å 0Z ´ ý

Κρίσιμη η εβδομάδα αυτή, ενόψει του Eurogroup στις 9 Μαΐου. Ο πρωθυπουργός, μετά τη σύντομη πασχαλινή ανάπαυλα, ξεκινά από την Τρίτη το πρωί, σειρά συσκέψεων με στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πρώτη αξιολόγηση, πριν από τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.
Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ, αλλά και για τον μηχανισμό του εφεδρικού πακέτου, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Την πεποίθηση ότι θα κλείσει η συμφωνία εξέφρασε ο πρωθυπουργός. «Βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης περιπέτειας. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, καλύτερες μέρες έρχονται».

Την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι εκτιμήσεις της Eurostat για τα έτη 2016 και 2017, ενώ την Τετάρτη του Πάσχα, ενδεχομένως, να γίνει και η κρίσιμη συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Σόιμπλε, Σαπέν Ντράγκι, Γιουνκέρ και Λαγκάρντ, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για το Eurogroup.

Οξεία κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα, σκληρή κριτική ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τη ΝΔ να ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτά τα μέτρα που θα καταθέσει η κυβέρνηση και να επιμένει στο αίτημα για παραίτηση του συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά τονίζει σε ανάρτησή της στο twitter ότι «η χώρα χρειάζεται λιγότερο λαϊκισμό και περισσότερη συνεννόηση. Η Δημοκρατία δεν είναι παιγνίδι κανενός. Να επικρατήσει ξανά η λογική να παραιτηθούν οι ανίκανοι, να δώσει λύση αυτή η Βουλή. Τέλος στο «εγώ». Ώρα για ένα ισχυρό ΕΜΕΙΣ. Όλοι μαζί».

Το ΚΚΕ θεωρεί πως η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει και πως όλα είναι ανοιχτά ακόμη και οι εκλογές ή ο ανασχηματισμός. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτιμά πως δεν αποκλείεται ένας συμβιβασμός ο οποίος θα φέρει ένα 4ο μνημόνιο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος ζητά να παραιτηθεί η κυβέρνηση άμεσα, «γιατί μόνο με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη θα βρεθεί η λύση και αυτό μόνο με τεχνοκράτες μπορεί να επιτευχθεί στην παρούσα φάση. Το πολιτικό προσωπικό δείχνει ανίκανο, ανοργάνωτο και επικίνδυνο».

ΠΗΓΗ:ert.gr,  ΕΡΤ1
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ-ΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Εισηγήτρια η Κ. Παπακώστα στην πιο εμβληματική δικαστική μεταρρύθμιση που αναβαθμίζει και το Ειρηνοδικείο Καλαμπάκας(βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη προς συζήτηση το εμβληματικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δ…