poutin-erntogan

Έντονη ανησυχία προκαλούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, καθώς το θερμόμετρο της ρωσο-τουρκικής αντιπαράθεσης φαίνεται να ανεβαίνει επικινδύνως με κίνδυνο να μεταφερθεί στα εδάφη της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιαςχερσαίας επιχείρησης της Άγκυρας μαζί με τη Σαουδική Αραβία στη Συρία.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, «αν υπάρξει μια στρατηγική κατά του Ισλαμικού Κράτους, τότε η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία μπορεί να μετάσχουν σε μια χερσαία επιχείρηση». Την ίδια στιγμή, σε μια πρώτη κίνηση τακτικής στη σκακιέρα της περιοχής, η Σαουδική Αραβία στέλνει αεροσκάφη στην Τουρκία, στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στα νότια της χώρας.

Το απόγευμα του Σαββάτου, πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν πως ηΤουρκία βομβάρδισε θέσεις των Κούρδων στη Συρία κοντά στο Aleppo.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία τονίζει πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τη συμμετοχή της χώρας με ειδικές δυνάμεις σε μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση στη Συρία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι και ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου την Παρασκευή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Άγκυρα να αναλάβει δράση μετά τη κατάληψη της πόλης Azez στη Συρία -έναν στρατηγικό διάδρομο ανάμεσα στο Aleppo και την Τουρκία για αντάρτικες ομάδες- από το στρατιώτες του συριακού καθεστώτος. Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα αναλάβει δράση για να ανοίξει και πάλι ο διάδρομος του Aleppo, φέρεται να είπε:«Περιμένετε τις επόμενες λίγες ημέρες και θα έχετε την απάντησή σας».

Σημειώνεται ότι πριν από μερικές ημέρες η Μόσχα είχε εκφράσει ανοιχτά τις ανησυχίες της ότι η Άγκυρα ετοιμάζει χερσαία επέμβαση στη Συρία.  Όπως είχε δηλώσει τότε ο Igor Konashenkov, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «το υπουργείο καταγράφει έναν αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων που παραπέμπουν σε μυστική προετοιμασία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για δράσεις στο έδαφος της Συρίας».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο AFP ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ-Άσαντ προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης επέμβασης δυνάμεων της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας σε συριακό έδαφος. Ο Άσαντ κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι ονειρεύεται να επαναφέρει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει η δέουσα απάντηση.

Eν τω μεταξύ, με τις δικές της τακτικές κινήσεις απαντά η Ρωσία, η οποία στέλνει στην Μεσόγειο την κορβέτα Zelyony Dol, εξοπλισμένη με πυραύλους κρουζ Kalibr. Η κορβέτα είναι από τα πιο πρόσφατα αποκτήματα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, καθώς κατασκευάστηκε πέρσι. Αυτή την εβδομάδα πήρε μέρος σε εκτεταμένες ασκήσεις για την διατήρηση του ελέγχου σε ακτές την ώρα που εχθρικά στρατεύματα επιχειρούν να τις καταλάβουν.

«Οι στόχοι του πλοίου δεν δημοσιοποιούνται αλλά αν σκεφθεί κανείς ότι είναι εξοπλισμένο με μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ η συμμετοχή του στην στρατιωτική επιχείρηση (στη Συρία) δεν μπορεί να αποκλειστεί», ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti πηγή των ρωσικών σωμάτων ασφαλείας της Κριμαίας.

Τις προηγούμενες ημέρες ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους μιας χερσαίας επέμβασης σε συριακά εδάφα, κάνοντας μάλιστα επίκληση στο φάντασμα ενός μόνιμου ή ακόμη ενός παγκοσμίου πολέμου. Ο Μενβέντεφ τάχθηκε εναντίον οποιασδήποτε χερσαίας επέμβασης στη Συρία είτε από δυνάμεις των ΗΠΑ είτε από αραβικές δυνάμεις.

Ερωτηθείς για την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να παρέχει δυνάμεις εδάφους σε μια ενδεχόμενη επιχείρηση εναντίον του ISIS της οποίας θα ηγούνται οι ΗΠΑ ο ρώσος πρωθυπουργός τόνισε: «Αυτό είναι κακό καθώς μια επίθεση από εδάφους μετατρέπει τον πόλεμο σε μόνιμο. Κοιτάξτε τι συνέβη στο Αφγανιστάν και πολλές άλλες χώρες. Δεν χρειάζεται να σας θυμίσω τι έγινε στην Λιβύη. Οι αμερικανοί και άραβες φίλοι μας πρέπει να το σκεφτούν καλά. Θέλουν έναν μόνιμο πόλεμο; Είναι αδύνατον να κερδίσει κανείς έναν τέτοιο πόλεμο γρήγορα, ειδικά στον αραβικό κόσμο, όπου όλοι πολεμούν εναντίον όλων».

usay.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Άτρωτος ο Μαράβας, μέσα από μια μεγαλειώδη νίκη! Δεν βρέθηκε ακόμη η «Αχίλλειος πτέρνα» του (βίντεο/φωτό)

«Άτρωτος» τελικά αποδείχτηκε για άλλη φορά και στην 3η κατά σειρά εκλογική μάχη, για την κ…