67A55E240E4D9E09426F148F957FB626

Από τη συμμόρφωση στις επιδόσεις, αυτό θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της Νέας ΚΑΠ σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρη Μελά, ο οποίος ήταν βασικός ομιλητής της ημερίδας με θέμα «το μέλλον της Αγροτικής Παραγωγής- νέα ΚΑΠ 2021-2027», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2018 στο Ξενοδοχείο Imperial στη Λάρισα.

Πρόκειται για δύσκολο εγχείρημα, αλλά πρέπει να επεξεργαστούμε τα κρίσιμα σημεία μέχρι το2020 και μετά το 2021 να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έρχονται από την ΚΑΠ.

Δεν είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που φέρνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου θα καθυστερήσει περίπου 1 χρόνο λόγω Brexit κι αυτό το χρονικό διάστημα πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να το αξιοποιήσουμε, τόνισε ο κ. Μελάς, υπογραμμίζοντας ότι: «Αναγκαίο όσο ποτέ είναι ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα ενσωματώσει τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες και θα διαφοροποιείται ανάλογα με αυτές.

Πρέπει να υπάρξει η βούληση για τη διαμόρφωση του παραπάνω σχεδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο οι μειωμένοι κατά 20% περίπου πόροι της νέας ΚΑΠ 2021-2027. Τίθεται πια θέμα αλλαγής νοοτροπίας των παραπάνω φορέων για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου και άμεσης συνεργασίας τους. Η γνώση υπάρχει, μένει μόνο να έρθει η ωριμότητα, η οποία αναγκαστικά θα έρθει και μάλιστα γρήγορα».

Για αλλαγή νοοτροπίας  και αντίληψη των νέων ευκαιριών και των νέων προκλήσεων μίλησε και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει: «Να επεξεργαστούμε τα κρίσιμα σημεία μέχρι το2020 και μετά το 2021 να αξιοποιήσουμε τους πόρους που έρχονται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Δύσκολο δυστυχώς το εγχείρημα, καθώς πολλά προβλήματα ταλανίζουν και τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία συνολικά.

Πάραυτα ο πρωτογενής τομέας δείχνει μια αντοχή και ευρωστία, καταγράφει σημαντικά νούμερα και στις εξαγωγές και στην απασχόληση και στην συμμετοχή του με 4% στο Α.Ε.Π. Για να υπάρξει όμως συνέχεια πρέπει να υπάρξει και αλλαγή νοοτροπίας , να δούμε τις νέες ευκαιρίες και τις νέες προκλήσεις και να αλλάξουμε κυρίως τον τρόπο που συνεργαζόμαστε για την παραγωγή στον πρωτογενή τομέα».

Στην εκδήλωση, την οποία άνοιξε με χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ομιλητής ήταν και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων  Δημήτρης Σοφολόγης,  συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κολλάτος  και χορηγοί επικοινωνίας ήταν η Agrenda και το Agronews, αναπτύχθηκαν οι αλλαγές που έρχονται με τη νέα ΚΑΠ και τι θα σημάνει αυτό για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, ο αντιπεριφεριάρχης Θεσσαλίας Γιώργος Λαδόπουλος,  ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και δεκάδες επαγγελματίες,  εκπρόσωποι φορέων, ομοσπονδιών, συνεταιρισμών, καθώς  η  ημερίδα ήταν ανοικτή για το κοινό.

Διοργανωτές της ημερίδας η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ΠΕΔ Θεσσαλίας, το ΓΕΩΤEΕ Ελλάδος, ο Γεωπονικός Σύλλογος Λάρισας, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γεωπόνων, η Ε.Ν.Α ν. Λάρισας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και το Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Θεσσαλίας.

Στην ημερίδα είχε καλεστεί να μιλήσει και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα Νίκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανεβαίνοντας στο έδρανο δέχτηκε λεκτική επίθεση από μέρος του ακροατηρίου με αιχμή τα όσα διαδραματίστηκαν στις Πρέσπες και την συμφωνία για την Μακεδονία.

Ο κ. Παπαδόπουλος προσπάθησε να συνεχίσει την ομιλία του λέγοντας ότι «πήραμε πίσω ότι δεν υπάρχει Μακεδονικό έθνος», όμως τελικά αποχώρησε, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου και τις προθέσεις της κυβέρνησης για λύση καίριων και χρόνιων προβλημάτων στον  αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

agronews.gr

Load More Related Articles
Load More In Αγροτικά νέα
Comments are closed.

Check Also

Θανάσης Κωστάκης: Η ήρεμη Δύναμη! του Κώστα Μαράβα & σε αυτή την εκλογική Σύγκριση!

  «Προχωράμε μαζί & πάλι με πολιτικό ήθος & εντιμότητα», είναι το κεντρικό σύ…