Vyron nea foto

Επ’ αφορμή της έντονης κινητικότητας, όσον αφορά τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αυτό το διάστημα, μας εστάλη κείμενο-άρθρο, με θέσεις & απόψεις, επί του θέματος, από τον κ. Βύρων Κατσίβελο, το οποίο & δημοσιεύουμε αυτούσιο παρακάτω…

«Είναι γεγονός πως υπάρχει έντονη κινητικότητα, όσον αφορά τις διεργασίες στην ευρύτερη Κεντροαριστερά & πως είναι από τις λίγες φορές που κάτι σοβαρό ξεκινάει ,κυρίως από κάτω προς τα πάνω.

Ας ελπίσουμε όλοι μας πως θα διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος, που όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά & σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το όραμα της Κεντροαριστεράς καταστρατηγήθηκε απ΄τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που κατά την δεκαετία του 1990-2010, νεοφιλελευθεροποιήθηκαν στο βωμό της παγκοσμιοποίησης & έγιναν οι καλύτεροι εκφραστές της Νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ακόμη & από τους κατεξοχήν παραδοσιακούς Νεοφιλελεύθερους πολιτικούς σχηματισμούς.

Το αποτέλεσμα ήταν να απογοητευθούν οι γνήσιοι κεντροαριστεροί εκφραστές, σε κάθε βαθμίδα: είτε ψηφοφόροι, είτε μικρά & μεσαία στελέχη.

Οι ευθύνες που προκύπτουν προς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, είχε ως τραγικό αποτέλεσμα να υπάρξει ραγδαία αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η μόνη Κεντροαριστερά, κατά την άποψή μου, κυβέρνηση που υπήρξε, ήταν η οκταετής διάρκειας διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 1981 – 1989, όπου το 70% των προϋπολογισμών, πήγαιναν στα μικρά & μεσαία στρώματα, είτε άμεσα, είτε έμμεσα.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν υιοθετώ απόψεις, πως η οχταετία του Ανδρέα Παπανδρέου, έχει τις ευθύνες για το σημερινό κατάντημα & πως αυτές τις παροχές πληρώνουμε σήμερα. Αν ακόμη δεχτούμε & αυτή την άποψη , που δεν την δεχόμαστε, το να πληρώσουμε για κάτι που έχουμε πάρει κατά το παρελθόν, να το δεχτούμε. Αλλά να πληρώσουμε ξένους λογαριασμούς, σε καμία περίπτωση.

Τα τριακόσια δισ ευρώ της λίστας Λαγκάρντ, τα τέσσερα δισ από μίζες της Siemens, τα ογδόντα δισ χαρίσματα σε μεγάλους ομίλους, τα εξήντα δισ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα δανεικά & αγύριστα στα Μ.Μ.Ε., ξεπερνάνε τα πεντακόσια δισ, που είναι παραπάνω από τα τετρακόσια πενήντα δισ, που είναι σήμερα το έλλειμμα.

Αυτά τα πολλά δισ δεν τα δημιούργησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ανδρέα, μέσω της κοινωνικής της πολιτικής. Τα δημιούργησαν οι επόμενες κυβερνήσεις, οι οποίες υιοθέτησαν διαφορετική πολιτική απ’ αυτήν του Ανδρέα, ο οποίος θα μείνει στην Ιστορία ως ο Πρωθυπουργός του Λαού.

Είναι πολύ λυπηρό να βλέπουμε από τους ανθρώπους που υπηρέτησαν αξίες της εποχής εκείνης, να προσπαθούν να συγκρίνουν τον Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ένας Τσίπρας που επένδυσε στην απογοήτευση του Λαού, ενάντια στα μνημόνια που έσκιζε μονομερώς!

Αλήθεια, εμείς τι κάνουμε σήμερα; Θα μπορέσουμε σ’ αυτή την προσπάθεια να κάνουμε το σωστό & αυτό να γίνει χωρίς κραυγές & συνθήματα;

Σύντροφοι…

…Ένα να ξέρουμε. Και η πλήρης κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ να επέλθει, δεν θα έχει σαν αποτέλεσμα να φέρει στο προσκήνιο ένα ημιτελές κεντροαριστερό σχηματισμό, τόσο σε επίπεδο σύνθεσης πολιτικού προσωπικού, όσο & σε ιδεολογικό επίπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, προσέφυγαν στην χειρότερη επιλογή πολιτικής διαμαρτυρίας στην Χ.Α. Το ζητούμενο είναι να καθίσουμε όλοι & να γίνουμε κύτταρα παραγωγής πολιτικού περιεχομένου, ώστε να υπάρξει πραγματική προοπτική ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου, σε ιδεολογικό επίπεδο που θα δίνει ελπίδα & προοπτική.

Πολλοί από εσάς έχετε σπουδάσει Οικονομικά. Σε ποιο μάθημα έχετε δει πως σε μία χώρα όπου το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 27%, να συνεχίζουν να υπερφορολογούν; Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τις 22.000 που ήταν το 2008 κατρακύλησε στις 14.000 το 2015.

