στις διάφορες απορίες που εξέφραζαν.