2_Vamvaki

Ενθαρρυντικά σηµάδια βλέπουν τις τελευταίες ηµέρες παραγωγοί και εκκοκκιστές, καθώς το χρηµατιστήριο βάµβακος αντέδρασε από τα χαµηλά των 75 σεντς ανά λίµπρα, ενώ επιλεκτικά κλείνονται κάποιες δουλειές από τους εµπορικούς οίκους για λευκά βαµβάκια στα επίπεδα περί τα 3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ‘18.

Ενδεικτικοί είναι και οι τελευταίοι διαγωνισµοί από την ΕΑΣ Λαµίας και την ΕΑΣ Μεσολογγίου για λευκά βαµβάκια στα 1,51 ευρώ το κιλό, που µεταφράζεται στα 53 λεπτά το κιλό για το σύσπορο. Σηµειωτέον ότι πρόκειται για βαµβάκια µε αποδόσεις 35% σε ίνα, ενώ «δυσκολότερα» είναι τα πράγµατα για τα µεταβροχικά, που παρουσιάζουν θέµατα στο χρώµα.

Σε αυτό το σκηνικό, µε τιµή ηµέρας, σε συνάρτηση της διεθνούς τιµής του εκκοκκισµένου βαµβακιού αλλά και της ισοτιµίας δολαρίου- ευρώ, ανακοίνωσε ότι κινείται η Ένωση Τρικάλων. Οι παραγωγοί, σύµφωνα µε την ανακοίνωση της Οργάνωσης, «γνωρίζουν εκ των προτέρων την τιµή, όσοι το επιθυµούν την κλείνουν και πληρώνονται άµεσα. Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να αφήσουν ανοιχτή την τιµή µέχρι τα µέσα ∆εκεµβρίου».

Οι αναλυτές, πάντως, επιµένουν να βλέπουν θετικά σηµάδια µεσοπρόθεσµα στην αγορά βάµβακος, παρά το γεγονός ότι µέχρι σήµερα το χρηµατιστήριο δεν µπορεί να αποδώσει τα ανάλογα, αν και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, µε τις καταστροφές του κυκλώνα στις ΗΠΑ, τα νέα για υποδεέστερη ποιότητα και τις απώλειες που αναµένονται στη σοδειά της Ινδίας. Υπάρχει η άποψη πως η αγορά αναµένει κάτι πιο συνταρακτικό για να σπάσει ανοδικά, όπως ο τερµατισµός των δασµών στην Κίνα από τις ΗΠΑ. Φυσικά κάτι τέτοιο θα σήµαινε αύξηση της ζήτησης για το αµερικάνικο, γεγονός που θα ενισχύσει και το χρηµατιστήριο.

Στην ελληνική αγορά, εν τω µεταξύ, σηµειώνεται µια ανησυχία για τα βαµβάκια υποδεέστερου χρώµατος, ενώ τα λευκά πληρώνονται στα 3 σεντς ανά λίµπρα πάνω από τις χρηµατιστηριακές τιµές ∆εκεµβρίου ’18, περί τα 53 λεπτά µε σηµερινό δολάριο, λόγω ζήτησης από την Κίνα.

Παράλληλα, η Τουρκία συνεχίζει να απέχει, ενώ η Αίγυπτος δεν είναι ιδιαίτερα δυναµική. Οι αναλυτές περιµένουν την Τουρκία να επιστρέψει στις αγορές δυναµικά προς την άνοιξη του 2019, εποχή που ωστόσο θα είναι «δυστυχώς» αργά για τις τιµές παραγωγού στη χώρα µας. Τέλος, να σηµειωθεί ότι στο βαµβακόσπορο υπάρχει µια ισορροπία στα 19 λεπτά το κιλό για τον ξηρό, αν και δεν «φεύγει» εύκολα.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στη εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί στα περίπτερα από το Σάββατο 20 Οκτωβρίου

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

«Πασχαλινές» ευχές, από το ΅Επιμελητήριο Τρικάλων