2

Γιατί οι πολεμιστές στην αρχαία Σπάρτη ήταν ανίκητοι; Ήταν λόγω του υψηλού φρονήματος τους ή μήπως για κάποιον άλλο λόγο; Ας δούμε!

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Σπαρτιάτες ήταν άτρωτοι στη μάχη. Γνωρίζουμε όμως το γιατί; Τι ήταν αυτό που τους έκανε παντοδύναμους;

Η ανδρεία τους; Το υψηλό φρόνημα τους; Η αγάπη τους για την πατρίδα; Το πάθος και ο ενθουσιασμός τους; Η πειθαρχία τους; Η σωστή τους εκπαίδευση;

Όλα τα παραπάνω συν ένα. Η τεχνολογία!

Ναι, σωστά διαβάσατε. Η παντοδυναμία των Σπαρτιατών στις πολεμικές επιχειρήσεις οφειλόταν στην τεχνολογική υπεροχή τους. Ας το εξηγήσουμε όμως αυτό λίγο καλύτερα.

Γιατί οι Σπαρτιάτες ήταν ανίκητοι
Ας δούμε λοιπόν τι είδους τεχνολογία είχαν οι πολεμιστές ή καλύτερα οι οπλουργοί στην αρχαία Σπάρτη, που δεν είχαν οι αντίπαλοι τους.

Την εποχή εκείνη, τα όπλα και οι πανοπλίες κατασκευάζονταν συνήθως από χαλκό ή σίδερο, υλικά που θεωρούνταν ιδανικά για αυτή τη δουλειά.

Οι Σπαρτιάτες, όμως, χρησιμοποιούσαν σαν υλικό κατασκευής για τα όπλα και τις ασπίδες τους το ατσάλι, δηλαδή ένα κράμα σιδήρου με άνθρακα, πολύ πιο σκληρό από το απλό σίδερο.

Συγκεκριμένα από αναλύσεις που έγιναν στα μεταλλικά μέρη του οπλισμού τους βρέθηκε ότι ήταν φτιαγμένα από χάλυβα (ατσάλι) υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα που έφτανε μέχρι και το 0,8%.

Αυτό εξηγεί σε ένα βαθμό πως μπορούσαν μερικές εκατοντάδες πολεμιστών να συγκρούονται με υπεράριθμους στρατούς των Περσών ή άλλων αντιπάλων που αποτελούνταν από χιλιάδες πολεμιστές και πολλές φορές να υπερισχύουν.

Τα ατσάλινα όπλα τους διαπερνούσαν εύκολα τις πανοπλίες των αντιπάλων που ήταν φτιαγμένες από μαλακότερα μέταλλα, ενώ παράλληλα οι δικές τους ασπίδες και πανοπλίες ήταν πολύ πιο σκληρές και ανθεκτικές.

Σπαρτιατική ατσάλινη ασπίδα
Αυτή η τεχνολογική υπεροχή, λοιπόν, στην κατασκευή των όπλων, τους έδινε την τεράστια ισχύ τους.

Πραγματικά απίστευτο!

Πηγή:coolweb.gr

Load More Related Articles
Load More In Χόμπι - Επιχειρείν - Ελεύθερος Χρόνος
Comments are closed.

Check Also

Αγ. Προκόπιος: «Έφυγε» από τη ζωή η Σοφία Μπλάτσα

ΚΗΔΕΙΑ Την αγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΣΟΦΙΑ ΜΠΛΑΤΣΑ ΕΤΩΝ 103 Θανούσα κη…