falaina

Αν και η φαλαινοθηρία έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από το 1986, η Ιαπωνία επιμένει να στέλνει φαλαινοθηρικά σε μια αμφιλεγόμενη παράδοση που προκαλεί αντιδράσεις

Επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη χρονιά μια σκληρή και κατακριτέα πρακτική, φαλαινοθήρες από την Ιαπωνία επέστρεψαν την Παρασκευή στο λιμάνι της χώρας με τα κουφάρια από 333 θηλαστικά, τον φετινό τους «απολογισμό» στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική. Από το 1986, παγκόσμιο μορατόριουμ έχει απαγορεύσει το κυνήγι φαλαινών, αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να επιδίδεται σε αυτό υποστηρίζοντας πως το κάνει για επιστημονικούς σκοπούς.

Ο παγκόσμιος οργανισμός «International Whaling Commission» (IWC), στον οποίο ανήκει και η Ιαπωνία, έχει απαγορεύσει ρητά και κατηγορηματικά την φαλαινοθηρία, αλλά η χώρα φαίνεται πως βρήκε ένα μικρό «παραθυράκι» που επιτρέπει τη θανάτωση φαλαινών για «επιστημονικούς λόγους» και υποστηρίζει πως το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να αποδείξει ότι ο πληθυσμός τους είναι πλέον αρκετά μεγάλος ώστε να επιτραπεί εκ νέου το κυνήγι για εμπορικούς σκοπούς.

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου, η συγκεκριμένη αποστολή έγινε στο πλαίσιο έρευνας για την μελέτη του οικοσυστήματος στην θάλασσα της Ανταρκτικής. Ωστόσο περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζουν τα επιχειρήματα της Ιαπωνίας ανυπόστατα και απαράδεκτα, επιμένοντας πως ο αληθινός σκοπός της είναι το κυνήγι φαλαινών απλώς και μόνο για το κρέας τους.

Άλλωστε, αποτελεί κοινό μυστικό, πως το κρέας των φαλαινών συνιστά έδεσμα σε πολλά εστιατόρια ενώ περιλαμβάνεται και σε σχολικά γεύματα. Η Ιαπωνία επιδίδεται στη φαλαινοθηρία εδώ και αιώνες, αφού το συγκεκριμένο κρέας αποτελούσε πηγή πρωτεϊνών ειδικά στα πρώτες μεταπολεμικές περιόδους μετά τον Β’ Παγκόσμιο, όταν η χώρα ήταν απελπιστικά φτωχή. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά, καθώς μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δηλώνει πως «ποτέ» ή «σπάνια» τρώει κρέας φάλαινας.

Επικριτές αναφέρουν πως πλέον είναι μια βιομηχανία σε παρακμή, ωστόσο η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξακολουθεί να δαπανά μεγάλα ποσά από τις φορολογικές εισφορές για να συντηρεί τις επιχειρήσεις των φαλαινοθηριών, λέγοντας πως πρόκειται για μια πολιτιστική παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί.

lifo.gr, με πληροφορίες από Guardian και ABC News

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Με πολύ κέφι οι «Λαζαρίνες», μάγεψαν με την ερμηνεία τους, στην εκδήλωσή τους στην Πύλη (βίντεο/φωτό)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι & φέτος οι «Λαζαρίνες», από τη δημοτική Σχολή του Δήμου Πύλης, σ…