tsipras

Αισιοδοξία ότι, και από τα μηνύματα που παίρνει από παντού, θα έχουμε θετική έκβαση στις 22 Μαΐου όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για το χρέος, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας συνομιλώντας με δημοσιογράφους στη Βουλή. Σημείωσε χιουμοριστικά ότι τα μηνύματα είναι τόσο θετικά που είναι «πολύ καλά για να είναι αληθινά». Χαρακτηριστική ήταν η φράση του ότι «είναι τόσο θετικά που θα αναγκαστώ να φορέσω και γραβάτα δηλαδή» .

 Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ιδιαίτερα θετικό είναι ότι στη διαπραγμάτευση θα βρίσκεται με τις θέσεις του το ΔΝΤ που «εννοεί αυτό που λέει», όμως την ευρωπαϊκή πλευρά δεν θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά «on board» θα είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σχετικά με την διευθέτηση του χρέους επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά στοχεύει στην μείωση των ετών όπου θα απαιτείται πλεόνασμα 3,5%. «Από εκεί και πέρα είναι ανοιχτός ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές με την συνήθη διαδικασία να είναι η προηγούμενη ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» είπε. Σημείωσε επίσης ότι εφόσον κλείσει η αξιολόγηση, θα έρθει επενδυτικό τσουνάμι και ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές θα γίνει ενδεχομένως και μέσα στο καλοκαίρι.

Μοιρασμένες οι πιθανότητες για ρύθμιση του χρέους σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο

Την ελπίδα ότι το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και πάνω σε αυτήν θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το πόσο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα. Ως εκ τούτου, σημείωσε, οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50%-50%.

Ως προς το τί περιλαμβάνει «το συνολικό πακέτο της συμφωνίας», ο αξιωματούχος ανέφερε τα εξής: Πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στη Βουλή), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εξάλλου, ο ίδιος ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια (ούτε ένα, ούτε δέκα χρόνια) και στη συνέχεια να μειωθεί. Ο αξιωματούχος ανέφερε παράλληλα ότι η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προϋποθέτει την απόφαση από την πλευρά του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όταν το ΔΝΤ έχει το DSA θα είναι σε θέση να ζητήσει από το διοικητικό του συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα (MEFP). Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε οκτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων.

Σημείωσε ακόμη ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν αρκετή η κατ’ αρχήν συμφωνία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ταμείου.

Στην ατζέντα του Eurogroup το ελληνικό χρέος

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την «προκαταρκτική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών επί των νέων μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, το Eurogroup θα εξετάσει, τόσο τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Αυτό άλλωστε προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της ευρωομάδας στην οποία αναφέρεται ότι «η ευρωομάδα θα ενημερωθεί για την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στις 2 Μαΐου μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σχετικά με ένα νέο σύνολο πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του ελληνικού Προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, που χρηματοδοτείται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Τονίζεται ταυτόχρονα ότι «θα συζητήσει επίσης τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας (από το 2018 και μετά) και τα θέματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας». Το Eurogroup αναφέρει επίσης ότι «η συμφωνία αποτελεί ένα από τα βήματα προς την ολοκλήρωση της τρέχουσας δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης, συμφώνησαν Τσίπρας – Μέρκελ

Στο γεγονός ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης για το ζήτημα του ελληνικού χρέους στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας 22 Μαΐου συμφώνησαν εν τω μεταξύ Αλέξης Τσίπρας και Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το πρωί της Τρίτης.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε το πρωί της Τρίτης τηλεφωνική συνομιλία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με επίκεντρο το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία και εφικτή η εξεύρεση λύσης στο προσεχές Eurogroup.

Συγκρατημένο εμφανίζεται το Βερολίνο

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε ότι η συνομιλία Μέρκελ – Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος, ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος». Τόνισε πάντως πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» πάντως αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση» συμπλήρωσε.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ πρόσθεσε πάντως ότι «η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης». «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό, θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε ο ίδιος.

koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Πολιτικά
Comments are closed.

Check Also

Ζητείται προσωπικό στο Παλαιομονάστηρο…

Ζητείται γυναίκα για κουζίνα σε κατάστημα αναψυκτήριο – ψησταριά στο Παλαιομονάστηρο  Τρικ…