Tourkia

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέκτησε τον έλεγχο στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης. Την ίδια ώρα, αναφέρουν ότι τουλάχιστον 60 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν.

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού Χουλουσί Ακάρ, απελευθερώθηκε όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ενώ λίγο νωρίτερα μετέδωσαν ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις πήραν υπό τον έλεγχο τους τα κεντρικά γραφεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε πως διόρισε τον στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρέναν νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος φέρεται ότι ειναι κρατούμενος των στρατιωτικών που πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος. Επίσης, όπως ανακοίνωσε Τούρκος αξιωματούχοςέχουν συλληφθεί 754 στρατιωτικοί, μεταξύ αυτών 29 συνταγματάρχες και 5 στρατηγοί.

Το CNN αναφέρει τουλάχιστον 1000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και πως είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

 Οπως μεταδίδεται, συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Αγκυρα, όπου οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο των στασιαστών, το οποίο πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών. Παράλληλα, F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο, κοντά στο οποίο αεροσκάφος έριξε νωρίτερα μία βόμβα, και όπως μεταδίδεται 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον του κοινοβουλίου συνεχίζονται και πως οι στασιαστές προειδοποιήθηκαν ότι θα καταρριφθούν αν αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα πολεμικά αεροσκάφη.Επίσης μετέδωσε πλάνα όπου δείχνουν περίπου 60 στρατιωτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία, να παραδίδονται στη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με τα χέρια ψηλά.

Στρατιώτες πιστοί στην κυβέρνηση επανέκτησαν τα αεροδρόμια Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης, όπως και τις γέφυρες του Βοσπόρου, ενώ έχουν συλληφθεί πάνω από 130 άτομα.

Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως μετέδωσε το CNN Turk.

Για πράξη εσχάτης προδοσίας από μία φράξια των ενόπλων δυνάμεων, μίλησε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης όπου προσγειώθηκε, και διεμήνυσε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα, προαναγγέλοντας κάθαρση στις τάξεις του στρατού.

Ορισμένοι στις ένοπλες δυνάμεις παίρνουν διαταγές από την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, αναφερόμενος προφανώς στον αυτοεξόριστο ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Παράλληλα είπε ότι το ξενοδοχείο όπου παραθέριζε στην Μαρμαρίδα βομβαρδίστηκε μετά την αναχώρησή του και επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Από την πλευρά τους, αξιωματικοι που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος και αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, δήλωσαν πως εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά και κάλεσαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια για την ασφάλειά τους.

Πάντως η μη κυβερνητική οργάνωση ο Συνασπισμός για τις κοινές αξίες, που συνδέεται με τον ιμάμη Φετχουλάν Γκιουλέν, καταδίκασε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, εγκέφαλος του πραξικοπήματος είναι ο συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κιοσέ, πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό.

Πηγή:ert.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Πωλούνται Δύο Loft/Μονοκατοικίες Στη Γελανθη Καρδίτσας

Διατίθενται προς πώληση 2 Loft / Μονοκατοικίες σε οικόπεδο 1100 τ.μ στη Γελάνθη του Δήμου …