skopia

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη γειτονική ΠΓΔΜ, μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας, όταν εκατοντάδες διαδηλωτές, οπαδοί του κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας, αμέσως μετά την εκλογή του προέδρου του κοινοβουλίου.

Τα επεισόδια έγιναν στον απόηχο της εκλογής -από βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας- για πρώτη φορά, Αλβανού προέδρου της Βουλής.

Από την εισβολή των 200 περίπου διαδηλωτών, κάποιοι από τους οποίους είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, τραυματίστηκαν οκτώ άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένας Αλβανός βουλευτής, ενώ τηλεοπτικές εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνουν τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, αιμόφυρτο από χτύπημα στο κεφάλι. O συνολικός αριθμός των τραυματισμών από τα χθεσινά έκτροπα φτάνει τους 77, σύμφωνα με τις αρχές.

Η κατάσταση στη γειτονική χώρα παραμένει τεταμένη, καθώς η χώρα είναι ουσιαστικά ακέφαλη μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Κι αυτό γιατί ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει συμφωνήσει με τρία αλβανικά κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση, ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζόραν Ζάεφ, υποστηρίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ανεξαρτησία της χώρας.

Κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, με τη στήριξη των Σοσιαλδημοκρατών και των αλβανικών κομμάτων, εξελέγη για πρώτη φορά Αλβανός πρόεδρος της Βουλής, ο Ταλάτ Τζαφέρι, με το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Γκρούεφσκι να υποστηρίζει πως η ψηφοφορία ήταν παράτυπη και πρέπει να ακυρωθεί.

Πάντως, με ανάρτησή του στο Facebook ο Γκρούεφσκι κάλεσε τον κόσμο να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Η βία δεν είναι λύση και πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Καλώ σε αυτοσυγκράτηση. Ο κόσμος να μην υποκύψει στις προκλήσεις του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SDS) και εκείνων που επιθυμούν να ωθήσουν τη χώρα σε βαθύτερη κρίση και να υλοποιήσουν το σενάριο τους. Πρέπει να εκτονωθεί η κατάσταση. Το VMRO-DPMNE θα αντιταχθεί σε αυτές τις ενέργειες του SDS που στρέφονται κατά του κράτους, με νομικά και πολιτικά δημοκρατικά μέσα», ανέφερε.

Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μέσω διαγγέλματός του, και ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, που κάλεσε τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων να προσέλθουν σε διάλογο σήμερα, Παρασκευή.

Τα επεισόδια στα Σκόπια καταδίκασε ως “απαράδεκτα” η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο επίτροπος διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: “Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις κατά βουλευτών στα Σκόπια. Η βία δεν έχει καμία θέση στο κοινοβούλιο. Η Δημοκρατία πρέπει να πάρει το δρόμο της”.

“Είναι ώρα για διάλογο και όχι για βία”, σημείωσε από την πλευρά του ο πρέσβης της Σουηδίας στα Σκόπια, Ματς Στάφανσον, εκπροσωπώντας και τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στη χώρα.

Ανησυχία εκφράζει το ΥΠΕΞ

«Λύπη και ανησυχία» για το γεγονός ότι η γειτονική χώρα διολισθαίνει σε βαθιά πολιτική κρίση εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας: «Κρίση που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν σεβασμό στις αρχές της δημοκρατίας, της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Σεβασμό -όπως ζητούμε εδώ και χρόνια- στην κουλτούρα του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Χωρίς αυτές τις αρχές δημιουργούνται αδιέξοδα και εκρηκτικές καταστάσεις».

«Η Ελλάδα που διαχρονικά και σταθερά υποστηρίζει την αρχή της μη παρέμβασης στα εσωτερικά γειτονικών χωρών, είναι διατεθειμένη όποτε της ζητηθεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού της ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της πΓΔΜ», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

koutipandoras.gr

Load More Related Articles
Load More In Κόσμος
Comments are closed.

Check Also

Ανακοίνωση με αφορμή περιστατικό φερόμενης διάρρηξης στο Υπουργείο Εσωτερικών

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνονται τα εξής: Αναφορικά με περιστατικό φερόμενης διά…