agrotica 2

AgrotikaΜε μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε πλήθος κόσμου τις παράλληλες εκδηλώσεις – ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 26ης Agrotica.

Η ανάπτυξη της κτηνοτροφίας υπό το πρίσμα της νέας ΚΑΠ

Η ανάπτυξη της ελληνικής Κτηνοτροφίας υπό το πρίσμα της νέας Κ.Α.Π. βρέθηκε στο επίκεντρο της ημερίδας που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Ανάμεσα στους εισηγητές ήταν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης, ο οποίος άνοιξε την ημερίδα, ο Γραμματέας του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Μπουνάκης και πολλοί άλλοι.

Στην ημερίδα με κεντρικό θέμα «Κ.Α.Π. & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ: Προβλήματα – Προτάσεις – Προοπτικές», μίλησε και ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη, αναβολές και καθυστερήσεις. «Έχουμε ολοκληρωμένες, εφαρμόσιμες και δίκαιες προτάσεις, οι οποίες θα εξασφαλίζουν και τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας αλλά και την αγροτική ανάπτυξη».

Ακόμη, αναφέρθηκε και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, τα οποία έχουν να κάνουν με την παραγωγή της ΠΟΠ Φέτας, της ζήτησης στο αίγιο γάλα, την πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας, ενώ χαρακτήρισε εθνικό μας πλούτο τις ντόπιες φυλές.

Μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του επικεντρώθηκε στο κόστος  παραγωγής, καταθέτοντας προτάσεις για τη μείωσή του αλλά και στο ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η νέα ΚΑΠ στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Ανάγκη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον αγροδιατροφικό τομέα

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε και το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Agrotica  «Νέες Τεχνολογίες και Προοπτικές στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών», που συνδιοργάνωσαν η ΔΕΘ – HELEXPO και το Α.Π.Θ.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω των συστημάτων ποιότητας στον αγροδιατροφικό τομέα, στις νέες τάσεις και στις προοπτικές στην εμπορία οπωροκηπευτικών, το πολλαπλασιαστικό υλικό, ενώ αναπτύχθηκαν και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

Πρώτη χρονιά το 2015, που η Ελλάδα δεν πλήρωσε κανένα πρόστιμο

Με θέμα «Προκλήσεις της Νέας ΚΑΠ 2015 – 2020: Πληρωμές και πλαίσιο ελέγχων» διοργανώνει αυτή την ώρα ημερίδα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

Κατά την διάρκεια της ημερίδας έγινε παρουσίαση του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν ομιλίες σχετικά με τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης – πρασίνισμα – συνδεδεμένες, την ενιαία αίτηση ενίσχυσης 2016 (κρίσιμα σημεία υποβολής – λάθη – παραλείψεις – συμβουλές).

Πρώτος στην ημερίδα μίλησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, και αναφέρθηκε στη βοήθεια που προσφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην απορρόφηση των κοινοτικών προγραμμάτων. Υπογράμμισε ότι πέρσι η απορροφητικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενη χρονιά, και ζήτησε τη βοήθεια του οργανισμού και για το 2016.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Αντώνης Μωυσίδης μίλησε για τις προσπάθειες που καταβάλει ο οργανισμός και οι εργαζόμενοί του για την έγκαιρη καταβολή των πληρωμών στους αγρότες, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός οργανισμός στη χώρα, που μέσα σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία έδωσε ζεστό χρήμα στην περιφέρεια και τους ανθρώπους της.

Τόνισε επίσης, ότι το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που η χώρα μας δεν πλήρωσε κανένα πρόστιμο μετά τους κοινοτικούς ελέγχους, προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην ξανασυμβεί (επιβολή προστίμων)».

Και συμπλήρωσε «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει την υποχρέωση να λειτουργεί στα πλαίσια των κοινοτικών κανονισμών αλλά και των εθνικών. Ξέρουμε τα προβλήματα των αγροτών και την κατάστασή τους. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να γίνονται οι πληρωμές εγκαίρως και με νομιμότητα. Ό,τι συνέβαινε μέχρι πέρσι θα προσπαθήσουμε να μην ξανασυμβεί». Τέλος, έκανε γνωστό ότι η ημερίδα αυτή στα πλαίσια της Agrotica αποτελεί την πρώτη από μία σειρά εκδηλώσεων που πρόκειται να οργανωθούν σε όλη την περιφέρεια με στόχο την ενημέρωση των αγροτών.

Σημείωσε δε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οργανισμός ελέγχων και πληρωμών, δεν παίρνει αποφάσεις αλλά εφαρμόζει.

Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα.

Load More Related Articles
Load More In Οικονομία
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…