magkoytis Thanos

(Αναδημοσίευση από το limnosreport.gr)

Γράφει ο Στρατιωτικός Οφθαλμίατρος & συνδημότης μας, Θάνος Μαγκούτης.

Οι πρώτες αμυγδαλιές αρχίζουν δειλά δειλά να ανθίζουν, η μέρα σιγά σιγά μεγαλώνει, και ο καιρός, αν και ακόμα άστατος θα αρχίζει σύντομα να ζεσταίνει τα πρόσωπα των ανθρώπων. Έρχεται η Άνοιξη!! Και μαζί της φέρνει κόκκινα μάτια που δακρύζουν και φαγουρίζουν ενοχλητικά…

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ένα πρόβλημα συχνό που ταλαιπωρεί αρκετούς, κυρίως αυτή την εποχή του έτους. Ένα πρόβλημα που, αν και συνήθως ακίνδυνο, θα πρέπει να εξετάζεται από ειδικό οφθαλμίατρο, ο οποίος θα το διαγνώσει και θα το διαχωρίσει από άλλες περιπτώσεις φλεγμονής του οφθαλμού. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι ερυθρότητα και των δύο οφθαλμών, δακρύρροια και έντονος κνησμός.

Οξεία αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Αποτελεί μια συχνή κατάσταση, που προκαλείται από μια οξεία αντίδραση του επιπεφυκότα σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, όπως η γύρη των λουλουδιών. Παρατηρείται συχνά σε παιδιά που παίζουν έξω την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ερυθρότητα, έντονη φαγούρα, και έντονο, αλλά συνήθως ακίνδυνο οίδημα είναι τα κύρια στοιχεία που θα ανησυχήσουν τους γονείς. Καλό πλύσιμο για την απομάκρυνση του ενόχου και κρύες κομπρέσες συνήθως είναι αρκετές για την αποδρομή των συμπτωμάτων.

Εποχιακή και ολοετής αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Πρόκειται για δύο παρόμοιες, υποξείες καταστάσεις που παρουσιάζονται με εξάρσεις ερυθρότητας, κνησμού και δακρύρροιας. Η πρώτη, εκδηλώνεται συνήθως εποχιακά, την άνοιξη και το καλοκαίρι, με κύρια αλλεργιογόνα τη  γύρη των δέντρων και το γρασίδι. Η δεύτερη προκαλεί συμπτώματα όλο το χρόνο, που χειροτερεύουν το φθινόπωρο και το χειμώνα οφείλεται δε στα ακάρεα της οικιακής σκόνης και των κατοικίδιων ζώων.

Η θεραπεία και των δυο είναι συνήθως φαρμακευτική.

Εαρινή και Ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα

Αποτελούν δυο σοβαρές παθήσεις, με την πρώτη να αφορά παιδιά και εφήβους. Σχετίζονται άμεσα με άλλες ατοπικές καταστάσεις, όπως το βρογχικό άσθμα, και το έκζεμα, καθώς και με οικογενειακό ιστορικό ατοπίας. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν έντονη φλεγμονή στον επιπεφυκότα και τα βλέφαρα, ενώ μπορούν να είναι απειλητικές ακόμα και για την όραση του ασθενούς.

Θεραπευτικές λύσεις υπάρχουν για όλο το φάσμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας. Τεχνητά δάκρυα, αντισταμινικά κολλύρια και χάπια αποτελούν όπλα στη φαρέτρα του οφθαλμιάτρου. Το μόνο που χρειάζεται είναι η έγκαιρη διάγνωση από τον γιατρό μας, ώστε με την κατάλληλη αγωγή να εξαλειφθούν όλα αυτά τα συμπτώματα που μας ταλαιπωρούν, για να μπορέσουμε να απολαύσουμε ανενόχλητοι τον ζεστό ανοιξιάτικο ήλιο που αναμένεται σύντομα να κάνει την εμφάνισή του.

Load More Related Articles
Load More In Υγεία
Comments are closed.

Check Also

Σε υψηλό επίπεδο η εκπαίδευση των ειδικευόμενων Γενικών Ιατρών στο Ν. Τρικάλων…

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 6ου Πανελληνίου Συνεδρίου Γενικής/Οικο…