Πρέπει άμεσα να ΥΠΑΡΞΕΙ ΧΛΑΡΩΣΗ της ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, συγκρότηση μιας ανεξάρτητης φορολογικής Αρχής, όπου το φορολογικό σύστημα θα έχει ορίζοντα δεκαετίας, ώστε ο κάθε επενδυτής να γνωρίζει τους όρους που θα έχει μπροστά του. Έγκαιρή & έγκυρη απονομή της Δικαιοσύνης.  Εξορθολογισμός της γραφειοκρατίας σε όλα τα επίπεδα κυρίως στην αδειοδότηση επενδυτικών σχεδίων. Έλεγχος & ρύθμιση του ανταγωνισμού των στρατηγικών κλάδων(Πρωτογενής  τομέας, Ενέργεια, Τουρισμός Ναυτιλία).

Αν μέσα από τις διαδικασίες το μόνο που θα κάνουμε είναι να αναμετρηθούν τάσεις & κουκιά συνιστωσών, το παιχνίδι έχει χαθεί από αυτή τη στιγμή. Ο Λαός δεν συγχωρεί.

Επίσης πρέπει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση για τις αιτίες της κρίσης & να αναθεωρηθούν λανθασμένες πολιτικές που οδήγησαν στην αναβίωση χρεωκοπημένων πολιτικών της Νεοφιλελεύθερης Δεξιάς & της «Σοσιαλιστικής» Αριστεράς, που παρά τις διαφορές τους συνοδοιπόρησαν προς το παγκοσμιοποιημένο καπιταλιστικό μοντέλο, που επικράτησε από τις αρχές του 1990.

Το οικονομικό σοκ που υπέστη το χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008, προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις των δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα στις στις αναπτυγμένες Οικονομίες, σε αντίθεση με τις υπό ανάπτυξη χώρες.

Η οικονομική κρίση ξεκίνησε από το τραπεζικό περιβάλλον. Εκεί ακριβώς εκτινάχθηκε το δημοσιονομικό κόστος των χωρών απ’ τα προγράμματα τόνωσης & διάσωσης των Τραπεζών, που είχε σαν αποτέλεσμα την διόγκωση των ελλειμμάτων & την αύξηση του χρέους.

Με λίγα λόγια η κρίση του τραπεζικού περιβάλλοντος, μεταφράσθηκε ως  χρέος των κρατών, μεταφερόμενο στις πλάτες των πολιτών τους. Το 2008 η Ισλανδία μετά τα προγράμματα διάσωσης, οι τράπεζες είχαν ενεργητικό, δέκα φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας & προσέφυγε στο ΔΝΤ. Μετά από ένα χρόνο & ενώ ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωνε πως η χώρα μας είναι πλήρως θωρακισμένη, αποδείχτηκε πως ήταν ακριβώς το αντίθετο, όπου οδήγησε σε τρία προγράμματα διάσωσης & έπειτα την χρεωκοπία σε άτυπη μορφή.

Όλα κινούνταν σε μια φούσκα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κατεστημένου, όπου όλοι ζούσαν στην ψευδαίσθηση μιας δανειακής ευημερίας.  Η εύκολη πρόσβαση στη ρευστότητα, μπορεί βραχυπρόθεσμα να δημιουργούσε ένα κλίμα οικονομικής ευμάρειας, ενώ μακροπρόθεσμα δημιουργούσε πολλές οικονομικές ανισορροπίες & οικονομικές επισφάλειες.

Όταν όμως ο πέλεκυς του καπιταλιστικού κατεστημένου έκλεισε τις στρόφιγγες του δανεισμού που επέφερε η κρίση, είτε σε φυσικά πρόσωπα, είτε στον των χωρών από τα διεθνή χρηματοπιστωτικά  ιδρύματα, φάνηκε η οικονομική γύμνια των χωρών που δεν στηρίζονταν στην πραγματική Οικονομία.

Αυτά τα ζητήματα πρέπει να δούμε, καθώς & η νέα Κεντροαριστερά πρέπει να δει & να έρθει με πρόταση, τόσο σε εθνικό, όσο & σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αν πραγματικά αυτοί θα είναι οι προβληματισμοί του εγχειρήματος & ληφθούν σωστές αποφάσεις, όσον αφορά στο ιδεολογικό περιεχόμενο, απαλλαγμένου λαθών & παρασυρμών των Νεοφιλελεύθερων ιδεών, που δεν στηρίζονται σε πραγματικά οικονομικά μεγέθη, που αντί ως δείκτη να έχουν την παραγωγική διαδικασία, αλλά στηρίχτηκαν σε νομισματικές πολιτικές , που είχαν ένα τέλος, διότι στηρίχτηκαν σε ψεύτικα στοιχεία, που με πολιτικές «φούσκας», την οποία βιώσαμε με σπάσιμο αυτής, επέζησαν οι ισχυρές Οικονομίες του Βορά, κερδοσκοπώντας πολλά δισ σε βάρος των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, με μεγαλύτερο θύμα όλων, την Ελλάδα.

Σύντροφοι…

Εύχομαι απ’ την καρδιά μου να παραδειγματιστούμε απ’ το παρελθόν & να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον, απαλλαγμένοι απ’ τα σφάλματα του παρελθόντος, ώστε να δικαιώσουμε την κοινωνία. Αλλά & εμάς τους ίσιους».

 

Βύρων Κατσίβελος

Πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ

Load More Related Articles
Load More In Βήμα των πολιτών
Comments are closed.

Check Also

Γιορτάζει & πανηγυρίζει ο Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πιαλείας. Αναλυτικά το πρόγραμμα…

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ ΠΙΑΛΕΙΑΣ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Κυριακή 5 Μαΐου 202…