palmyra423-864x400_c copy

Την Παλμύρα, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επανεκατέλαβαν οι συριακέςκυβερνητικές δυνάμεις. Την αρχαία πόλη είχε καταλάβει τον περασμένο Μάιο το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας, σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας (ένοπλη πολιτοφυλακή), έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την αρχαία ακρόπολη της Παλμύρας, αφού επέφεραν βαριές απώλειες στους τρομοκράτες του Ντάες», ανέφερε στρατιωτική πηγή, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ.

Η συριακή τηλεόραση πρόσθεσε ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, απέκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την Παλμύρα με την κεντρική Συρία και το Ντέιρ Εζόρ, το προπύργιο του ΙΚ στα ανατολικά της χώρας.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις «απέχουν 600 μέτρα (…) από την καρδιά του αρχαιολογικού χώρου, αλλάπροχωρούν αργά γιατί υπάρχουν νάρκες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της υπηρεσίας Μουσείων και Αρχαιοτήτων της Συρίας Μααμούν Αμπντελκαρίμ.

«Η Παλμύρα σύντομα θα απελευθερωθεί πλήρως», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός «απελευθέρωσε τη συνοικία των ξενοδοχείων και των εστιατορίων καθώς και την Κοιλάδα των Τάφων» που είναι παγκοσμίως γνωστή για τα ταφικά μνημεία της.

«Προσευχόμαστε να έρθει γρήγορα η νίκη, ώστε να περιοριστεί η καταστροφή. Η Παλμύρα, υπό τον έλεγχό τους, ήταν η καταστροφή ενός πολιτισμού», πρόσθεσε.

Στρατιωτική πηγή έκανε λόγο για οδομαχίες σε δύο συνοικίες στα βορειοδυτικά της Παλμύρας.

Ο Αμπντελκαρίμ ζήτησε από τις συριακές αρχές «να προστατεύσουν την αρχαία πόλη από καταστροφές». Το ΙΚ έχει ήδη προκαλέσει σημαντικές ζημίες σε μνημεία και σε αρχαιολογικούς θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας, όπως στους Ναούς του Βήλου και του Βάαλ και στην Αψίδα του Θριάμβου.

«Όσο πλησιάζουμε στον αρχαιολογικό χώρο, θα χρησιμοποιούμε λιγότερο βαρέα όπλα και πυροβολικό για να μην πειράξουμε ό,τι απέμεινε», σημείωσε στρατιωτική πηγή.

Στις εικόνες που προβλήθηκαν από την τηλεόραση φαίνεται ότι αρκετοί κίονες και κάποια από τα κτίρια έχουν σωθεί.

Η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα χαιρέτισε τις επιχειρήσεις του συριακού στρατού:«Εδώ και έναν χρόνο, η λεηλασία της Παλμύρας είναι το σύμβολο της πολιτιστικής εθνοκάθαρσης στη Μέση Ανατολή».

Το ΙΚ δέχεται επίσης ισχυρές πιέσεις και στο Ιράκ, όπου οι ένοπλες δυνάμεις, με την υποστήριξη αεροσκαφών του διεθνούς συνασπισμού που μάχεται τους τζιχαντιστές, έχουν εξαπολύσει από την Πέμπτη επίθεση για την ανακατάληψη της Μοσούλης.

Στη Ράκα, τη de facto «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου, ο ιμάμης του ΙΚ Άμπου Άλι αλ Σαρίι, στο κήρυγμά του μετά την προσευχή της Παρασκευής, επαίνεσε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 31 ανθρώπους. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν «και άλλες επιθέσεις εναντίον των απίστων της Δύσης».

Πηγές:ert.gr/ Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: EPA/SANA

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…